KOŠARKA: Kari, brate, pomagaj!

Kako do Evropskog prvenstva

KOŠARKA: Kari, brate, pomagaj!

Košarka -
Selekcija Nemačke, koju trenira Svetislav Pešić pobedom nad Azerbejdžanom pomogla bi Srbiji da se plasira na Eurobasket 2013

Košarkaši Srbije na dva načina mogu da se plasiraju na Evropsko prvenstvo u Sloveniji 2013. godine. Prvi način je da sami izbore plasman, drugi je pomoć prijatelja.

U prvom slučaju Srbija mora da savlada Izrael u poslednjem kolu sa najmanje 19 poena razlike i tako sigurno obezbedi drugo mesto u grupi A i direktan plasman.

S obzirom na dosadašnje igre i poraz u prvom meču u Izraelu, "Orlovima" će biti izuzetno teško da dođu do željene ubedljive pobede. U tom slučaju, izabranici Dušana Ivkovića mogu da prođu kao jedna od četiri trećeplasirane ekipe.

Prema pravilima FIBA Srbiji će se oduzeti rezultati postignuti u mečevima protiv poslednjeplasirane ekipe u grupi (najverovatnije Slovačka), pa će tako "Orlovi" u poslenji krug ući sa skorom 3-4. Pobeda izražena sa manje od 19 poena protiv Izraela dovela bi Srbiju do skora 4-4. U ostalih pet grupa, kada je treće mesto u pitanju, situacija je sledeća: Turska, Belgija, Letonija i Azerbejdžan imaju skor 4-3, a Austrija 3-4.

Turska (protiv Češke kod kuće), Belgija (u gostima protiv Albanije) i Letonija (u gostima protiv Rumunije) ne bi trebalo da imaju većih problema da zabeleže pobede i plasiraju se na Eurobasket 2013. Austrijanci gostuju Hrvatskoj, kojoj bodovi nisu neophodni, i postoji mogućnost da stignu do skora 4-4. Ostaju Azerbejdžanci, koji gostuju Nemačkoj i Svetislavu Pešiću. Ukoliko se ne desi senzacija i Azerbejdžan će imati skor 4-4, a u trouglu sa Srbijom odlučivala bi koš razlika.

Ovaj, za nas ponižavajući scenario, može da se ostvari ako reprezentacija Nemačke u grupi B pobedi Azerbejdžan, koji je takođe jedan od konkurenata za tu poziciju.- Pa pobedićemo ih, nego šta - kaže za Kurir selektor Nemaca Svetislav Pešić, koji je pre deset godina s Jugoslavijom u Indijanapolisu ostvario jednu od najvećih pobeda u istoriji. Popularni Kari kaže da mu niko nije čestitao jubilej.- Pa niko se nije setio, vi ste me prvi zvali... Eto, tako je to kod nas, dobre stvari brzo zaboravimo, a sećamo se onog lošeg. Što se tiče reprezentacije Srbije, ne želim da komentarišem nešto čemu nisam blizu. Niko, pa ni selektor nije očekivao da će doći do ovoga, ali sada se treba koncentrisati i pobediti Izrael - rekao je Pešić.

Azerbejdžan ima trenutno koš razliku +11, Austrija +16, a Srbija +62 (ukoliko Slovačka bude poslednjeplasirana) ili +40 (ukoliko Island bude poslednjeplasirani).

Zaključak, Srbija sa pobedom 19 i više poena protiv Izraela sigurno odlazi na EP, sa pobedom ispod 19 poena čeka poraz Azerbejdžana u Nemačkoj.

Poraz od Izraela u "Pioniru" definitivno bi izbacio Srbiju sa Evropskog prvenstva, ali i kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track