KUKOČ SE PLAŠIO DA DOĐE U SRBIJU! Žoc o raspadu Juge: Toni, ti ne znaš šta je Beograd - takvi gradovi ne mogu da mrze velikane!
Foto: Profimedia/James Atoa/Everett Collection, Starsport©

prisetio se devedesetih

KUKOČ SE PLAŠIO DA DOĐE U SRBIJU! Žoc o raspadu Juge: Toni, ti ne znaš šta je Beograd - takvi gradovi ne mogu da mrze velikane!

Košarka -

Najtrofejniji evropski trener Željko Obradović u opširnom intervjuu koji je dao za list "Nedeljnik" između ostalog je govorio i o raspadu bivše Jugoslavije.

Trener Partizana se prisetio finalne serije prvenstva Jugoslavije 1991. godine između Partizana i Jugoplastike, koja se smatra košarkaškim krajem Jugoslavije.

Žoc, Željko Obradović
foto: Starsport©

Popularni Žoc ističe da je bio tužan, razočaran ali ne i iznenađen.

"Ta serija sa Jugoplastikom i jeste bila spuštanje zavese na Jugoslaviju. A ja nisam bio iznenađen. Toliko puta smo otišli na gostovanja i ljudi su pevali: "Idi, Jugo, ko te j**e, možemo mi i bez tebe". Stvorena je takva atmosfera. Ono što je mene šokiralo je Sarajevo. Tu stvarno nikoga nije bilo briga kako se ko zove i preziva. Bio je to divan grad, koji je pretvoren u pravu klanicu. Bio sam tužan, razočaran, šokiran. Ostao sam prijatelj sa svima, ali su mi to bile najteže scene iz rata", rekao je Obradović.

Jugoplastika, predvođena maestralnim Tonijem Kukočom, sa ubedljivih 3:0 stigla je do titule. Na trećoj utakmici, koja je odigrana u "Hali sportova" na Novom Beogradu desilo se nešto neverovatno. Cela dvorana je aplauzima pozdravila Tonija Kukoča. Taj detalj pokazao je da da je sport uvek bio iznad politike.

Toni Kukoč
foto: Profimedia

"Taj aplauz je dokaz dve stvari - koliko je veliki igrač bio Toni Kukoč i kako beogradska, Partizanova publika gleda na velikane. Kukoč je to već tada zaslužio", kaže Obradović i otkriva:

"Pamtim da je Kukoč imao frku da dođe u Beograd, naročito kada su tenzije narasle. Ja sam mu tada rekao - Toni, majstore, ti ne znaš šta je Beograd - takvi gradovi ne mogu da mrze velikane".

Kurir sport/Nedeljnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track