MILOJEVIĆEVI ORLOVI ODLETELI NA EVROBASKET: Srbija pobedila Gruziju, sjajan debi Petruševa VIDEO
Foto: Kss.rs

kvalifikacije

MILOJEVIĆEVI ORLOVI ODLETELI NA EVROBASKET: Srbija pobedila Gruziju, sjajan debi Petruševa VIDEO

Košarka -

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se danas na Evropsko prvenstvo 2022. godine, pošto je u Tbilisiju pobedila Gruziju sa 92:66 (13:10, 24:21, 28:20, 27:15), u utakmici pretposlednjeg petog kola kvalifikacione Grupe E.

Srbiju su predvodili Filip Petrušev sa 27 poena i šest skokova i Danilo Andjušić sa 22 poena i pet asistencija. Nikola Rebić dodao je 11 poena, a Aleksa Avramović devet poena i pet skokova.

U ekipi Gruzije najefikasniji je bio Giorgi Šermadini sa 20 poena i osam skokova, Duda Sanadze postigao je 15, a Koner Frankamp i Beka Burjanadze dodali su po 10 poena.

Srpski košarkaši su dobro počeli utakmicu, poveli su sa 4:0 i 11:2, ali je Gruzija nakon toga napravila seriju 8:0 i prišla na poen zaostatka zahvaljujući i dobrom skoku. Do kraja deonice poentirao je Nemanja Dangubić za 13:10.

Ekipe su u nastavku postizale malo poena, a Gruzija je uspela da povede sa 16:15 košem Frankampa. Posle toga igralo se koš za koš, ali je Srbija predvodjena Petruševim ipak uspela da stekne šest poena prednosti, 24:18.

Prvu "trojku" na utakmici Srbija je postigla minut i 11 sekundi pre kraja poluvremena, kada je pogodio Andjušić za 32:27. Prvo poluvreme Srbija je dobila sa šest razlike (37:31) posle "trojke" Petruševa i koša Andjušića.

Srpski tim je na početku treće četvrtine vezao tri "trojke" (Andjušić, Ognjen Jaramaz, Dangubić) za vodjstvo 46:33. Srbija je posle toga čuvala prednost, pogadjali su "trojke" Andjušić, Avramović i Rebić, da bi košem Avramovića u poslednjim trenucima te deonice povela sa 14 razlike (65:51).

Sa dobrom igrom Srbija je nastavila i u poslednjoj deonici u kojoj je uvećavala prednost izmedju ostalog "trojkama" i atraktivnim "zakucavanjima" i ostvarila ubedljivu pobedu. Najveću prednost od 28 poena Srbija je stekla "trojkom" Rebića za 92:64.

Srbija je druga na tabeli skorom od tri pobede i dva poraza, a Gruzija je prva sa četiri pobede i jednim porazom. Gruzija je kao domaćin već izborila plasman na Evropsko prvenstvo.

Košarkaši Srbije, koje je sa klupe predvodio Dejan Milojević, će u poslednjem šestom kolu u nedelju od 13 časova u Tbilisiju igrati protiv Švajcarske.

Evropsko prvenstvo održaće se od 1. do 18. septembra 2022. godine u Gruziji, Nemačkoj, Češkoj i Italiji.

Četvrta četvrtina

40. minut 92:66 - Kraj utakmice

37. minut 83:58 - Milojević traži strpljenje u igri

33. minut 71:54 - Odličan debi Petruševa

Četvrta četvrtina

30. minut 65:51 - Srbija je odbila još jedan napad Gruzina

27. minut 53:45 - Igra se u malim serijama, ali prednost našeg tima nije ugrožena

23. minut 46:33 - Sa tri vezane trojke naš tim se odlepio

21. minut 40:31 - Trojka Dangubića

Treća četvrtina

20. minut 37:31 - Petrušev i Anđušić su postigli 26 poena našeg tima, ako se još neko razigra u nastavku možemo oćekivati dobre vesti

19. minut 29:27 - Gruzini postižu prvu trojku na meču

17. minut 24:18 - Posle minuta sodmora nešto bolaj i efikasnija igra našeg tima

14. minut 15:16 - Srbija je iz igre do sada postigla samo osam poena

12. minut 15:12 - Apić pogađa, Srbija poslednjih nekoliko minuta ima problema u napadu

Druga četvrtina

10, minut 13:10 - Posle dobrog starta usledio je pad u igri, ali raduje što je naš tim sve vreme u prednosti

8. minut 11:10 - Gruzija je u seriji 8:0

6. minut 11:2 - Srbija za sada potpuno kontroliše dešavanja na terenu

4. minut 6:2 - Dangubić postiže prve poene za Srbiju iz igre

2. minut 2:0 - Petrušev sa linije slobodnih bacanja postiže prve poene

Prva četvrtina

Srbija, Gruzija
foto: Kss.rs

Košarkaši Srbije Ognjen Jaramaz i Danilo Anđušić veruju u pobedu protiv Gruzije

"Gruzija ima veoma dobru reprezentaciju, iskusan i dobro uigran tim. Okosnicu ekipe čine igrači koji su već dugo zajedno, što im daje određenu prednost u odnosu na ekipe koje, poput nas, u ovim kvalifikacijama nemaju taj kontinuitet igranja zajedno. U prvoj utakmici su nas pobedili u Beogradu, pred našom publikom, uprkos našem dobrom početku utakmice. Od tada je prošlo godinu dana, puno toga se promenilo i verujem da ćemo uz dobru energiju i požrtvovanu igru uspeti da dođemo do pobede", rekao je Ognjen Jaramaz za sajt KSS-a.

Srbiji je za plasman na prvenstvo Starog kontineta potrebna jedna pobeda, a nakon duela sa Gruzijiom u nedelju je čeka poslednji meč sa Švajcarskom.

Danilo Anđušić sa optimizmom dočekuje duel.

"Čeka nas meč protiv neugodnog rivala. Uprkos tome što se kao domaćin prvenstva već kvalifikovala za Evropsko prvenstvo, Gruzija iz četiri utakmice u našoj grupi ima četiri pobede. To govori da imaju jak karakter i da igraju na svom maksimumu od početka do kraja, bez obzira na sve. Znamo zašto smo ovde i šta nam je cilj. Prema tome, moramo da uradimo sve što je u našoj moći da sutra i u nedelju pobedimo i da tako na najbolji mogući način završimo ove kvalifikacije", izjavio je Anđušić.

Zbog klupskih obaveza selektora Igora Kokoškova, reprezentaciju će u sutrašnjoj utakmici predvoditi njegov asistent Dejan Milojević.

U grupi E Gruzija se nalazi na prvom mestu sa maksimalne četiri pobede iz isto toliko odigranih utakmica, sledi Srbija sa učinkom 2-2, dok Finska i Švajcarska imaju po jednu pobedu i tri poraza.

Plasman na Evropsko prvenstvo 2022 uz domaćina Gruziju obezbediće još dve ekipe iz grupe E.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track