KOŠ LUKE MITROVIĆA IZAZVAO BURNU RASPRAVU: Oglasila se i ABA liga! Evo šta su poručuli čelnici regionalnog takmičenja! VIDEO
Foto: Printskrin

Sad je sve jasno

KOŠ LUKE MITROVIĆA IZAZVAO BURNU RASPRAVU: Oglasila se i ABA liga! Evo šta su poručuli čelnici regionalnog takmičenja! VIDEO

Košarka -

Koš Luke Mitrovića uz zvuk sirene za produžetak druge utakmice polufinalne serije između Cedevita Olimpije i Crvene zvezde izazvao je burnu raspravu u javnosti.

Iznosila su se razna mišljenja zašto koš nije smeo da se prizna, ili zašto je odluka sudija bila ispravna.

U cilju razjašnjenja situacije, oglasila se i ABA liga.

Čelnici regionalnog takmičenja su obavestili javnost da je odluka koju su dinele sudije ispravna i u potpunosti u skladu sa zvaničnim košarkaškim pravilima FIBA koja su stupila na snagu 1. januara ove godine.

Prema tumačenjima zvaničnih košarkaških pravila FIBA, od 1. januara 2022., Vreme igre, nerešeni rezultat i produžeci, član 8-4:

"Primer: B1 faulira igrača A1 pri njegovom uspešnom šutu iz igre istovremeno sa signalom sata za igru za kraj prve četvrtine. Lopta ulazi u koš.

Tumačenje: Sudije moraju da odluče korišćenjem IRS snimka (Instant replay system), ako je dostupan, da li je greška igrača B1 nastala pre nego što se oglasi sat za igru za kraj prve četvrtine.

Ako je sat za igru pokazao 0,0 kada je došlo do greške, lična greška B1 se zanemaruje i šut iz igre igrača A1 se ne računa. Prva četvrtina je završena. Nakon što sudija saopšti konačnu odluku posle pogledanog snimka, merilac vremena će pokrenuti štopericu da meri interval igre. Druga četvrtina počinje po postupku naizmeničnog poseda.

Ako je sat za igru pokazao više od 0,0 kada je došlo do greške, šut iz igre igrača A1 će se računati kao sat za igru u tom trenutku. B1 će biti dosuđena lična greška. Igrač A1 će šutirati 1 slobodno bacanje. Tokom slobodnog bacanja igrači mogu da zauzmu mesta za skok u slobodnom bacanju na koja imaju pravo. Sat za igru će pokazati preostalo vreme. Igra će biti nastavljena kao posle svakog poslednjeg slobodnog bacanja.

Dakle, kako su sudije donele odluku da je faul nastupio kada je sat za igru pokazao više od 0,0, evidentno je da je odluka sudija o šutu Luke Mitrovića doneta u skladu sa zvaničnim košarkaškim pravilima", stoji u saopštenju ABA lige.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track