IVON ANDERSON ZA KURIR: Ponosno nosim dres Srbije i sanjam da u njemu postanem šampionka Evrope!
Foto: FIBA

Božićni intervju

IVON ANDERSON ZA KURIR: Ponosno nosim dres Srbije i sanjam da u njemu postanem šampionka Evrope!

Košarka -

Osećam se ponosnom kad predstavljam tako jaku košarkašku zemlju, kaže za Kurir Amerikanka Ivon Anderson, od prošle godine reprezentativka Srbije

Srbi, srećan vam Božić! Ovo je putem Kurira poželela Amerikanka Ivon Anderson, nova reprezentativka naše zemlje u košarci. Ivona, kako su je nazvale saigračice, nije mogla da kaže "ne" Marini Maljković, a nije ni htela. Ponudu da obuče dres Srbije prihvatila je odmah.

Ivon Anderson
foto: Privatna Arhiva

Kako je rekla u intervjuu za naš list, nije se pokajala ni trenutka, naprotiv - s ponosom brani boje naše zemlje, a već u njenim prvim mečevima u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo videlo se da je ogromno pojačanje.

Kako je i gde počela vaša ljubav prema košarci?

- Uvek kažem da obožavam košarku od trenutka kad sam došla na svet. Moj otac je kao trener vodio utakmicu u trenutku kad sam se rodila i morao je da se avionom vrati kući. Ipak, moja najranija sećanja vezana za košarku datiraju negde od moje četvrte godine, stalno sam bila u hali sa koledž igračima i želela sam da radim što i oni - priča nam Ivon, koja je pre 30 godina rođena u Arkanzasu.

Da li ste na početku karijere mogli da zamislite da ćete nositi dres neke daleke zemlje kao što je Srbija?

- Nisam mogla ni da sanjam da ću zaigrati za Srbiju. Kada sam bila afirmisana igračica, razmišljala sam o tome, ali sam mislila da je to nemoguće.

Šta ste uopšte znali o našoj zemlji pre nego što ste postali deo reprezentacije?

- Pošto sam luda za košarkom, sve informacije koje su dolazile bile su vezane uglavnom za ovaj sport i na to koliko ste jaka košarkaška zemlja.

Ivon Anderson
foto: Privatna Arhiva

Kako je počela vaša saradnja s Marinom Maljković?

- Desilo se to posle moje treće sezone u Evropi. Ona mi je dala šansu nakon što sam odigrala sezonu u Italiji. Tako sam zaigrala za nju u Galatasaraju.

Kako biste je opisali kao trenera?

- Marina je, po mom mišljenju, jedan od najboljih trenera Evrope. Njena košarkaška filozofija je takva da konstantno razmišlja samo o pobedama. Mislim da nije dovoljno cenjena u smislu da svaki trener s dobrim timom može da pobeđuje, a ona može da dođe do uspeha u bilo kojim okolnostima.

Marina Maljković
foto: Starsport©

Koliko vam je trebalo da odlučite kada vas je pozvala u tim Srbije?

- Iskreno, odmah čim me je Marina pozvala. Ne postoji niti jedan drugi trener ili reprezentacija za koju bih igrala u Evropi.

Šta za vas znači nastupanje u dresu reprezentacije?

- Mnogo. Osećam se ponosnom dok predstavljam tako jaku zemlju i ljude. Čast mi je što sam deo toliko cenjene košarkaške federacije i što sam u istom timu sa sjajnim igračicama i trenerom.

Koliko je teško igrati pred praznim tribinama, posebno zbog toga što su srpski navijači vrlo strastveni?

- Mnogo volim košarku i zato sam se brzo adaptirala na utakmice bez publike, ali definitivno mi nedostaje energija s tribina. Ne mogu ni da zamislim kakav je to osećaj kada navijači Srbije ispune dvoranu i kada nas glasno podržavaju. Nadam se da će i taj dan uskoro da dođe!

Košarkašice Srbije
foto: FIBA, KSS

Da li možete, poput Danijel Pejdž, da postanete šampion Evrope u dresu Srbije?

- Iskreno se nadam da moje saigračice i ja možemo da ponovimo taj uspeh. Definitivno nam je to cilj i svako od nas mu je posvećen. Marina će nam dati ključ kako možemo da postanemo najbolje u Evropi. Na nama je da damo sve od sebe da to ispunimo.

Videli smo vašu fotografiju na Kalemegdanu, koliko ste imali vremena da upoznate Beograd?

- Ta fotografija je nastala u vreme kada sam nastupala za Galatasaraj i bile smo u Srbiji na pripremama pred sezonu. Bilo je neverovatno da upoznamo i neke stvari vezane za istoriju ove zemlje. Nisam imala mnogo vremena da upoznam Beograd, ali ono što sam videla, fasciniralo me je.

Ivon Anderson
foto: Privatna Arhiva

Neke naše reči ste već naučili?

- Samo osnovne, ali nadam se da ću naučiti još. Prvu reč koju sam naučila bila je "hvala". Mnogo ljudi mi pomaže, trudili su se da se što pre uklopim i postanem deo tima. Saigračice su umele često da me zagrle, pa je logično što sam najpre naučila da kažem "hvala".

Kako provodite slobodno vreme?

- Ako ne slušam muziku ili ako ne kuvam, onda igram karte sa saigračicama, najčešće uno. Ko vam je omiljeni košarkaš? - Moj otac, možda zvuči kao fraza, ali je istina. Znam da je moja igra donekle oblikovana njegovom, jer mi je i on bio trener. Mada sam bolji šuter od njega.

Novogodišnja želja

Samo da se ovo što pre završi

Koja je vaša najvažnija novogodišnja želja?

- Da se što pre vratimo u normalno stanje. Ovaj period utiče negativno na mnoge ljude, na njihovo zdravlje, posao kojim se bave ili neke manje važne stvari, kao što su prazne tribine na našim utakmicama. Molim se za to da zajedno pronađemo način da u 2021. uživamo i napredujemo koliko želimo.

Pravi ambasador

Niko kao Novak

Novak Đoković je najbolji i najpopularniji srpski sportista, da li gledate njegove mečeve?

- Ponekad mi se ukaže prilika da odgledam neki njegov meč, mada, osim košarke, ne pratim toliko druge sportove. Međutim, Novak je veliki šampion i način na koji predstavlja svoju zemlju je neverovatan.

Predrag Gajić / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track