ŠOK I VELIKA TUGA! PREMINUO SLAVNI KOŠARKAŠ! Sa Pešićem osvajao trofeje, bio kapiten Novickom!
Foto: Profimedia

TRAGEDIJA

ŠOK I VELIKA TUGA! PREMINUO SLAVNI KOŠARKAŠ! Sa Pešićem osvajao trofeje, bio kapiten Novickom!

Košarka -

Strašne vesti šokirale su planetu, o smrti legendarnog nemačkog košarkaša. Sa aktuelnim selektorom Srbije Svetislavom Pešićem je osvajao trofeje, a bio je i kapiten legendarnom nemačkom košarkašu Dirku Novickom!

Ademola Okuladža je preminuo u 47. godini, a vesti o tome objavio je nemački "BIG". Nekadašnji košarkaš rođen je 10. jula 1975. godine u Lagosu u Nigeriji. Ostvario je zavidnu evropsku karijeru, preminuo je ranije u utorak, ali uzrok smrti nije poznat.

Okuladža je prve zapažene rezultate načinio na koledžu u Severnoj Karolini, ali nije uspeo da bude draftovan u NBA. Prvi angažman u Evropi imao je u Albi iz Berlina, gde mu je trener bio Svetislav Pešić i gde je osvojio FIBA Kup Radivoja Koraća.

Nosio je i dresove Đirone, Barselone, Unikahe, Benetona, Valensije, Kelna, Himkija, Alikante i Brose Bamberga.

Bio je kapiten reprezentacije Nemačke i jedan od ključnih igrača tima uz Dirka Novickog i Patrika Femerlinga. Bio je deo nacionalnog tima na prvenstvima sveta 2002. i 2006. godine.

Koliko je Okuladža bio standardan član reprezentacije Nemačke pokazuje i da je nastupao na evropskim prvenstvima 1995, 1997, 1999. i 2001. godine.

Njemu je 2008. godine dijagnostikovan tumor kičme. Išao je na jednogodišnju terapiju, zatim se vratio još jednu sezonu u Brose Baskets, gde je završio karijeru 2009. godine.

Po završetku karijere postao je menadžer nemačkim zvezdama Denisu Šroderu i Danijelu Tajsu, kao i sportski komentator.

Od Okuladže putem društvenih mreža oprostili su se Barselona, za koju je igrao u sezoni 2001/2002, nekadašnji NBA košarkaš Vins Karter, Univerzitet Severna Karolina i mnogi drugi.

Kurir sport

Bonus video:

13:13

TUGA NA ESTRADI: Kolege se opraštaju od Marinka Rokvića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track