O NJEGOVOJ SUDBINI SE NIŠTA NE ZNA! MISTERIOZNA SMRT KOŠARKAŠA NIKAD NIJE REŠENA: Otišao na put i nije se vratio! I FBI nemoćan
Foto: JEFF KOWALSKY / AFP / Profimedia

Večita tajna

O NJEGOVOJ SUDBINI SE NIŠTA NE ZNA! MISTERIOZNA SMRT KOŠARKAŠA NIKAD NIJE REŠENA: Otišao na put i nije se vratio! I FBI nemoćan

Košarka -

Brajan Vilijams je bio deo šampionske generacije Čikago Bulsa iz sezone 1996/97.

Bio je važan šraf u timu koji je predvodio Majkl Džordan. Na proslavi titule predstavljen je kao najveće iznenađenje.

Pošto Bulsi nisu, zbog pravila, mogli da mu ponude velike pare za ostanak, preselio se u Detroit Pistonse, gde je za pet godina trebao da dobije nešto više od 50 miliona dolara. Međutim, posle dve godine je odlučio da se povuče iz NBA lige i odrekne se 36 miliona dolara. Imao je samo 30 godina u tom trenutku.

Vilijams je godinu dana pre toga promenio ime u Bajson Dele u čast svojih predaka iz indijanskog plemena Čiroki.

Dele je smatrao da je zaradio dovoljno para u životu kako bi ispunio svoj dečački san - da oplovi svet svojim brodom. I krenuo je na put početkom jula 2002. godine sa devojkom Serenom Karlan. Ali ne onako kako je planirao.

Kako to obično biva, kada postanete poznati pojave se razni rođaci i prijatelji koji vas vole više nego bilo koga drugog na ovom svetu, pa su Brajanu svakodnevno stizala pisma molbe za određenu količinu novca. Prednjačio je njegov rođeni brat Miki. I on je, poput Delea, imao psihičke probleme. Obojici su u jednom trenutku dijagnostifikovani depresija i anksioznost. Miki nije imao posao i zavisio je od svog popularnog brata. Pri tom je konzumirao krek i velike količine alkohola.

Tik pred polazak na Deleovoj jedrilici "Hakuna Matata" pojavio se nezvani gost. Bio je to upravo njegov brat Miki. Tačnije Majls, pošto je i on promenio ime u čast svojih indijanskih predaka. Imao je zahtev da krstari sa bratom i njegovom devojkom, što je Bajson prihvatio. Na brodiću je bio i kapetan Bertrand Saldo.

Satelitski telefon je dva dana uredno radio i oni su se javljali porodici i prijateljima, ali trećeg dana nije bilo poziva. Četvrtog dana je telefon bio isključen i stvar je postala ozbiljna, pa je alarmirana i policija. Desetodnevna potraga završila se bezuspešno i četiri osobe su proglašene nestalim.

FBI je u Meksiku pronašao brod Hakuna Matata, na kom je bilo nekoliko rupa, sve je bilo neuredno, ali tragova krvi nigde nije bilo i to je vrlo važan detalj za čitavu priču.

Posle nešto više od godinu dana policija u Finiksu dobila je poziv da Bajson Dele pokušava da kupi zlato u vrednosti od 150.000 dolara i da za to hoće da plati čekom. Bajson nije ček koristio više od pet godina i to je iznenadilo banku koja je pozvala policiju.

Ispostavilo se da je to bio Majls, koji je lažirao potpis svog brata i pokušao da u njegovo ime kupi zlato. Policija ga je pustila i to je bila odluka zbog koje će nešto kasnije zažaliti.

Majls je pobegao u Meksiko, a svojoj devojci je ispričao da je on ubio brata Bajsona, njegovu devojku i kapetana i da je sve počelo njihovom svađom.

Ispričao je da je Bajson greškom udario svoju devojku, koja je udarila glavom o gelender i na mestu ostala mrtva, a pošto je kapetan to želeo da prijavi, Bajson ga je francuskim ključem udario u glavu više puta i ubio ga, a sledeći bi bio Majls, koji je uzeo pištolj i nekoliko puta upucao Bajsona u telo i glavu. Njihova tela je bacio u vodu i uz pomoć tegova za vežbanje oni su ostali na dnu, pa je sve ovo Majlsova devojka prijavila policiji.

FBI je momentalno odbacio čitavu priču, pošto njihova forenzička istraživanja govore potpuno drugu priču i sve to nije imalo smisla. Nigde nije bilo metaka, niti oružja, ni pomenutog francuskog ključa, a i otkud tegovi od teretane na jedrenjaku?

Majls je ubrzo ponovo nestao, da bi ga meksička policija pronašla nasukanog na obali, bez svesti i momentalno je prevezen u bolnicu. U momentu kada je pronađen na sebi je imao samo čarape, a zbog prekomerne doze insulina završio je u komi.

Ubrzo je i preminuo, a sa njim je otišla i velika tajna – šta se desilo sa Bajsonom Deleom, njegovom devojkom i kapetanom? Ako su mrtvi, ko ih je ubio? Zašto?

Ni 21 godinu kasnije ovaj slučaj nije rešen.

Kurir sport / ID

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track