LJUDINA! OTKRIVAMO NEPOZNATO O HEROJU IZ SENKE Mirotić pomogao desetine SIROMAŠNIH SRPSKIH porodica a da to NE DOĐE do javnosti!
Foto: EPA/Enric Fontcuberta, Printscreen/Instagram

VELIKI NIKOLA

LJUDINA! OTKRIVAMO NEPOZNATO O HEROJU IZ SENKE Mirotić pomogao desetine SIROMAŠNIH SRPSKIH porodica a da to NE DOĐE do javnosti!

Košarka -

Veliko je srce košarkaša Barselone rođenog u Podgorici

Nikola Mirotić je sportista koji je uplatio čak 500.000 evra za lečenje malog Vukana Stoiljkovića koji boluje od spinalne mišićne atrofije. Košarkaš Barselone godine pomaže srpski narod, a ovim gestom je izazvao divljenje. Vukan Stojiljković boluje od spinalne mišićne atrofije i još jedno je dete u nizu kojem je potreban najskuplji lek na svetu.

Nikola Mirotić
foto: Starsport

Nikola Mirotić unazad nekoliko godina poznat je po svom humanitarnom i dobrotvornom radu, a sve pod posredstvom Srpske pravoslavne crkve. Obezbedio je dom srpskim porodicama Varga u Vukovaru, Kojović iz Sjenice i Kokić iz Doboja, zatim prikupio novac za izgradnju kuće nepokretnoj Jasni Dedić iz Gusinja i njenoj višečlanoj porodici.

Srbi za Srbe, Nikola Mirotić, selo Bare, Kojovići, Pešter
foto: Kurir/Zoran Šaponjić

Dok je igrao u NBA ligi za Milvoki, Nju Orleans i ČIkago, a i sada u Barseloni, Nikola Mirotić organizovao je zanimljive akcije, tako što je svako trojku koju bi pogodio proslavljao sa uzdignuta tri spojena prsta. Svrha ove akcije koja bi trajala mesec dana ili onoliko koliko bi bilo potrebno da se sakupi novac, je da je Nikola svaku trojku koju bi ubacio donirao sa po 500 dolara ili evra.

Nikola Mirotić
foto: AP

U aprilu 2020. godine uplatio je 50.000 evra Nacionalnom koordinacionom telu Crne Gore za zarazne bolesti, usled pandemije koronavirusa. I to su samo neke od akcija u kojima je učestvovao Nikola Mirotić, daleko je veći broj onih u kojima je anonimno donirao novac ili na neki drugi način pomagao one kojima je pomoć bila potrebna.

Nikola i njegova supruga Nina Mirotić godinama uspešno sarađuju u projektima pomoći najugroženijima zajedno sa organizacijom "Srbi za Srbe". Podržao je litije u Crnoj Gori, stao uz blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija kada je bilo najteže. U februaru 2020. godine predvodio je litiju iz Lješanske nahije koja je išla prema njegovoj rodnoj Podgorici.

Godinu dana ranije među prvima je potpisao peticiju protiv otimanja svetinja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Sa suprugom Ninom redovno obilazi najveće hrišćanske prvoslavne svetinje po Izraelu, Palestini, Siriji, Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji. Nosilac je Ordena Svetog Save od 30. maja 2017. godine.

- Ovo je dan koji ću čuvati u svom srcu celog života, kazao je Mirotić nakon uručenja ordena. Orden Svetog Save je nešto posebno i Bogu hvala na svemu. Ponosan sam da mi, Crnogorci, budemo među onima koji su dobili veliko priznanje. Kao sportista sanjaš medalje, uspehe koje želiš da dostigneš, ali ovo je nešto što nisam ni sanjao da će da mi se dogoditi. Put koji nas vodi ka Hristu je jedini i pravi i istiniti put. Želim da se zahvalim supruzi Nini, jer bez njene pomoći i podrške ništa ne bih ostvario, tako da ovaj orden podjednako pripada njoj kao i meni - rekao je tada Mirotić.

