OVO JE SMEŠNO, KVALIFIKACIJE SU IZ SREDNJEG VEKA! Goran Grbović žestoko opleo po Evroligi i FIBA
Foto: Ana Paunković, FIBA

Oštro

OVO JE SMEŠNO, KVALIFIKACIJE SU IZ SREDNJEG VEKA! Goran Grbović žestoko opleo po Evroligi i FIBA

Košarka -

Srbija se provukla protiv Letonije, ali nije mogla u duelu s Belgijom. Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, kao što smo već pisali, jasno pokazuju besmisao ovakvog formata takmičenja.

Čuveni FIBA prozori apsurdno najviše pogađaju zemlje koje imaju najbolje košarkaše, pošto većina igra u NBA i Evroligi, pa selektori ne mogu da računaju na njih.

Treba biti realan, naša reprezentacija u ovakvom sistemu nije dominantna, štaviše, na terenu čak bolje izgledaju ekipe koje su po rejtingu slabije, ali su njihovi timovi dugo na okupu i uigrani su. To, naravno, nije alibi za poraz u Belgiji. Poslednja četvrtina je primer kako ne treba da izgleda odnos prema dresu nacionalnog tima.

Košarkaška Reprezentacija Srbije
foto: FIBA

- U sukobu Evrolige i FIBA kolateralna šteta je košarka. Ovo je već postalo smešno i ne vodi nigde. Na kraju će doći do takve devalvacije velikih takmičenja, poput Svetskog prvenstva i Olimpijskih igara, da to nikoga neće zanimati. Jer neće biti nekih reprezentacija koje ljudi vole i navikli su da gledaju, a to se već desilo - kaže za Kurir legendarni košarkaš Partizana i Jugoslavije Goran Grbović i dodaje:

Košarkaška Reprezentacija Srbije
foto: FIBA

- Ovakav sistem kvalifikacija je srednjovekovni, bilo je mnogo više fleksibilnosti u FIBA dok ju je vodio Bora Stanković. Nešto mora da se promeni dok još nije kasno, ako još uopšte ima vremena. Jer nekom će pasti na pamet da napravi privatno svetsko prvenstvo, kao što je uradila Evroliga.

Svetislav Pešić
foto: Starsport©

Novi selektor Svetislav Pešić prihvatio se vrućeg krompira, morao je na brzinu da pokuša da pripremi tim za ovaj prozor.

- On je iskusan, ali bio je prinuđen da radi s onim što mu je dostupno, a to nisu najbolji igrači. Pritom je imao samo nekoliko dana. Da se ne lažemo, većina tih igrača ne bi ni bila u reprezentaciji da nije ovakva situacija, ne pričam sada samo za naš tim, već generalno. Lepo je što su dobili priliku, ali samo nekoliko imena iz Evrolige i NBA bi potpuno promenilo situaciju - zaključio je Grbović.

P. G. / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track