ZLOČIN KOJI JE ZALEDIO JUGOSLAVIJU: Zlatni košarkaš u Beogradu PRETUKAO I SILOVAO 15-godišnju učenicu! Pet godina bio u BEKSTVU!
Foto: FIBA

SERIJAL KURIRA - IZA REŠETAKA (5)

ZLOČIN KOJI JE ZALEDIO JUGOSLAVIJU: Zlatni košarkaš u Beogradu PRETUKAO I SILOVAO 15-godišnju učenicu! Pet godina bio u BEKSTVU!

Košarka -

U serijalu "Iza rešetaka" donosimo vam šokantne priče o uspešnim i slavnim sportistima koji su počinili zastrašujuće zločine i sportsku opremu zamenili zatvorskom uniformom.

Lista asova koji su koji su umesto sportskih, punili stranice crne hronike prilično je duga, pa vam predstavljamo priče koje su najviše uznemirile javnost.

Početkom godine fudbalski svet uznemirila je priča o ozbiljnom seksualnom zločinu koji je navodno počinio najtrofejniji fudbaler na planeti, slavni Brazilac Dani Alveš. Nažalost, slučaj brazilskog asa nije usamljen među profesionalnim sportistima. On je pridružen neslavnoj galeriji atleta koji su višak energije, slavu i moć pretočili u nasilje, a među njima nalazi se i jedan bivši reprezentativac Jugoslavije. Reč je o Nikoli Bulatoviću, članu čuvene zlatne generacije našte košarkaške reprezentacije.

Nikola je davne 1998. godine u Beogradu počinio zločin koji je zaledio čitavu Jugoslaviju.

Kada je u medijima u aprilu 1998. godine objavljena vest da je protiv Nikole Bulatovića, košarkaškog reprezentativca Jugoslavije i najboljeg igrača FMP Železnika podneta krivična prijava zbog silovanja maloletnice, javnost u našoj zemlji bila je u potpunom šoku. Mnogi u prvi mah nisu poverovali u ovu priču, mislili su da je reč o nameštaljci, "novinarskoj patki", ali nažalost ubrzo je usledila potvrda.

Bulatović je bio optužen da je 27. marta 1998. godine u svom stanu u Beogradu pretukao i silovao 15-godišnju učenicu jedne beogradske gimnazije. Devojka, koja je pratila košarku za gimnazijalski list zamolila je Bulatovića za intervju i on je pistao. Najpre su se našli u kafiću, a posle razgovora košarkaš je pozvao učenicu u svoj stan da završe intervu i ona je pristala. Umesto nastavka razgovora usledio je pakao. Bulatović je nasrnuo na devojku, pretukao je i silovao. Dan kasnije ona je sa majkom otišla u policiju i prijavila zločin.

Nikola Bulatović
foto: PASCAL GEORGE / AFP / Profimedia

Bulatović je dao izjavu u policiji 28. marta, dan nakon sto je devojka prijavila silovanje, ali nije zadržan u pritvoru. U ovakvim slučajevima, uobičajeni postupak je da policija osumnjičenog, zajedno sa krivičnom prijavom, posle maksimalna tri dana pritvora od dana privođenja, preda dezurnom istražnom sudiji. Organi unutrašnjih poslova, uglavnom, do poslednjeg trenutka rade na dobijanju iskaza. Umesto krivične prijave, na kojoj je tužilac insistirao, policija je najpre poslala izveštaj o ovom događaju. Okružno javno tužilaštvo stavilo je, potpuno neuobičajeno u ovakvim slučajevima, zahtev za sprovođenje istrage, na osnovu izvestaja MUP-a.

Prvo saslušanje osmunjičenog pred istražnim sudijom Okružnog suda Dobrivojem Gerasimovićem propraćeno je velikom gužvom. Ispred kancelarije sudije bila je cela ekipa FMP Železnika, na čelu sa direktorom kluba Nebojšom Čovićem, trenerima i ostalim funkcionerima koji su došli da pruže podršku svom igraču. "NIN" je svojevremeno pisao da je sudija Gerasimović, kada je video Čovića ispred svoje kancelarije, prokomentarisao sledeće: "Vidite, kada ste bili gradonačelnik niste imali vremena da me primite, a sada vi čekate ispred mojih vrata".

Košarkaš je tokom istrage negirao da je silovalo devojku tvrdeći da je sve to obična izmišljotina gimnazijalke i njene majke, i mnogi su verovali u njegovu priču.

Zanimljivo, optužnica je skrivana od očiju javnosti sve dok nije počelo suđenje 19. oktobra 1998. godine.

