ODVELA JE DRAŽENA PETROVIĆA U SMRT, ALI NIKADA NIJE ODGOVARALA ZA NESREĆU: Klara je vozila preko 160 km na čas!
Foto: Profimedia/Printscreen

TRAGEDIJA

ODVELA JE DRAŽENA PETROVIĆA U SMRT, ALI NIKADA NIJE ODGOVARALA ZA NESREĆU: Klara je vozila preko 160 km na čas!

Košarka -

Prošlo je tačno 28 godina od pogibije Dražena Petrovića, slavnog jugoslovenskog i hrvatskog košarkaša.

Prošlo je tačno 28 godina od pogibije Dražena Petrovića, slavnog jugoslovenskog i hrvatskog košarkaša.

Tok 7. juna 1993. godine na auto-putu u Denkendorfu tamnocrveni golf kojim je upravljala Klara Salanci zabio se u kamion koji se preprečio na putu. Dražen je poginuo na mestu nesreće. Iz suprotnog smera je dolazio kamion koji je pokušao da zaobiđe jedno vozilo. Međutim, vozač šlepera cisterne je izgubio kontrolu, probio središnju ogradu i preprečio put. Vidljivost je bila slaba, pa sudar nije bilo moguće izbeći, pogotovo jer je Klara vozila preko 160 kilometara na čas.

- Činjenica je da je Klara vozila prebrzo. Bila je mlada vozačica, s malo iskustva, i u takvoj situaciji nije se baš mogla najbolje snaći. Doletela je u preprečeni šleper s brzinom većom od 160 kilometara na čas. Čak nije uspela ni da reaguje, da koči. I da je uspela da pokuša da zaustavi svoje vozilo, pitanje je kako bi sve to prošlo s obzirom da se šleper ispred njih pojavio iznenada. A onda je usledio strahoviti udarac od kojeg je Dražen, koji je u automobilu sedeo na suvozačevom mestu, poginuo - kazao je za Slobodnu Dalmaciju policajac Binder koji je došao na mesto nesreće na uviđaj.

Dražen Petrović, Biserka Petrović
foto: Profimedia

Klara je dobila tek lakše povrede, imala je samo mali ožiljak ispod levog kapka. O nesreći nikada posle nije pričala. Nekoliko godina nakon Draženove smrti ušla je u vezu sa čuvenim fudbalerom Oliverom Birofom, ali nije bila dugo srećna. Posle devet godina braka Birof ju je ostavio, a odmah potom joj je umro i rođeni brat.

U kolima je pored Dražena i Klare bila i turska košarkašica Hilal Edebal. Ona je nakon nesreće izgubila pamćenje.

Kralu je od odgovornosti štitio nemački zakon koji kaže da, ako je osoba mogla izbeći nesreću, bez obzira kojom je brzinom vozila, onda je kriva. Međutim, okolnosti Draženove pogibije su bile takve da Klara nije mogla da izbegne sudar, pa stoga nije ni sudski procesuirana.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track