REVOLUCIJA U ABA LIGI, STIŽU LI TO BOGATI ŠEICI I MILIONI OD ARAPA: Hoće li Dubai, preko Evrolige, doći do Srbije i regiona?!
Foto: Beta Dragana Stjepanovic, Instagram/asn

moguće otkriće kurira

REVOLUCIJA U ABA LIGI, STIŽU LI TO BOGATI ŠEICI I MILIONI OD ARAPA: Hoće li Dubai, preko Evrolige, doći do Srbije i regiona?!

Košarka -

Sve ozbiljnije se u evropskim košarkaškim krugovima priča o učešću kluba iz Dubaija u Evroligi. Praktično, ta ideja bi mogla da zaživi već od sledeće sezone kada bi košarkaški klub iz ove zemlje mogao da bude ravnopravan učesnik najvećeg evropskog takmičenja.

Crvena zvezda, KK Crvena zvezda
foto: Starsport

Najvažnije pitanje u celoj stvari jeste - u kojoj će se evropskoj ligi takmičiti klub iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Sasvim je jasno da klub iz Dubaija ne bi igrao samo Evroligu, već i još jedno takmičenje, jer bi u slučaju da se to ne desi, bio u neravnopravnom odnosu na ostale učesnike.

Prema prvobitnoj ideji klub iz Dubaija trebalo je da igra VTB ligu sa većinskim ruskim, ali i klubovima iz Belorusije, Kazahstana i Letonije, međutim pošto su ekipe iz Rusije suspendovane od strane Evrolige, postavlja se logično pitanje gde će igrati arapski tim.

Partizan, Monako
foto: Nenad Kostić

Kao rešenje nameće se ABA liga, kao regionalno takmičenje koje okuplja timove iz različitih država. Zvuči neverovatno da bi ekipa iz Dubaija mogla da igra u nekom nacionalnom šampionatu, kakve imaju Španija, Italija, Francuska ili Grčka. Ne bi bilo prvi put da u ABA ligi igraju klubovi koji nisu sa područja bivše Jugoslavije. Učesnici ovog takmičenja bili su Makabi iz Izraela, Nimburk iz Češke i Solnok iz Mađarske.

Navodno, klub iz Dubaija platio bi putne troškove i smeštaj svim ekipama iz ABA lige koje bi gostovale u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Svi klubovi ABA lige koji rukovode sa njom trebalo bi da se slože i omoguće Dubaiju da uđe u takmičenje. Pravno, tako nešto je izvodljivo, videćemo da li i sportski.

Abdulah Al Nabudah
foto: Printskrin/Instagram

Bord Evrolige u martu će odlučiti da li odobrava učešće klubu iz Dubaija u Evroligi. Za njega stoji šeik Abdula Al-Nabudah, koji nudi 150 miliona evra za šest godina, ali pored ekipe koju bi imao u takmičenju, zahteva i organizaciju dva fajnal-fora Evrolige 2025. i 2029. godine.

ABA liga koja ima dva takmičenja čine klubovi iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije. Ranije su interes da se uključe u takmičenje pokazivali bugarski Lukoil, rumunski Asesoft i austrijski Kapfenberg, međutim te ideje se nikada nisu realizovale.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track