NBA AS PROMENIO IME: Erdogan mu žiivot pretvorio u PAKAO! Tvrdi da će ga UBITI ako napusti SAD, zbog njega je doneo važnu odluku
Foto: Profimedia

sloboda

NBA AS PROMENIO IME: Erdogan mu žiivot pretvorio u PAKAO! Tvrdi da će ga UBITI ako napusti SAD, zbog njega je doneo važnu odluku

Košarka -

Košarkaš koji je 2016. godine u rodnoj državi označen kao nepoželjna osoba, odlučio je da promeni ime i time pošalje poruku svetu.

Enes Kanter se od sada zove Enes Kanter Fridom. Turčin je odlučio da prezime Kanter bude njegovo srednje ime, a da za prezime uzme reč koja u prevodu sa engleskog znači - sloboda.

Centar Boston Seltiksa je 2016. godine javno govorio protiv vladajućeg režima u Turskoj, a Redžep Tajip Erdogan se potrudio da od njegovog života napravi pakao.

Enes je do nedavno živeo u stalnom strahu, ubeđen da će stradati ukoliko napusti SAD.

- Nemam više turski pasoš, ali sam i dalje državljanin Turske. Ukoliko odem u London i sačeka me Interpol, moraće da me pošalju u Tursku. To bi verovatno bio poslednji put da čujete za Enesa Kantera. Ne bi me upucali, jer bi im to pravilo probleme, ali uradili bi nešto drugo. Namestili bi mi saobraćajnu nesreću ili bi me otrovali - govorio je svojevremeno Kanter.

Međutim, 2019. godine, pojavila se mogućnost da ipak pređe granice države u kojoj boravi. Kanter je krajem 2019. godine sa Seltiksima putovao na gostovanje Torontu, nakon što je dobio garancije Kanade da će u njihovoj državi biti bezbedan.

Kanteru je odavno zabranjeno da komunicira sa porodicom, a njegov otac je uhapšen i označen kao terorista. Dobio je kaznu od 15 godina zatvora.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track