DARKA NA SUD! RADNICI, ODMAH PO PRAVDU: Od čekanja nema ništa poručuje predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata
Foto: Dušan Milenković

bahatost neće proći

DARKA NA SUD! RADNICI, ODMAH PO PRAVDU: Od čekanja nema ništa poručuje predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata

Košarka -

Ljudi, pošteno ste radili i zaradili neku crkavicu. Ako poslodavac neće da vam je isplati - pravac na sud. Tako ćete najbrže doći do svog novca.

Ovo je u najkraćem preporuka radnicima kojima Darko Miličić duguje novac još od oktobra. Podsetimo, firma bivšeg košarkaša dužna je od 20.000 do 60.000 dinara radnicima koji su brali jabuke na plantaži. Radnici su došli do toga da po društvenim mrežama mole Miličića za novac jer nemaju ni za hleb, ogrev, zimsku odeću i obuću za decu. Da bismo nekako pomogli oštećenim radnicima, potražili smo savet od Ranke Savić, predsednice Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

foto: Profimedia

- Krajnje negativna priča, koja kod nas uopšte nije retkost. Pošteno radiš pa posle moraš da se boriš za platu. To je potpuno za osudu - kaže nam Ranka pa predlaže najbolji način za naplatu dugova:

- Imali smo već niz sudskih sporova. Nema čekanja, odmah treba krenuti sa isterivanjem pravde. Mogu radnici i da uđu u neki sindikat pa da onda sindikat preduzme neophodne mere. Svakako - na sud, jer će onda morati da plati! A Darko, nakon što smo ga pozvali za komentar, na sve to kaže: "Ma, daj", i prekida vezu.

Morali smo da postavimo i pitanje šta da rade ljudi koji nisu dobili svoje zarade ukoliko slučajno nisu imali potpisane ugovore, narodski rečeno, ako su radili "na crno".

- Čak i tada je odgovornost na poslodavcu, jer svi moraju da prijave radnike. Ako to nisu učinili, platiće kaznu predviđenu zakonom - kaže nam Ranka Savić, a na pitanje gde je tu zarada radnika, objašnjava:

- Lako se može dokazati da si radio iako nemaš ugovor. Postoje svedoci da ste zajedno obavljali te i te poslove u to i to vreme.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata poručuje da je medijska reakcija veoma važna u ovakvim slučajevima i da pomaže zaštiti radnika jer "gazdama" baš ne prija kad se o njihovim dugovima obavesti javnost.

- Jedan od načina borbe za radnike je i ovo što vi sada radite. Mediji mogu da imaju veliku ulogu, jer kad vi pišete, to poslodavcima ne ide u prilog. Srozava im se ugled, pa će i vaše pisanje uticati da radnici budu isplaćeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track