MOGAO JE DA BIRA SPORT, A IZABRAO JE KOSMOS! Bio je veliki talenat za košarku, trenirao sa CSKA, dobio i memorijalni turnir!
Foto: Printskrin/Instagram

NA DANAŠNJI DAN

MOGAO JE DA BIRA SPORT, A IZABRAO JE KOSMOS! Bio je veliki talenat za košarku, trenirao sa CSKA, dobio i memorijalni turnir!

Košarka -

Na današnji dan pre tačno 60 godina Juri Gagarin sovjetski kosmonaut postao je prvi čovek koji jeleteo u svemir

Iako je dan kada je u letelici "Istok-1" otišao na istorijsko putovanje proglašen za Dan kosmonautike u tadašnjem SSSR-u, upravo je u Sovjetskom savezu Gagarin, pored ostalog, proglašen i za zaslužnog sportistu.

Gagarin se nije profesionalno bavio košarkom, ali kažu da je bio izuzetno talentovan košarkaš.

Tokom boravka u Saratovskom industrijsko-tehničkom "tehnikumu" (vrsti stručne škole), on je bio kapiten tamošnje košarkaške ekipe.

Juri Gagarin
foto: Printskrin/Instagram

"Ta igra mu se svidela zbog brzine, punoće života i činjenice da je postojao duh kolektivnog nadmetanja koji je košarkom vladao. Ubacivanje lopte kroz obruč iz punog trka i iz skok-šuta povećavali su oštrinu vida, preciznost i koordinaciju pokreta", pisao je o Gagarinu njegov imenjak Aleksejevič u knjizi "Put u kosmos".

Jurij Gagarin je bio svestran sportista, najpre je briljirao u hokeju, pa u košarci i pored toga što je bio visok, za taj sport prilično malih, 165 cenimetara. Štaviše, briljirao je i u odbojci, ali je u košarci bio toliko dobar da je poželeo da se posle pomenute stručne škole bavi upravo igrom pod obručima.

Međutim, otac ga je nagovorio da od te ideje odustane i upisao ga na studije letenja.

Kako se prisećala Jelena Gagarin, ćerka čuvenog kosmonauta, on je bio kapiten ekipe jer ne samo da je voleo košarku, već ju je igrao odlično, a pritom ju je i jako razumeo.

Talentovani plejmejker je u jednom trenutku odradio trening sa moćnim timom CSKA, naravno kao "počasni gost", a bio je veliki prijatelj sa čuvenim trenerom Aleksandrom Gomeljskim.

U čast slavnog kosmonauta, 70-ih godina prošlog veka u SSSR-u se organizovao "Gagarinov memorijal" između najboljih sovjetskih košarkaških ekipa

Jurij Gagarin je 27. marta 1968, nepunih sedam godina posle istorijskog leta u kosmos, poginuo. Bio je to naizgled rutinski let koji je obavljao kao zamenik direktora za obuku u "Zvezdanom gradu". Dok je pokušavao da se prekvalifikuje za pilota-lovca, sa instruktorom Vladimirom Sergejinom, upravljajući MiG-15UTI-jem doživeo je kobni pad blizu grada Kiržača.

Gagarin je, tik uz Serjegina, sahranjen u Kremlju, na Crvenom trgu u Moskvi

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track