NEVEROVATNA PRIČA Zabranili mu da igra fudbal, za košarku rekli da nije talentovan: Stigao je do NBA i zvezda je naše selekcije!
Foto: EPA/Martin Divisek

Za film

NEVEROVATNA PRIČA Zabranili mu da igra fudbal, za košarku rekli da nije talentovan: Stigao je do NBA i zvezda je naše selekcije!

Košarka -

Za pravog sportistu prepreke ne postoje. Najbolji primer za ovo dolazi nam od momka koji je prethodni period zajedno sa saigračima iz reprezentacije bio glavna tema svih srpskih, ali i stranih medija.

Talenat, volja i uporan rad pobedili su brojne prepreke koje su se isprečile na njegovom putu do ostvarenja sna. Mnogi bi odustali, ali Marko Gudurić je dogurao do nacionalnog dresa u sportu u kom je konkurencija našoj zemlji paprena.

Marko Gudurić, Fenerbahče
foto: Starsport©

Ali magična igra pod obručima nije bila njegov prvi izbor. Dečak iz Priboja odlučio se za fudbal. Možda bi danas davao golove umesto koševa na evropskoj sceni, ali povreda nožnog prsta zaustavila je njegovu karijeru u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu. Morao je da odustane, ali samo od fudbala jer njegov sportski duh nije se ugasio.

Imao je sreću da je u gimnaziji profesor fizičkog primetio njegov talenat za košarku. Ubrzo je obukao dres KK Priboja, potom lokalnog kluba Dramini, nakon čega se vratio u Priboj.

Marko Gudurić
foto: EPA

Bila je to dobra odluka jer je njegov talenat ubrzo primećen od strane Gorana Todorovića zaduženog za mlade igrače u Košarkaškom savezu Srbije. Nakon razgovora sa njim Markovi roditelji sele se sa njim u Beograd.

Verovali ili ne, ali tu dolazi nova prepreka - mladi košarkaš nije prošao probu u FMP. Zbog ovoga oblači dres mlađih kategorija Partizana. Ne zadugo pošto je nakon samo godinu dana došao poziv upravo kluba iz Železnika za koji ranije nije bio dovoljno dobar. Te godine FMP se spojio sa Crvenom zvezdom, Gudurić je postao član crveno-bele porodice, a sjajnim partijama zaslužio je poziv Zvezde u sezoni 2013/14, a nadalje je njegova karijera dobro poznata.

Iz kluba s Malog Kalemegdana je prešao u Fenerbahče u transferu vrednom neverovatnih milion evra. Zatim je usledio poziv koji se ne odbija - zvala je NBA liga.

Odigrao je 44 utakmice za Memfis, ali utisak je da nije dobio pravu šansu... Usledio je povratak u Fener gde uživa status prve zvezde tima, dok za nacionalni tim Srbije igra dugi niz godina kao standardni reprezentativac. Najveći uspeh s “orlovima” ostvario je 2017. godine osvojivši srebro na Evrobasketu.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track