NURKIĆ KORISTI SVAKU PRILIKU DA ZAPALI VATRU U REGIONU: Veličao džamiju USTAŠE PAVELIĆA i zločince koji su UBIJALI nedužne Srbe!
Foto: Tviter

PROVOKATOR IZ TUZLE

NURKIĆ KORISTI SVAKU PRILIKU DA ZAPALI VATRU U REGIONU: Veličao džamiju USTAŠE PAVELIĆA i zločince koji su UBIJALI nedužne Srbe!

Košarka -

Nacionalista koji raspiruje mržnju prema Srbima

Košarkaš Bosne i Hercegovine Jusuf Nurkić nikako da shvati da je vreme rata prošlo i da ljudi sa ovih prostora žele samo mir i dobre odnose sa svojim susedima.

Reprezentativac Bosne zgrozio je javnost u Srbiji svojom sramnom izjavom nakon fijaska njegovog tima na Evrobasketu.

Naime, dok je pričao o očajnom stanju u Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine nije propustio priliku da uvredi Srbe koji žive u BIH.

"Znate kako funkcioniš kod nas. Imamo tri Bosanca, imamo tri Hercegovca i trojicu ne znam kako da ih nazovem", rekao je Nurkić.

Nažalost ovo nije prvi, a verovatno ni poslednji put da NBA as svojim postupcima uzburka javnost. Više puta je svojim objavama dizao tenzije u regionu. Pisao je o Srebrenici, Ratku Mladiću, Radovanu Karadžiću, nosio majicu sa imenima vojnika koji su vršili zločine nad nedužnim civilima, slavio pobedu sa zastavom takozvane Armije BIH, veličao džamiju ustaše Pavelića, prozivao Milorada Dodika...

Nurkić je tako zapalio javnost u Srbiji kada je 2017. godine na svom Fejsbuku objavio šokantnu poruku pred izricanje presude Ratku Mladiću.

"Razočaranje je veliko, teško je podneti svu tu bol. Svet je godinama samo gledao našu patnju, često i okretao glavu, a ovoliko čekanje na suđenje i presudu još jedno je poniženje za žrtve. Kakva god presuda da bude, monstrum neće dobiti ono što zaslužuje... Ali, ne brini, čeka te kabur i suđenje kakvo zaslužuješ", napisao je Nurkić na Fejsbuku.

Jusuf Nurkić
foto: Fejsbuk

Godinu dana kasnije ozbiljno mu je zasmetalo što su braća Goran i Zoran Dragić bili na prijemu kod predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Nurkić je objavio na Tviteru vest o odlikovanju braće Dragić, ali je umesto komentara ostavio dva emitikona. Jedan kojem ništa nije jasno i drugi koji se lupa po glavi.

Košarkaš iz Tuzle je 2019. godine pokušao da isprovocira srpskog centra Nikolu Jokića. Naime, na meču protiv Denvera nosio je majicu na kojoj su ispisana imena vojnika koji su početkom devedesetih godina ratovali protiv Srba.

Jusuf Nurkić
foto: Tviter

Nurkić je na Fejsbuku objavio video na kom se može videti kako veliča rat u bivšoj Jugoslaviji. Na snimku sluša i peva kasidu pod nazivom “Devet heroja”.

Reč je o kasidi posvećenoj devetorici vojnika Armije Republike Bosne i Hercegovine odlikovanih najvećim ratnim odličjem (U BIH), Ordenom heroja oslobodilačkog rata, među kojima su general Izet Nanić, Hajrudin Mešić, Safet Hadžić, Safet Zajko, Mehdin Hodžić, Midhat Hujdur, Adil Bešić, Nesib Malkić i Enver Šehović.

Inače, Izet Nanić bio je komandant 505. bužimske brigade Armije BiH, a navodno postoje video materijali na kojima se vidi da pripadnici tog odreda vrše zločine na civilima.

"Heroji koji su ubijali Srbe u Bosni, nevine žene i decu, ovo je provokacija za Jokića i Srbe koji gledaju utakmicu. Ovo je mešanje sporta sa ratom i politikom, potpuno nepotrebno. Nadam se da će neko iz NBA lige reagovati, ovo je strašno“, napisao je tada jedan navijač na Tviteru.

Prošle godine je povodom Ramazana objavio na tviteru fotografiju dažamije, ali ne bilo koje... Košarkaš iz Bosne izabrao je "Džamiju poglavnika Ante Pavelića".

Ovu džamiju, koja se nalazi u Zagrebu, podigao je ustaški zločinac Pavelić 1944. godine.

Pavelić je zgradu Doma likovnih umetnosti kralja Petra I Oslobodioca izgrađenu 1938. godine pretvorio 1944. godine u džamiju koja je nazvana po njemu. On ju je lično i otvorio.

"U slavu i u znak ljubavi spram Alaha Boga Jedinoga, te u znak pažnje prema muslimanima, podiže poglavnik dr Ante Pavelić ovaj velebni hram u glavnom gradu Zagrebu da odani sinovi vitežkog naroda hrvatskoga, iskreni sledbenici uzvišene vere Islama, skrušenom molitvom jačaju pregalačke snage u borbi za odbranu i napredak lepe svoje domovine Nezavisne Države Hrvatske, koja da bi vazda sretna bila", piše na ulaznim vratima ove džamije.

Nurkić je svojom objavom šokirao i sunarodnike, koji su ga molili da ih ne bruka.

Čović: Nurkić je moralna i ljudska nula

Nurkić je krajem prošle godine podigao veliku prašinu kada je javno izvređao predsednika Zvezde Nebojšu Čovića.

Čović je tim povodom izdao oštro saopštenje u kom je žestoko isprozivao provokatora iz Tuzle.

"Lako je sedeti u Portlandu, nositi majice zločinaca i ubica Srba i Hrvata, kačiti slike Pavelićevih džamija, glumiti nekakvog vikend nacionalistu, finasirati odbrane živih ratnih zločinca, koketirati sa estradom, i podgrevati mržnju", poručio je Čović.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track