TVORAC ZVEZDINIH USPEHA: Dejan Radonjić najuspešniji trener u poslednje tri decenije! Po jednom je odavno na VRHU
Foto: Starsport©

POBEDE I TROFEJI

TVORAC ZVEZDINIH USPEHA: Dejan Radonjić najuspešniji trener u poslednje tri decenije! Po jednom je odavno na VRHU

Košarka -

Košarkaši Crvene zvezde su, iako desetkovani koronavirusom bez nekoliko košarkaša uspeli da na turniru u Novom Sadu ostvare tri trijumfa i deseti put u klupskoj istoriji na Mali Kalemegdan donesu pehar namenjen pobedniku Kupa Radivoja Koraća.

Ovaj trofej posebno je značajan za trenera Dejana Radonjića, koji je osvajanjem novog pehara postao najuspešniji trener u istoriji kluba. Toliko uspešan da je osvojio podjednak broj trofeja kao svi treneri koji su predvodili Zvezdu u prethodne tri decenije.

Radonjić je ovim peharom ušao u istoriju Zvezde, jer se izjednačio po broju trofeja sa legendarnim Nebojšom Popovićem, igračem i trenerom sa članskom kartom kluba broj 1, koji je kao trener u periodu od 1946. do 1957. godine doneo Zvezdi deset titula šampiona države i nakon toga otišao sa Kališa.

Tri pehara ima Milan Tomić (ABA ligu, titulu prvaka Srbije i Superkup ABA lige), a dva Vladislav Lale Lučić sa titulama iz 1993. i 1994, dok po jedan pehar imaju Mihailo Pavićević, Dragan Šakota, Vlada Vukoičić i Milenko Topić.

Dejan Radonjić
foto: Kss.rs

Kad već pričamo o uspesima treba napoemnuti da je Radonjić još u prošlom mandatu na klupi Crvene zvezde postao strateg sa najviše pobeda u istoriji kluba.

Kada mu se to pomene, on se samo blago osmehne. Skroman i svestan da je Zvezda pre njega imala vrhunske trenere i da je samo stao u red u kom su: Nebojša Popović, Aleksandar Nikolić, Ranko Žeravica, Vlade Đurović, Svetislav Pešić, Vladislav Lučić, Stevan Karadžić...

Radonjić je, treba i to reći, u odnosu na većinu trenera u prednosti, pošto je ekipa u njegovim mandatima igrala jedno takmičenje više u odnosu na ranije. Od kako postoji regionalna ABA liga u okviru nje se igra najveći broj mečeva u sezoni, a moguće je i osvojiti četiri, a ne tri trofeja, kao u vreme kada su se igrala samo nacionalna prvenstva, kupovi i evropska takmičenja u kojima je Zvezda na čelu sa legendarni Aleksandrom Nikolićem 2. aprila 1974. godine savladala Simental 74:70 i osvojila Kup pobednika kupova.

Trofeji Dejana Radonjića sa Crvenom zvezdom

Kup Radivoja Koraća: /2014, 2015, 2017, 2021.

ABA liga: 2015, 2016, 2017.

Prvak Srbije: 2015, 2016, 2017

Trofeji Zvezdinih trenera u poslednjih 30 godina

Vladislav Lučić: Prvak Srbije (1993, 1994)

Mihailo Pavićević: Prvak Srbije (1998)

Zmago Sagadin: Kup (2004)

Dragan Šakota: Kup (2006)

Vlada Vukoičić: Kup (2013)

Milenko Topić: Prvak Srbije (2018)

Milan Tomić: Prvak Srbije (2019), ABA liga (2019) Superkup ABA lige (2018)

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track