U OBRAČUNU NARKO BANDI UBILI SU MU OCA, A JEDAN POLICAJAC MU JE POTPUNO PROMENIO ŽIVOT Niko ga nije želeo, a sada je obario rekord
Foto: Profimedia

priča o zvezdi toronto reptorsa

U OBRAČUNU NARKO BANDI UBILI SU MU OCA, A JEDAN POLICAJAC MU JE POTPUNO PROMENIO ŽIVOT Niko ga nije želeo, a sada je obario rekord

Košarka -

Noć za nama, u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu, obeležio je Fred Vanvlit svojom sjajnom partijom.

Ovaj košarkaš Toronto Reptorsa, u pobedi svoje ekipe nad Orlandom (123:108), upisao je rekord karijere sa 54 ubačena poena, što je ujedno i rekord ove franšize. Doskorašnji rekord držao je legendarni košarkaš ove ekipe Demar Derozan sa samo jednim poenom manje.

Upravo ovo bilo je razlog da se prisetimo životne priče ovog američkog plejmejkera koga će najjača košarkaška liga na svetu zauvek zapamtiti.

Vanvilt je rođen 25. februara 1994. godine u Rokfordu u Ilinoisu. Imao je samo pet godina kada je njegov otac Fred maning ubijen u obračunu narko bandi 1999. godine. Odrastao je u siromašnom kraju u kom je cvetao kriminal. Majka Suzan je očajnički pokušavala da ga usmeri na pravi put. Rano je pokazao talenat za košarku i počeo je da igra za školu.

2002. godine njegov tim je učestvovao na jednom turniru, a mama je pratila svog osmogodišnjeg sina. Igrali su protiv školske ekipe koju je predvodio jedan policajac, koji se u slobodno vreme bavio trenerskim poslom, ime mu je Džo Danfort. Džou se svideo Fred, ali dopala mu se i njegova mama. Upoznali su se i ubrzo uplovili u ozbiljnu vezu.

Fred Vanvlit
foto: Profimedia

Od momenta kada je Džon ušao u njegov život sve se promenilo... Policajac se trudio da izvede malog Freda na pravi put. Bio je jako strog. Terao ga je da ustaje rano, u pet sati ujutru su išli u halu i trenirali. Bio je sjajan učenik u srednjoj školi, ali se trudio da se ne ističe, da ga društvo ne bi zezalo da je štreber.

U šestom razredu je zaigrao za poznati tim iz Čikaga koji je predvodio čuveni NBA as Entoni Dejvis.

Bio je sjajan u Rokfordu, ali treneri na koledžima su ga potcenili. Međutim, Vičita Stejt je prepoznao njegov kvalitet, dali su mu stipendiju i nisu zažalili. Fred ih je doveo do završnog NCAA turnira. Bili su potpuni autsajderi. Kada je stigao do polufinala Vanvilt je u suzama poručio svom očuhu: "Sad tek shvatam zašto smo onoliko trenirali".

Fred Vanvlit
foto: Profimedia

Prijavio je se za draft, ali niko nije bio zainteresovan za njega. Imao je ponude za razvojne lige, ali to ga nije zanimalo. Napravio je dogovor sa Reptorsima, da pokuša da se nametne kroz Letnju ligu i uspeo je!

2016. godine je potpisao dvogodišnji ugovor za prosečnu platu od 724.360 dolara. Retko je dobijao šansu, ali je bio uporan. Vredno je radio i koristio svaku priliku. Minutaža je rasla, a sa njom i prosečan broj postignutih poena.

Od sinoć, više se neće govoriti o njegovom proseku poena!

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track