SPREMA SE NOVA EVROLIGA, RUSI U AKCIJI: Vatutin se naljutio, sa Turcima i MILIONIMA ruši sadašnje takmičenje, POZIV SRBIMA!
Foto: Printskrin/Jutjub

revolucija

SPREMA SE NOVA EVROLIGA, RUSI U AKCIJI: Vatutin se naljutio, sa Turcima i MILIONIMA ruši sadašnje takmičenje, POZIV SRBIMA!

Košarka -

Gigant CSKA iz Moskve, vlasnik A licence, ima ozbiljnu opciju za budućnost ukoliko sledeće sezone ne bude igrao elitno košarkaško prvenstvo u Evropi

Andrej Vatutin, prvi čovek CSKA iz Moskve, spreman je da pokrene novo elitno košarkaško takmičenje, koje bi bilo pandan postojećoj Evroligi.

Andrej Vatutin
foto: Printskrin/Jutjub

Ove vrste spekulacija, koje nisu bez osnova, danima se već vrte po košarkaškim forumima, ali i tviter zajednici. Andrej Vatutin je moćan čovek, priznat košarkaški radnik u svim delovima sveta. CSKA je pre mesec dana, iako osnivač Evrolige izbačen sa ostalim ruskim klubovima Zenitom i Uniksom zbog specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini. CSKA ima A licencu i sve će zavisiti od sledeće sezone, tačnije odnosa Evrolige prema ruskim klubovima. Ako na snazi ostane suspenzija za Ruse, automatski će biti srušen statut Evrolige, pa će svi oni koji su nezadovoljni moći da bez kazni istupe iz takmičenja.

Glavni sponzor lige bio bi ruski naftni gigant Gasprom koji je izbačen iz UEFA lige šampiona, gde je godišnje ulagao 50.000.000 evra. Taj novac, ili veći njegov deo bio bi iskorišćen u nagradni fond budućeg košarkaškog takmičenja.

Prihodi za klubove učesnike od lige bili bi najmanje četiri puta veći nego u Evroligi. Da podsetimo, pobeda u Evroligi donosi 30.000 evra, a u novom takmičenju donosila bi profit od 120.000 evra. Titula u novom prvenstvu pružila bi priliku da se zaradi 4.000.000 evra, umesto dosadašnjih 1.000.000.

Andrej Vatutin
foto: Printskrin/Jutjub

Budžet novog takmičenja, ukoliko ga podrže klubovi iz Turske, bio bi preko 100.000.000 evra po sezoni. Svaki tim bi u zavisnosti od rezultata dobio najmanje 5.000.000 evra na kraju sezone. Ligu bi igralo pet ruskih klubova, po sistemu (4+1), četiri turska (3+1), tri srpska i grčka (2+1), po jedan klub iz Mađarske, Bugarske i Crne Gore.

Navodno, ponuda je već upućena turskim klubovima iz Evrolige Efesu i Fenerbahčeu, ali i ostalima kvalitetnim ekipama poput Galatasaraja, Gazijantepa, Darušafake... Da se računa na Turke pokazuje i mogućnost da drugi veliki sponzor novog košarkaškog takmičenja bude iz te zemlje. Da li bi to mogla da bude kompanija "Turkish airlines" koja sponzoriše Evroligu, pokazaće vreme.

Pozivi pored ruskih i turskih klubova bili upućeni i nezadovoljnom Panatinaikosu iz Grčke, koji godinama unazad vodi pravi rat sa odlazećim Đordijem Bertomeuom i vladajućom garniturom Evrolige. Ostaje da se vidi status i opredeljnost Olimpijakosa, ali i AEK, te nekadašnjih solunskih velikana Arisa i PAOK.

Andrej Vatutin
foto: Printskrin/Jutjub

Rusi računaju i na srpske klubove Crvenu zvezdu i Partizan, mađarski Solnok. Poziv bi trebalo da dobije i Makabi iz Izraela. Da li bi Igokea bila treći srpski klub, ili neko iz Srbije, ostaje nejasno, ali s obzirom na dobre odnose Banjaluke i zvaničnog Kremlja, tim iz Aleksandrovca mogao bi da dobije poziv. Takmičenje bi imalo 16, najviše 18 klubova.

Andrej Vatutin je zbog sve veće rusofobije u Zapadnoj Evropi nedavno izjavio da ne vidi CSKA u Evroligi u narednom periodu.

- Da li će ruski timovi moći da se vrate u evropska takmičenja? Mislim da to neće da se desi. S obzirom na rusofobiju koja vlada u Evropi teško mi je da zamislim da će tim koji nosi ime ruske armije, najodlikovaniji ruski tim, biti pozvan da se vrati - rekao je Vatutin za TV Meč.

Andrej Vatutin
foto: Printskrin/Jutjub

Ne treba zaboraviti da su na sastanku kada su bili izbacivani CSKA, Zenit i Uniks iz Evrolige jedini protiv te ideje bili Nebojša Čović ispred Crvene zvezde i Ergin Ataman ispred Efesa. To je u razgovoru za TV stanicu Meč otkrio upravo Andrej Vatutin.

CSKA iz Moskve osam puta je osvajao Evroligu, poslednji put je to bilo u sezoni 2018/2019.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track