Nikola Bulatović
foto: Printscreen

Prozivke Delija

U momentu kada je odjeknula vest da je košarkaš FMP silovao devojčicu, popularni Panteri bili su u jeku priprema za plej-of i borbu za titulu sa Crvenom zvezdom.

Neki su verovali da je Bulatović nevin i da je u pitanju ozbiljna zavera, čiji cilj je bio da eliminiše najboljeg igrača FMP pred odlučujuće bitke za titulu.

Navijači Zvezde su mu odmah presudili. Na finalnim utakmicama u sa tribina je grmelo: "Silovo si dete, Nikola!"

Bulatović je bio šokiran što je podignuta optužnica i konstantno je tvrdio da je nevin.

"Gledao sam svoju sliku i naslove po novinama i sam sam ubeđivao sebe da je reč o skrivenoj kamri. Nikada u životu mi nije bilo, niti će biti - teže. Dokazaću svima da mi je savest čista i da sam sportista, a ne kriminalac", izjavio je početkom juna košarkaš.

Na leto Bulatović je prešao u podgoričku Budućnost, pa se spekulisalo da na taj način pokušava da izbegne suđenje, što je donekle i bilo tačno. Istog leta košarkaš je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Atini.

Po povratku sa Mundobasketa Bulatović je zadobio prvi ozbiljan udarac. Naime, ukazom tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića reprezentativci Jugoslavije, zajedno sa selektorom Željkom Obradovićem, promovisani su u abasadore dobre volje - svi sem Nikole Bulatovića, jer da bi postao "ambasador" jedan od uslova je bio da nisi krivično gonjen i osuđivan.

Suđenje novopečenom svetskom šampionu počelo je u septembru iste godine u Okružnom sudu u Beogradu i bilo je zatvoreno za javnost. Na prvom pretresu, koji je održan 23. septembra, Bulatović se nije pojavio zbog "klupskih obaveza", a mesec dana kasnije, na drugom glavnom pretresu iznosio je svoju odbranu puna dva sata.

Košarkaš je tada priznao da je imao intimni odnos sa 15-godišnjom devojkom, ali je tvrdio da je nije prisilio, već da je sama pristala.

Na osnovu nalaza sudskih veštaka - ginekologa utvrđeno je da je do prinudnog odnosa ipak došlo. Predočeno lekarsko uverenje o povredama koje devojka imala na telu Bulatović nije umeo da objasni na sudu.

U decembru iste godine Nikola je proglašen krivim i osuđen je na tri godine zatvora, ali je nakon žalbe presuda poništena. Slučaj se razvlačio godinama, da bi 2003. godine na ponovljenom suđenju kazna povećana na pet godina zatvora. Tu presudu dve godine kasnije potvrdio je i Vrhovni sud u Beogradu. Presuda je postala pravosnažna u vreme dok je još postojala državna zajednica Srbije i Crne Gore, pa je sve ingerencije preuzelo crnogorsko pravosuđe.

Košarkaš je odmah pobegao iz zemlje i 2009. godine za njim raspisana međunarodna poternica Interpola. Nakon pet godina bekstva uhapšen je u Santo Domingu u Dominikanskoj Republici 2011. godine.

"Nakon dugotrajne i kontinuirane saradnje Nacionalnog centralnog biroa Podgorica i Nacionalnog centralnog biroa Santo Domingo, kao i niza preduzetih operativnih radnji, danas je u Dominikanskoj Republici lišen slobode Nikola V. Bulatović (40)", saopštila je 16. decembra 2011. godine Uprava policije Podgorica.

Nikola Bulatović
foto: Printskrin/Jutjub

Košarkaš je izručen Crnoj Gori, gde je izdržavao zatvorsku kaznu u Spužu. Pušten je u novembru 2015. godine, posle četiri godine i 15 dana provedenih iza rešetaka. Pušten je ranije, jer je slučaj zastareo.

I nakon izlaska iz zatvora Bulatović se i dalje držao svoje verzije - da nije silovao gimnazijalku.

"Sa ove distance sve sam shvatio kao jednu gorku životnu etapu, po meni nepravednu. Ja imam svoju istinu i ona čuči duboko u meni", rekao tada Bulatović.

Sa svetskog i Evropskog trona u zatvor

Nikola Bulatović je imao je izuzetno uspešnu košarkašku karijeru.

Počeo je u Budućnosti, bio je član Partizana, sa FMP-om je osvojio Kup. Vratio se u Budućnost, s kojojm je dva puta bio šampion. Još jednom je obukao dres beogradskih crno-belih, a igrao je i za Sijenu, Hapoel, Apolon, Azovmaš, Asesoft, Limasol, Igokeu i Beovuk.

Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Atini 1998. i na Evropskom šampionatu 1997. u Španiji.

Jugoslavija 1998
foto: FIBA

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track