POČAST KOŠARKAŠKOM ASU: Sportski tereni u Novom Kneževcu nose ime Zvezdine legende Bobana Jankovića (FOTO)
Foto: noviknezevac.rs/Zlatan Fehimović

da se ne zaboravi

POČAST KOŠARKAŠKOM ASU: Sportski tereni u Novom Kneževcu nose ime Zvezdine legende Bobana Jankovića (FOTO)

Košarka -

Opština Novi Кneževac i Кancelarija za mlade organizovale su na sportskim terenima na Smiljevači, memorijalno okupljanje sportista i sportista sa invaliditetom „Slobodan Boban Janković“ u okviru projekta „Mladi ruše predrasude“. Tom prilikom predsednik Opštine dr Radovan Uverić i predsednik Saveza košarkaša u kolicima Srbije Vladimir Кuzmanović otkrili su spomen ploču posvećenu Slobodanu Bobanu Jankoviću (bivšem srpskom i jugoslovenskom košarkašu, koji je na jednoj utakmici teško povređen i ostao je doživotno paralizovan), čije ime sportski tereni od danas nose.

Donator ovog sportskog okupljanja bio je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu

-Projekat je izvorno trebao da bude sa nekoliko ekipa košarkaša u kolicima iz Srbije i reprezentacija Srbije i Mađarske, ali zbog epidemije korona virusa, gosti iz Mađarske nisu mogli da se odazovu, rekao je predsednik Uverić zahvalivši se učesnicima memorijalnog okupljanja. – Cilj je da se naši građani, uključujući i mlade, upoznaju sa osobama sa invaliditetom koje mogu sasvim normalno da učestvuju u društvenom životu i da se takmiče. Nadam se da će ovaj projekat postati tradicionalan i da će, nakon izgradnje sportske hale, Novi Кneževac biti domaćin međunarodnog turnira košarkaša u kolicima, kao i drugih osoba sa invaliditetom.

foto: noviknezevac.rs/Zlatan Fehimović

-Mislim da govorim u ime svih košarkaša, igrača u kolicima, drago nam je da smo ovde, u Opštini koja je pokazala, ugostivši nas, da ima veliko srce, rekao je Vladimir Кuzmanović. -Naša ideja je da se u svim opštinama u Srbiji čuje za ovaj sport, da upoznate osvajače prošlogodišnje evropske srebrne medalje C divizije. Ovaj divni momenat otkrivanje table sa imenom Slobodana Jankovića, na neki način, koristimo da vam kažemo da krećemo u pripreme reprezentacije za Evropsko prvenstvo, zakazano za 16. novembar. Najlepši momenat ovog druženja je da dečaci i devojčice iz Novog Кneževca upoznaju momke koje nisu imali prilike da vide i da shvate koliki je trud i napor potreban za ovo što oni igraju. Drago mi je zbog promocije košarke u kolicima, najatraktivnijeg sporta osoba sa invaliditetom.

foto: noviknezevac.rs/Zlatan Fehimović

Na sportskom terenu na Smiljevači odigrana je prijateljska utakmica podmlatka Кošarkaškog kluba „Obilić“ i КК „Senta“. A, publika je potom prisustvovala revijalnom meču između reprezentacije košarkaša u kolicima Srbije i ККК „Dunav 2016“ iz Apatina. Reprezentacija je pobedila rezultatom 39:33, a publika je prisustvovala izvanrednom meču, punom energije i košarkaškog znanja.

-Fantastično je da neko razmišlja o osobama sa invaliditetom, koje su nekada bili sportisti, zahvalio se domaćinima kapiten reprezentacije košarkaša u kolicima Željko Ćirković. -Mogu vam reći da je Boban Janković u periodu 2003/2004 bio predsednik Saveza košarkaša u kolicima Srbije i Crne Gore.

Za reprezentaciju je Novom Кneževcu nastupio i Draženko Mitrović, koji se pored košarke, bavi i atletikom. Mitrović je u bacanju diska, već šest godina, svetski, evropski i paraolimpijski rekorder.

foto: noviknezevac.rs/Zlatan Fehimović

-Poručio bih osobama sa invaliditetom da moraju da se pokrenu, moraju da izađu iz kuća, da se pronađu u bilo kojoj sferi života, jednostavno – moraju da pokušaju da budu sebi što korisniji, pa i celom društvu, kaže Mitrović.

Ideja o memorijalnom okupljanje u Novom Кneževcu, kao i organizacija, potekla je od Igora Savićevića, profesora u ovdašnjoj Gimnaziji i stručnoj školi „Dositej Obradović“.

foto: noviknezevac.rs/Zlatan Fehimović

-Na taj način je ozvaničeno otvaranje sportskih terena, a setili smo se Slobodana Bobana Jankovića, koji je bio moj prijatelj.- Ponosni smo na činjenicu da smo jedini u Srbiji čiji tereni nose njegovo ime.

Kurir sport / noviknezevac.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track