GROBARI OVO ČEKAJU OD 3. JANUARA: Partizan prekinuo niz od sedam regionalnih poraza i napravio haos u borbi za plej-of VIDEO
Foto: Starsport©

ABA liga

GROBARI OVO ČEKAJU OD 3. JANUARA: Partizan prekinuo niz od sedam regionalnih poraza i napravio haos u borbi za plej-of VIDEO

Košarka -

Košarkaši Partizana savladali su ekipu Mornara 83;75 u utakmici 22. kola ABA lige.

Izabranici trenera Aleksandra Matovića, tako su prekinuli niz od sedam poraza i pobedili prvi put u regionalnoj ligi još od 3. januara, kada su savladali Split (86:74).

Poenima Jankovića počeo je duel u Hali sportova između Partizana i Mornara. Igralo se koš za koš u prvih nekoliko minuta. Mali broj poena i tvrda igra sa obe strane. Posle prvi pet minuta igre rezultat je bio 9:7 za crno-bele. Pogodio je Pejdž trojku, ali je Vranješ odmah odgovorio na drugoj strani. Promašivalo se na obe strane, što je uticalo i na rezultat. Pogodio je Veličković trojku za novo izjednačenje, manje od minut do kraja prve četvrtine. Pejdž je bio precizan sa linije penal ai doveo Partizan do vodstva od 18:16 pred drugih 10 minuta.

Dve vezane trojke za seriju od 6:0 i preokret Mornara primorali su Matovića da zatraži tajm-aut posle dva minuta igre u drugoj četvrtini. Razigrali su se i jedni i drugi. Mornar se ,,odlepio” preko Gejbrijela i Hamiltona, ali Partizan je ponovo prišao i poveo 35:32 serijom od 9:0. Smit je oduzeo loptu Pejdžu, ali je ukradena lopta vraćena, Amerikanac je ušunjao i lopta je bila ponovo za crno-bele, međutim načinjen je faul. Mozli je nastavio seriju Partizana sa linije za slobodna bacanja. Pavićević je zatražio tajm-aut u pokušaju da zaustavi dobro raspoložen Partizan. Seriju domaćih prekida Lazić spektakularnim zakucavanjem. Nije dozvolio Perkins Baranima da odahnu, pa je ubacio sa distance. Odličnu četvrtinu Partizana, krunisao je Mozli za 42:36 na poluvremenu.

Nastavili su crno-beli s dobrom igrom posle pauze. Održavali su prednost, međutim Luković je sa dva vezana zakucavanja smanjio na četiri poena prednosti domaćih. Grubu igru igrali su košarkaši Mornara, što ih je koštalo lakih poena za Partizan. Luković upisao svoju četvrtu ličnu grešku polovinom treće deonice. Ali upom Perkinsa za Mozlija razbila se loša serija napada na obe strane. Međutim, gosti su odgovorili identično na drugoj strani. Čuvao je Partizan šest poena prednosti krzo gotovo celu treću četvrtinu. Pred poslednjih 10 minuta utakmice rezultat je bio 62:56 za tim Aleksandra Matovića.

Uroš Luković
foto: Starsport©

Atraktivno je počela poslednja četvrtina, Pejdž je izblokirao Hamiltona, a već u sledećem napadu Perkins je to uradio Gordiću i iz kontre postigao poene za domaće. Usledio je tajm-aut Pavićevića. Crno-beli su realizovali seriju od 8:0 odmah na startu i povisili prednost na dvocifrenu razliku – 70:56 bilo je posle tri minuta igre. Jeremić je pogodio šut za tri poena i ostavio Mornar konkurentnim u meču. Na drugoj strani Dangubić je pogodio za tri i vratio Partizan na +14. Odlični su crno-beli bili sa distance, Jaramaz i Perkins povećali su na 16 razlike. Odgovorio je i Jeremić šutom sa velike udaljenosti, pa je Matović zatražio tajm-aut. Uspeli su gosti da smanje na sedam razlike i meč je završen

Najbolji u Partizanu bili su Tomas sa 18 poena i 13 skokova, Pejdž koji je ubacio 14, Perkins 13, i Jaramaz sa 11 poena.

U ekipi Mornara Smit je u bacio 15 poena, Hamilton 11, a Gordić 9.

Četvrta četvrtina

40. minut 83:75 - Kraj utakmice

39. minut 81:72 - Mozli posle skoka u napadu, Barani na drugoj strani uzvraćaju trojkom

38. minut 79:69 - Mornar postiže brze poene, Matović reaguje minutom odmora

37. minut 77:63 - Važna trojka Pejdža, 11 za domaće

34. minut 70.56 - Perkins pogađa trojku, igra sjajan meč

31. minut 65:56 - Trojka, pa blokada Pejdža

Četvrta četvrtina

30. minut 62:56 - Perkins i Pejdž čuvaju prednost Partizana

29. minut 57:52 - Trojka Gordića, pa poeni Tomasa pod faulom

28. minut 53:49 - Po jedno zakucavanje na obe strane terena

25. minut 51:45 - Tomas i Luković vdominiraju

21. minut 44:38 - Jaramaz postiže prve poene

Treća četvrtina

20. minut 42:36 - Mozli popravlja promašaj Perkinsa sa zvukom sirene. Partizan je odlično odigrao završnixu poluvremena

20. minut 40:34 - Trojka Perkinsa

19. minut 37:34 - Fantastičan potez Aleksandra Lazića pored Mozlija

17. minut 33:32 - Kakva trojka Jaramaza iz okreta

17. minut 30:32 - Tomas i Dangubić dobrim potezima, smanjuju zaosatatak domaćeg tima

15. minut 26:30 - Igra se u serijama a Mornar novim trojkama prelazi u vođstvo. Gordić u poslednjih nekoliko našada asistira i pogađa za Barane

13. minut 24:22 - Trojka Dangubića, a potom dobar potez Tomasa, koji je pogodio uz faul Gebrijela

12. minut 18:22 - Sa dve trojke Mornar jw vratio prednost na svoju stranu

Druga četvrtina

10. minut 18:16 - Partizan je u mini seriji 6:0

10. minut 16:16 - Trojka Veličkovića

9. minut 13:16 - Partizan opet ima problema sa bacanjima, Dangubić je do sada promašio tri od četiri

6. minut 11:10 - Konačno nekoliko dobrih akcija na obe strane terena

2. minut 4:4 - Janković je dao sve poene za Partizan

Prva četvrtina

Trener Partizana Aleksandar Matović rekao je, da očekuje "dobru, fajtersku utakmicu".

