ISTORIJSKA BRUKA SRPSKE KOŠARKE: Verovali ili ne, Orlovi košem u poslednjoj sekundi izgubili od Švajcarske VIDEO
Foto: Fiba

kvalifikacije

ISTORIJSKA BRUKA SRPSKE KOŠARKE: Verovali ili ne, Orlovi košem u poslednjoj sekundi izgubili od Švajcarske VIDEO

Košarka -

Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je od Švajcarske 92:90 u trećem kolu grupe E kvalifikacija za Evrobasket 2022.

To je drugi poraz našeg tima, koji u ponedeljak igra protiv Finske.

Najefikasniji u redovima Srbije bio je Aleksa Avramović sa 23 poena, dok su po 20 ubacili Danilo Anđušić i Dragan Apić. Švajcarce je do pobede vodio Marko Mlađan sa 18 poena, Džonatan Kazadi i Dušan Mlađan su dodali po 16, dok je Roberto Kovač postigao 14 poena.

Ovo je prva pobeda Švajcarske u kvalifikacijama, posle dva poraza, tako da sada ima isti skor kao Srbija.

Prva četvrtina pokazala je da košarkašima Srbije neće biti lako na ovom meču. Švajcarci su sjajno šutirali za tri poena (pogodili šest od sedam), pa su na prvi odmor otišli sa tri poena prednosti (25:28).

Srbija se mučila i u drugoj deonici, posle trojke Avramovića izabranici Igora Kokoškova su stigli do plus četiri (40:36), ali je Švajcarska preokrenula i na poluvremenu je imala pet poena viška - 44:49.

Švajcarska je u trećoj četvrini stigla do velikih devet poena prednosti, da bi Srbija u finišu tog dela igre, posle poena Anđušića, uspela da povede (72:71), ali je Kazadi u poslednjim sekundama četvrtine vratio prednost na stranu Švajcarske.

Održavali su Švajcarci prednost sve do polovine poslednje deonice kada je Srbija poenima Anđušića povela (85:83), ali je košarkaš Burga odmah nakon toga zaradio tehničku grešku što je protivnički tim iskoristio - jedno slobodno bacanje je pogodio Dušan Mlađan, a potom i trojku za - 85:87.

Srbija je u finišu meča, poenima Apića, ponovo uspela da izjednači na 90:90, potom je imala i napad za pobedu, ali je Anđušić izgubio loptu. Krenula je tada Švajcarska u napad, 21 sekundu pre kraja, a odlučujući koš pogodio je Dušan Mlađan pet desetinki pre kraja.

Košarkaši Srbije u ponedeljak od 18.00 igraju protiv Finske.

Četvrta četvrtina

40. minut 90:92 - Nema koša, kraj utakmice

40. minut 90:92 - Kovač tri desetinske pre kraja pogaša koš

40. minut - Anšušić gubi loptu, Švajcarska ima napad 21 sekund pre kraja

40. minut 90:90 - Apić uz faul! Nerešeno je 46 sekundi pre kraja

38. minut 87:90 - Lep prodor Avramovića

37. miut 85:90 - Kovač pogađa novu trojku za Švajcarsku

36. minut 85:87 - Zbog tehničke Anđušića, Švajcarci u jednom napadu postižu četiri poena. Dušan Mlađan je ubacio trojku sa deset metara

35. minut 85: 83 - Anđušić je pogodio a zatim je dobio tehničku zbog prigovora

34. minut 81:83 - Po troja na obe strane

32. minut 72:78 - Švajcarci su u mini seriji 7:0

Četvrta četvrtina

30. minut 72:73 - Švajcarci ponovo vode

30. minut 71:71 -Tri promašaja je vezao Zagorac van linije 6,75, ali je poslednji posle ofanzivnog skoka ispravio Danilo Anđušić. Srbija je izjednačila

25. minut 58:62 - Apić je u dobrom ritmu vezao je nekoliko dobrih poteza

22.minut 46:55 - Švajcarska ima devet poena prednosti

Treća četvrtina

20. minut 44:49 - Rezultat dovoljno govori o odbrani koju igra Srbija, koja ima samo jedan skok više 13:12.