Nikola Mirotić
foto: Printskrin

U septembru 2015. godine godine Mirotić je tokom Evropskog prvenstva u košarci impulsivno reagovao, kada je izlazio sa parketa. Tada je na njega pala srpska zastava. Iako nije znao da se radi o zastavi, reagovao je u afektu i pocepao je. To je izazvalo ozbiljan skandal, a Nikoli je bilo mnogo teško. Izvinio se odmah posle incidenta, iskreno pokajao, razumeo gnev navijača. Prošle godine u "Pioniru" pred meč Barselone i Crvene zvezde govorio je o tom događaju:

- Ni u najlepšim snovima nisam mogao da zamislim da će ovako nešto da se dogodi. Zahvalan sam navijačima Crvene zvezde, našim ljudima, Srbiji… Još jednom su dokazali da ipak znamo da oprostimo. Znate šta se desilo, da ne ponavljam.

Nikola Mirotić
foto: Starsport

Nikola Mirotić 2019. godine odbio je ponudu NBA kluba Juta Džez vrednu 45.000.000 dolara za tri godine.

- Šta je bio razlog? Porodica. Pitao sam sebe: "Zašto nisam sa porodicom?" Porodica mi je bila prvi prioritet. Hteo sam da mi deca odrastaju u Evropi - rekao je Mirotić koji je posle toga potpisao za Barselonu, gde zarađuje oko 4.000.000 evra po sezoni.

Nikola Mirotić
foto: Starsport©

Baš zbog svog višegodišnjeg humanitarnog rada i činjenice da je ambasador Srpske pravoslavne crkve, Nikola Mirotić je uvek, više nego srdačno, rekli bismo prijateljski i bratski dočekivan u Beogradu, posebno kada je u dresu Barselone igrao utakmice protiv Crvene zvezde u Evroligi. Polovinom decembra prošle godine Mirotić je dobio priznanje "Zvezdaš godine" koje mu je uručeno pred utakmicu dva kluba koju je gledao Novak Đoković, sa kojim je Nikola posle meča proveo nekoliko minuta u razgovoru.

- Ovo će samo da ojača moju veru i želju da nastavim da pomažem našem narodu. Hvala svima do neba. Ovo je dosad moj najveći trofej u karijeri - rekao je tada Nikola Mirotić.

Jedna zanimljivost vezana je za lik i delo Nikole Mirotića, koja možda i najbolje opisuje njegov duh i misiju koju ima na zemlji. Naime, pre tri godine jedan student iz Novog Sada Kristijan obratio se Nikoli preko instagrama posle utakmice Barselone i Albe, sa opaskom da mu je Mirotić poenom izbio 200 evra iz džepa, koliko je trebalo da dobije na kladioničarskom tiketu, kako bi pokrio ratu na fakultetu. Mirotić je odgovorio Kristijanu da će mu ostaviti novac na recepciji hotela, kada Barselona bude gostovala Crvenoj zvezdi, što je izazvalo oduševljenje kod studenta koji je celu priču podelio sa medijima, želeći da istakne veliko srce košarkaša.

Nikola Mirotić rođen je u Podgorici 11. februara 1991. godine, a košarku je počeo da igra u KK Džoker. Kao klinac bio je na probama u Partizanu i Crvenoj zvezdi, ali zbog visokog obeštećenja nije uspeo da potpiše za neki od beogradskih klubova. Kao veliki talenat 2006. godine prešao je u Real iz Madrida gde se u potpunosti afirmisao. Godine 2014. otišao je u NBA ligu u Čikago Bulse, a u Americi je ukupno igrao pet godina. Pored Čikaga nosio je dres Nju Orleans Pelikansa i Milvoki Baksa. Igrao je za reprezentaciju Španije, iako je imao pozive iz Crne Gore i Srbije.

Na instagram profilu Nikole Mirotića postoje mnoge objave posvećene srpskim patrijarsima Porfiriju, Irineju i Pavlu, mitropolitima Joanikiju i Amfilohiju, svetinjama, manastirima i crkvama.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track