KAKAV ŠAMAR KOŠARCI! Ljudi, da li možete da poverujete u ovo - ESTONIJA, ENGLESKA I BELORUSIJA su sile u sportu pod obručima!
Foto: Starsportphoto

BRZOM kONTROM U PROPAST

KAKAV ŠAMAR KOŠARCI! Ljudi, da li možete da poverujete u ovo - ESTONIJA, ENGLESKA I BELORUSIJA su sile u sportu pod obručima!

Košarka -

Ako FIBA namerava da obesmisli i uništi evropsku reprezentativnu košarku, kao što je to uradila s klupskim takmičenjima koja su bila pod njenom ingerencijom, onda je na odličnom putu!

Odavno poražena od Evrolige i NBA, uporno odbija da sagleda realnost. A ona glasi - takozvani kvalifikacioni prozori konstantno nam pokazuju da je ovakav sistem potpuno pogrešan i da najviše trpe reprezentacije koje imaju mnogo igrača u Evroligi ili NBA.

Kvalifikacije SP
foto: FIBA

Najnoviji rezultati upravo to i dokazuju - šokantan rezultat stigao je sa Ostrva, gde je Velika Britanija pobedila Grčku sa 78:69, i to prvi put posle 37 godina! Kad se pogleda sastav nekadašnjeg evropskog šampiona, sve je jasno - momci dolaze iz Persterija, Promiteasa, Lavrija... Da je ostao stari sistem kvalifikacija, Grci ne bi imali nikakvih problema s Britancima.

Ali tu nije kraj - vicešampion Evrope i sveta Turska deklasirana je u Belorusiji (84:70). Možda je to manje iznenađenje od onog koje se desilo u Njukaslu, ali svakako da je i ono plod sukoba FIBA i Evrolige, u kome kuća košarke ne zna gde udara.

Kvalifikacije SP
foto: FIBA

Opekli su se i Nemci, koje je upravo Svetislav Pešić doveo do evropskog trona 1993. godine. Oni su kod kuće izgubili od Estonije (66:69). Po ivici ponora hodala je i Srbija, koju je na kraju spasao Marko Jagodić-Kuridža, mada je Letonija najkvalitetniji tim od gorepomenutih.

Kako bi izgledala igra u Pioniru da je Pešić mogao da računa na Micića, Dobrića, Kalinića, Petruševa, Milutinova, Nedovića, Anđušića, Jaramaza, može samo da se pretpostavi.

Ideja da navijači i ljubitelji košarke gledaju svoje nacionalne timove tokom cele godine nije loša, ali u ovakvoj konstelaciji snaga i rasporedom Evrolige donosi samo više štete nego koristi.

Srbija, Letonija
foto: Printskrin

Da li će najavljeni odlazak prvog čoveka Evrolige Đordija Bertomeua doneti neke nove vetrove u odnosima sa FIBA, videćemo.

FIBA nam šalje sudije neznalice

Na celu muku s prozorima nadovezao se i problem sa arbitrima. Najbolje sudije sude Evroligu, a one iz FIBA očigledno nisu dorasle visini važnih utakmica. Dugo nije viđeno tako loše, u pojedinim trenucima i tragikomično suđenje kao preksinoć u dvorani "Aleksandar Nikolić". Rumun Sijulin, Francuz Maestre i Turčin Sahin u nekoliko navrata su prilično iznervirali i gledaoce i Svetislava Pešića, a mora se priznati da su delovali poput amatera.

P. G. / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track