19. minut 44:45 - Nekoliko konfuznih napada Srbije bez jasne ideje šta da se odigra

13. minut 35:33 - Poeni sa poludistance za Zagorca, a onda Pot krade loptu i tera protivnika da napravi faul. Zatim Avramović pogađa van linije 6,75

Druga četvrtina

10. minut 25:28 - Odbrana je loša

10. minut 25:24 - Anđušić se provukao kroz blokove i poentirao, a onda i Avramović nakon dobre odbrane ide na lagano polaganje

9. minut 21:24 - Marko i Dušan Mlađan zadaju nam mnogo muke Švajcarci su pogodili šest trojki

8. minut 21:19 - Marko Mlađan pravi mnogo problema našoj odbrani

5. minut 15:11 - U uvodu utakmice mnogo je šuteva za tri poena na obe strane

1. minut 2:0 - Dangubić je postigao prve poene

Prva četvrtina

Selektor Igor Kokoškov je istakao da su igrači izuzetno motivisani i očekuju pobede protiv Švajcarske i Finske, iako se sastaju sa mnogo iskusnijim i uigranijim rivalima.

– Nažalost, živimo u vremenu virusa, nismo se okupili u Beogradu, nismo imali priliku da se vidimo sa predstavnicima medija licem u lice. Očekujemo Simonovića u petak, ostali momci su tu… Odradili smo tri treninga i idemo korak po korak. Problem jeste vreme, ovaj vid takmičenja je nešto novo. Ovo je pionirski poduhvat FIBA, zaključani smo u hotelu, svaki od četiri tima je na svom spratu, u boljem kvalitetnom obliku „zatvora“ smo, ali znamo zašto smo ovde. Došli smo da reprezentujemo svoju zemlju. Jeste ovo izazov… Izazov sa aspekta da Švajcarska i Finska imaju tim na okupu u istom sastavu u svim utakmicama, bilo na velikim takmičenjima ili u kvalifikacijama, oni uvek nastupaju sa istim sastavom. Za nas mnogo novih imena, mnogo novih informacija, oni su sa aspekta uigranosti ispred nas, ali motivi nam ne nedostaju, došli smo da pobedimo utakmice i tako ćemo se ponašati.

foto: KSS

O prvom rivalu, reprezentaciji Švajcarske, selektor Kokoškov kaže:

– Znamo o njima dosta iz prozora koje su odigrali ranije. Imaju dosta igrača sa prostora Balkana, igraju jugoslovensku košarku. Nismo imali vremena za neku dublju analizu, prvi put ćemo pogledati video i proći kroz njihov personel i skauting večeras. Oni zaslužuju respekt, u Gruziji su izgubili u produžetku, imaju dovoljno da odigraju kvalitetan meč. Njihov kvalitet je što igraju dugo zajedno, u ritmu su, samopouzdanju, postoji kontinuitet rada… Tu su ispred nas, ali mi ćemo u drugim segmentima pokušati da dominiramo i da odigramo dobru utakmicu. Vredni su respekta, igraju dugo zajedno i kao tim funkcionišu jako dobro – zaključuje selektor Igor Kokoškov.

foto: KSS

Posle dve utakmice igrane u februaru, u kojima je najpre savladana Finska (80:58), a potom pretrpljen poraz od Gruzije (90:94), Srbija je druga u grupi sa tri boda koliko ima i trećeplasirana Finska. Prva je Gruzija sa 4 boda, a Švajcarska je četvrta sa dva boda u grupi.

Utakmica reprezentacija Srbije i Švajcarske u Metro areni u Espou, u Finskoj, počinje u 15.30.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track