"Mornar je ekipa koja se bori za plej-of i svaka pobeda im je bitna pred doigravanje. Oni ne žele tu da se zaustave, već žele da osvoje titulu pobednika ABA lige", rekao je Matović za klupski sajt.

"Imaju tim sastavljen od dosta odličnih individualaca što je u ovom momentu najteže braniti. Svaki igrač im je fantastičan šuter, dva visoka igrača koji su fantastični na rol igri i imaju plejmejkere koji kreiraju za sve njih", dodao je on.

Aleksandar Matović, Aca Matović
foto: KK Partizan

"Ono što mi moramo, jeste da pružimo jednu fajtersku utakmicu, sve vreme u kontaktu sa njima, da se borimo za svaku moguću loptu i svaki mogući skok, da dodjemo u situaciju da budemo čvršći od njih, da bismo mogli da igramo sa njima", rekao je Matović.

"Nama je u ovom momentu potrebna pobeda da se podignemo psihološki kako bismo vratili ono što radimo na treningu. Iskreno očekujem jednu dobru, fajtersku utakmicu", istakao je trener Partizana.

Trener Partizana je naveo i da zdravstveni bilten nije mnogo promenio.

"Erik Mika sigurno neće igrati, Rade Zagorac sigurno neće, dok sa Mozlijem sutra imamo poslednji momenat da vidimo da li će moći da pruži bar nekoliko minuta u igri", rekao je Matović.

Plejmejker Partizana Džoš Perkins naveo je da je Mornar sjajan tim, ali da će njegov tim dati sve od sebe da pobedi.

"Potrebna nam je pobeda. Znate da imamo novog trenera, volimo ga i poštujemo. On želi da počnemo da pobedjujemo, sve radi u tom cilju. Moramo da se držimo kao tim i da ozbiljno udjemo u sve naredne utakmice. Daćemo sve od sebe", rekao je Perkins.

Trener košarkaša Mornara Mihailo Pavićević rekao je da njegova ekipa na gostovanje Partizanu ide s jednim ciljem - da pobedi, ali i dodao da se crno-beli nepravedno stavljaju u podredjenu ulogu.

"I na ovo i na dva preostala gostovanja idemo sa jedinim ciljem - da pobedimo. U kalkulaciji za plej-of igraju samo pobede, tako da nemamo drugog izbora", rekao je Pavićević.

Ekipa iz Bara trenutno je prvi na tabeli regionalnog takmičenja sa 17 pobeda i četiri poraza, dok je Partizan sedmi sa skorom 7/13.

"Igramo protiv Partizana kojeg nepravedno dovode u podreĐenu ulogu, sa čim se ne slažem. Partizan je institucija, jedan od najvećih klubova s ovih prostora i o tome ne treba trošiti reči. Dovoljno je reći da je bio evropski prvak, to se ne sme zaboraviti", rekao je Pavićević.

Mihailo Pavićević
foto: Starsport©

Trener Mornara je naveo da je Partizan ove godine bio projektovan za vrh ABA lige i da nije na njemu da analizira šta se sve izdešavalo sa crno-belima.

"Nije ni prvi ni poslednji put da se nekom klubu desi da naiđe rezultatska kriza kao Partizanu ove sezone. Došao je u situaciju da više nije u konkurenciji za plej-of, ali Partizan je Partizan. Sastavljen je od proverenih, iskusnih igrača koji su prošle godine igrali sjajnu košarku, a to nije bilo davno", rekao je Pavićević.

"Ne možemo sebe da proglasimo za favorita, ali ni za nekog ko je u podređenom položaju kao nekad kad smo odlazili na megdan Partizanu", dodao je on.

Po njegovim rečima, kad se igra protiv Crvene Zvezde ili Partizana faktor publike je veoma značajan, ali ovog puta te podrške domaćin nema.

"To je neko olakšanje, ali što se svega ostalog tiče, idemo u goste ekipi koja je, ponavljam, projektovana za vrh ABA lige. Moraćemo da odigramo na visokom nivou u oba pravca ako planiramo da se vratimo kao pobednici", rekao je Pavićević.

Košarkaš Mornara Uroš Luković naveo je da je jasno da njegovoj ekipi predstoji "iscrpljujući duel" i istakao da nije bitno ko se nalazi na kojem mestu na tabeli.

"Uvek su naše utakmice bile zanimljive i neizvesne, često je jedna lopta odlučivala pobednika, a prošli put u Baru igrali smo i produžetak. Ponovo smo ušli u seriju pobeda i imamo nameru da ih nastavimo i protiv uvek moćnog Partizana. Neće nas zavarati njegova loša ovogodišnja sezona u ABA ligi", rekao je on.

"Skalp Mornara je sve više na ceni i znamo da će domaćin svim silama nastojati da ga skine. Na nama je da učinimo sve da se trijumfalno vratimo u Bar", rekao je Luković. Utakmica Partizan - Mornar igra se od 17 časova u Hali sportova "Ranko Žeravica".

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track