AMERIČKI MILIJARDER SE POKLONIO SRBINU! Čovek težak 13.000.000.000 DOLARA diže u nebesa Jokića! On je njegova NAJBOLJA INVESTICIJA
Foto: MATTHEW STOCKMAN / Getty images / Profimedia

GAZDA DENVERA

AMERIČKI MILIJARDER SE POKLONIO SRBINU! Čovek težak 13.000.000.000 DOLARA diže u nebesa Jokića! On je njegova NAJBOLJA INVESTICIJA

Košarka -

Superbotati vlasnik Denver Nagetsa, američki milijarder Sten Kronke, presrećan je zbog istorijskog uspeha koji je napravila njegova franšiza.

Tim iz Kolorada je u petom meču finalne serije NBA lige savladao na na svom terenu Majami rezultatom 94:89 i tako stigao do prve šampionske titule u istoriji.

Tokom svečane ceremonije gazda Nagetsa nije štedeo pohvale na račun svoje "najbolje investicije" - Srbina Nikole Jokića.

"Opisali su ga kao bucmastog tinejdžera, ali su potcenili njegovu odlučnost i radnu etiku. On je neverovatan igrač", kaže Kronke i dodaje:

"Dosta sam gledao košarku, ali Jokić je nešto najipresivnije što sam video".

Ovaj uspešni američki biznismen je veliki ljubitelj sporta. Pored Denvera u svom vlasništvu ima NFL tim Los Anđeles Remsa, Kolorado Avalenš koji se takmiči u hokejaškoj NHL ligi, fudbalski tim Kolorado Repids koji nastupa u MLS. Vlasnik je Ženskog fudbalskog kluba Arsenal, jednog tima u hokeju na travi, kao i dve ekipe koje se takmiče u e-sportu.

Prema Forbsovoj listi, Kronke je "težak" čak 12,9 milijardi dolara.

Svoju kompaniju "Kronke grup" je osnovao 1983. godine, a bogatio se poslovima sa nekretninama, gradeći tržne centre i stambene zgrade. Vremenom je razvio kompaniju koja je specijalizovana za razvoj prigradskih delova, odnosno izgradnju nekretnina u rubnim delovima gradova, a ta firma je procenjena na dve milijarde dolara.

Sten Kronke
foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Kronke je vlasnik rančeva širom Amerike ukupne površine 850.000 hektara. Časopis "Lend riport" ga je rangirao kao devetog najvećeg zemljoposednika u SAD. Vlasnik je i jedne televizije koja je specijalizovana za lov i ribolov.

Bogati Amerikanac je u sport ušao 1999. godine kada je osnovao "Kronke Sports end entertajment". Vlasnik je dvorane u kojoj nastupaju Denver Nagetsi, kao i stadiona na kome igraju Repidsi. Ujedno je vlasnik TV kanala koji ima ekskluzivna prava na prenos utakmica njegovih timova, takođe i kompanije za prodaju karata za utakmice klubova u njegovom vlasništvu.

Kronke je 2000. godine postao vlasnik Denver Nagetsa.

Inače, Amerikanac ne važi za osobu koja se često pojavljuje u medijima. Naprotiv, ima nadimak "Tihi Sten" jer ne voli da daje izjave i da se pojavljuje u javnosti. Retko kad se meša u svakodnevni rad svojih klubova.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track