AMERI U NEVERICI ZBOG JOKIĆA Ono što Nikola radi u NBA nisu mogli ni ČEMBERLEJN, DŽORDAN I LEBRON, Džoker opet favorit u MVP trci!
Foto: Profimedia

doktor košarke

AMERI U NEVERICI ZBOG JOKIĆA Ono što Nikola radi u NBA nisu mogli ni ČEMBERLEJN, DŽORDAN I LEBRON, Džoker opet favorit u MVP trci!

Košarka -

U najnovijem preseku, Nikola Jokić je prestigao Kevina Durenta i Stefa Karija na listi favorita za osvajanje MVP nagrade.

Odličnim partijama, centar Denvera je sa trećeg stigao na prvo mesto, a nije ni čudo jer čak i oni koji su prošle sezone odbijali da odaju priznanje Jokiću, ne mogu da ne prihvate da u ovom trenutku malo ko može da se meri sa srpskim košarkašom.

To nam govori i statistika koja je ovog puta pomalo i neverovatna.

Naime, Jokić je u ovom trenutku ubedljivo najkorisniji košarkaš u NBA ligi sa PER indeksom od čak 35,4.

Somborac je na odličnom putu da obori dosadašnji rekord i nadmaši najbolju sezonu Janisa Antetokumba, kada je imao indeks 31,86, kao i da nadmaši partije legendarnog Vilta Čemberlejna koji je najbolju sezonu odigrao 1962/63 kada je imao 31,82 indeks.

Čak ni Majkl Džordan, Lebron Džejms i Stef Kari nisu završavali sezonu ni blizu Jokićevog indeksa, a centar trenutno ozbiljno nadmašuje svoju igru iz prošle sezone kada je postao MVP sa indeksom 31,28!

PER indeks je nešto poput indeksa korisnosti u evropskog košarci, a računa se pomoću pozitivnih i negativnih brojki u statističkim kolonama.

Još uvek je rana faza sezone i ima dosta još da se igra, ali ukoliko nastavi sa ovakvim partijama, a Nagetsi se održe u gornjem delu tabele Zapadne konferencije, dobre su šanse da Nikola Jokić odbrani MVP titulu.

Kada je reč o aktuelnoj sezoni, u ovom trenutku na drugom mestu po PER indeksu je Kevin Durent čiji indeks iznosi manje od 30, a u stopu ga prati Janis Adetokumbo.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track