HRVATI VODE KAMPANJU PROTIV SRBINA NA KLUPI CIBONE: Koje igrače je Jovanović napravio, koji su kriterijumi da radi u Zagrebu
Foto: Starsport©

ne mire se

HRVATI VODE KAMPANJU PROTIV SRBINA NA KLUPI CIBONE: Koje igrače je Jovanović napravio, koji su kriterijumi da radi u Zagrebu

Košarka -

Bivši trener FMP-a 36-godišnji srpski košarkaški stručnjak Vladimir Jovanović predstavljen je u utorak kao novi trener zagrebačke Cibone s kojom je potpisao ugovor na dve i po sezone.

Jovanović je prvi srpski trener koji će voditi Cibonu posle više od 30 godina. Dragan Šakota je vodio Cibonu u sezoni 1989/90., ali je nakon samo godinu dana smenjen.

Jedan od onih kojima se Jovanoviućev izbor uopšte nije dopao jeste i iskusni hrvatski trener Jasmin Repeša, koji sada radi u italijanskom Pezaru.

On je dao opširan intervju, govorilo se i o drugim aktuelnim temama, ali u tekstu se naglašava da je izbor ''neafirmisanog trenera'' Jovanovića, bio povod za ovaj razgovor sa Repešom.

A Repeša je bio prilično opširan u objašnjavanju zašto Cibona po njegovom mišljenju nije trebalo da angažuje Jovanovića. ''Kao prvo, želim podvući da niko nema ništa protiv toga da je Srbin došao da radi u Hrvatsku. I ranije su srpski treneri dolazili u Hrvatsku i o tome se ne radi. Ono što mogu reći da je taj dečko kao trener FMP-a igrao finu košarku s FMP-om, dopadljivo, i to treba priznati. Ono što je naš problem jeste činjenica da ne postoje kriterijumi kako to neko sa strane dolazi da radi u Hrvatsku.

Kod nas postoje igrači, a neko je s tim igračima radio. Uostalom, Slaven Rimac je s Darijem Šarićem osvojio ABA ligu, ceo niz naših trenera danas radi sjajan posao širom Evrope i na sve to možemo biti ponosni.

Kako se onda može reći da naši treneri ne rade, kad je neko te igrače napravio. I ono što je katastrofa jeste da ovaj potez Cibone pokazuje kako ne postoji respekt prema našim trenerima. I to je najmanje krivica trenera, a sve je to zbog toga što naši klubovi tavore na političkim ili gradskim jaslama'', istakao je Repeša i nastavio:

Jasmin Repeša
foto: Saša Pavlić

''Ali, vratimo se, na čas, na Jovanovića.

Izjava koju sam pročitao kako je on u Ciboni jer je napravio neke igrače je naprosto problematična.

Pazite, evo, ja ne znam koji su to igrači?

Znam da je iz FMP-a izašao Apić, da je tu nešto gore-dole bio Nenadić, pa Čović, Radanov, ali niti jedan od tih igrača ne može danas da završi u kompletnoj srpskoj reprezentaciji. I ta izjava kako je neko pravio vrhunske igrače, a to nisu radili naši treneri je uvreda i poniženje.

Strašno me je to pogodilo!

Ne govorim ovo iz nekog svog interesa, jer takav ne postoji, ovo progovara iz mene čista emocija. I to iz razloga jer znam da je ta Cibona dala priliku Aci Petroviću, meni i Nevenu Spahiju kad smo bili bez afirmacije i kada smo, možemo i tako, bili manje spremni za tu poziciju od današnjih hrvatskih trenera, a pričamo o Ciboni koja je tada bila evroligaš, koja je često bila u osam najboljih klubova u Evropi! I stoga mi je žao tih mlađih kolega u Hrvatskoj. Ne prepoznaje se njihova vrednost'', istakao je Repeša.

Kurir sport / Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track