MI IMAMO SVOGA BOGA... Scena kada od Redžija Milera uzima peškir obišla planetu! Draženov rođak, nije igrao za večite, niti u NBA
Foto: Starsport©

Dejan Bodiroga slavi 50. rođendan!

MI IMAMO SVOGA BOGA... Scena kada od Redžija Milera uzima peškir obišla planetu! Draženov rođak, nije igrao za večite, niti u NBA

Košarka -

Dejan Bodiroga, jedan od najboljih srpskih košarkaša ikada, danas proslavlja 50. rođendan.

Čuveni Bodi Bond je rođen 2. marta 1973. godine u Zrenjaninu.

Puno je asocijacija na pomen Bodiroge, kako onih vezanih za teren, tako i onih van terena.

Interesantno je da nikada nije igrao za Partizan ili Crvenu zvezdu, ali jeste za večite španske rivale, Real i Barselonu. Tokom karijere je nastupao još za Milano, Panatinaikos, Romu, Trst, Zadar, a karijeru je počeo u Proleteru iz Zrenjanina.

Sa reprezentacijom SR Jugoslavije Bodiroga je osvojio srebro na Olimpijskim igrama 1996., dva Svetska prvenstva i 3 Evropska prvenstva.

Uz Dejana Tomaševića predstavlja najtrofejnijeg košarkaša u reprezentaciji nakon raspada SFRJ.

Proglašen je za najkorisnijeg igrača svetskog prvenstva u košarci 1998. godine. Dva puta je bio dobitnik zlatne značke Sporta, nagrade za najboljeg sportistu u SR Jugoslaviji.

Jednu upečatljivu priču devedesetih godina prošlog veka objavio je španski "Mundo Deportivo", a ona je otkrila da su Dejan Bodiroga i braća Petrvoić, Dražen i Aleksandar - bliski rođaci.

A rodbinska povezanost je sledeća: deda Aleksandra i Dražena Petrovića i baka Dejana i Željka Bodiroge su bili rođeni brat i sestra. Reč je o Jovanu Petroviću i Gospavi Petrović.

Draženov i Aleksandrov deda imao je sina, takođe Jovana, koji je zbog službe u Ministarstvu unutrašnjih poslova Jugoslavije otišao u Šibenik, postao Jole, upoznao Biserku - oženio se i dobio dvojicu sinova, kasnije košarkaša.

Sa druge strane, Gospava Petrović se udala i postala Gospava Bodiroga, a jedno od njenih sedmoro dece, Vaso, imao je sinove Željka i Dejana Bodirogu.

Svojom harizmom je "kupio" širu javnost. Navijači su mu pevali "mi imamo svoga Boga, ime mu je Bodiroga", a Blaža i kljunovi su mu spevali pesmu "Seks, droga i Bodiroga".

Jedna od najčuvenijih scena u njegovoj karijeri desila se na Svetskom prvenstvu 2002. godine u Indijanapolisu. Naime, kamera je uhvatila Bodirogu kako usred meča prilazi klupi reprezentacije SAD, uzima peškir legendarnog Redžija Milera i briše ruke dok ga Amerikanac gleda u čudu.

"Video sam da je šokiran situacijom, da mu nije bilo jasno šta se događa. Nisu očekivali da možemo da ih dobijemo, u očima sam mu video nevericu i da je tek tada shvatio da je đavo odneo šalu", otkrio je Bodiroga kasnije u jednom intervjuu.

Dejan Bodiroga je po završetku igračke karijere prešao u funkcionere. Jedno vreme je bio u FIBA, a sada je predsednik Evrolige.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track