ŽALGIRIS SLOMIO ZVEZDU POSLE VELIKE DRAME: Jago blistao, ali na kraju postao TRAGIČAR! Crveno-belima je sada potrebno pravo ČUDO
Foto: Petar Aleksić

evroliga

ŽALGIRIS SLOMIO ZVEZDU POSLE VELIKE DRAME: Jago blistao, ali na kraju postao TRAGIČAR! Crveno-belima je sada potrebno pravo ČUDO

Košarka -

Posle velike drame i neizvesne završnice, košarkaši Crvene zvezde izgubili su od Žalgirisa rezultatom 91:93 u sklopu 26. kola Evrolige.

Crveno-beli su na ovaj način propustili možda i poslednju šansu da se priključe borbi za plasman u doigravanje, šanse su za to veoma male...

Veliki hendikep zadesio je crveno-bele pred večerašnji meč, pošto u protokolu nisu bili Miloš Teodosić i Branko Lazić, koji su veoma bitni šrafovi u ovoj ekipi.

Znali su crveno-beli da će im večeras biti veoma teško, pošto je Andrea Trinkijeri uspeo da preporodi ekipu, koja je vezala četiri uzastopna trijumfa pred dolazak u Beograd.

Već posle uvodnih minuta, jasno je bilo da ćemo gledati vrlo neizvestan meč. Obe ekipe maksimalno oprezno su ušle u utakmicu, na semaforu je viđena rezultatska klackalica, igralo se prilično tvrdo a "lepršave" košarke skoro da nije bilo.

Nedović raspoloženo ušao u meč, očekivalo se da će on biti taj koji će eksplodirati usled odsustva Teodosića, ali je iskusnog plejmejkera dostojno zamenio Jago, koji je delio aistencije kao od šale.

Na momente, odbrana crveno-belih bila je ispod svakog mogućeg nivoa, gosti su igrali sjajno u tranziciji, protok lopte je bio fantastičan pa su igrači u zelenim dresovima često ostajali sami na trojci i pogađali otvorene šuteve.

1 / 25 Foto: Petar Aleksić

Jago nakon poluvremena na svom kontu imao 10 poena uz devet asistencija, dok je u Žalgirisu bio odličan Evans, a sjajno ga je pratio i Birutis.

U istom ritmu nastavile su ekipe da igraju u drugom poluvremenu, timovi su se smenjivali u vođstvu pa je Žalgiris pred poslednju deonicu imao +3.

Zvezdi je i te kako bila potrebna jača odbrana, izabranici Joanisa Sferopulosa uspeli su da se konsoliduju a sjajni Gilespi imao je zapaženu rolu u uvodnim minutima četvrte četvrtine. Košarkaš Zvezde se pobrinuo da sa pet brzih poena njegov tim konačno stigne do blage prednosti, ali se gosti nisu predavali te nam je bilo jasno da će sama završnica biti veoma neizvesna.

Ipak, u finišu utakmice gosti su odigrali nešto pametnije, napravili su seriju od 7-0, pogađali su uglavnom sa linije za slobodna bacanja, a crveno-beli nisu uspeli da slome nezgodnog rivala i dođu do veoma bitne pobede.

U momentima kada se meč lomio, Jagu je sviran nesportski faul, te je taj momenat možda i odlučio utakmicu.

Jago je na svom kontu imao 21, dok je Luka Mitrović postigao 15 a Nedović 13 poena. U timu Žalgirisa istakao se Evans sa 25 poena.

Uživo,

Crvena zvezda - Žalgiris: 91:93

Tok utakmice:

Četvrta četvrtina:

Završena je utakmica.

40. minut - Nedović sjajno probija i pogađa 87:88 Evans lako poentira, crveno-beli se nalaze u veoma teškoj situaciji 87:90 Bolomboj siguran sa penala 89:90 Jagu je sviran nesportski faul, ovo ne valja... Dimša pogađa dva slobodna bacanja, zatim Jago čini isto 91:93

39. minut - Ulanovas pogađa iz vrlo teške pozicije, ovo je njegov osmi poen 83:87

38. minut - Šmits poentira posle ofanzivnog skoka, na drugoj strani Jago uzvraća lakim poenima 83:85

Crvena Zvezda, Zalgiris
foto: Petar Aleksić

37. minut - Gieadraitis poenima u kontri poravnava rezultat na semaforu 80:80 Dimša na drugoj strani ostaje sam i pogađa trojku 80:83

36. minut - Ponovo Jago pogađa, ovog puta je prilikom šuta bio fauliran te ima priliku za 2+1!

35. minut - Novi poeni za Jaga 74:75

Crvena Zvezda, Zalgiris
foto: Petar Aleksić

34. minut - Evans pogađa dva slobodna bacanja, a Luka Mitrović zbog prigovora dobija tehničku 72:75

32. minut - Sjajan prodor Hange, zatim asistencija za Gilespija koji zakucava uz faul. Imaće priliku za 2+1

31. minut - Gilespi pogađa oba slobodna bacanja, gosti imaju +1 Kradu loptu košarkaši Crvene zvezde, pa Nedović stiže do lakih poena 69:68

Treća četvrtina:

30. minut - Evans siguran sa linije za slobodna bacanja 65:68

29. minut - Odgovaraju gosti trojkom, rezultatska klackalica na semaforu 65:66

28. minut - A sada i Jago pogađa trojku! Crveno-beli imaju +2

Crvena Zvezda, Zalgiris
foto: Petar Aleksić

27. minut - Giedraitis pogađa trojku za usijanje u Areni, veoma bitni poeni za Crvenu zvezdu 62:63

26. minut - Tajm-aut Joanisa Sferopulosa je izgleda urodio plodom, crveno-beli su napravili seriju 4-0

Crvena Zvezda, Zalgiris
foto: Petar Aleksić

25. minut - Ulanovas sada pogađa trojku, Sferopulos je primoran da zatraži tajm-aut... 53:59

24. minut - Šmits pogađa trojku, ponovo je ostao sam i košarkaš Žalgirisa to kažnjava 53:54

23. minut - Luka Mitrović postiže lake poene, ponovo je nerešeno 51:51

Crvena Zvezda, Zalgiris
foto: Petar Aleksić

22. minut - Ovo ne valja, Žalgiris pravi seriju 6-0 i vodi rezultatom 47:51

21. minut - Bolomboj poenima sa linije za slobodna bacanja otvara drugo poluvreme, ovo su njegovi prvi poeni na večerašnjoj utakmici 47:45

Druga četvrtina:

20. minut - Dobar blok je dobio Nedović i pogodio trojku za novo vođstvo Crvene zvezde 42:41 Birutis u karakterističnom stilu pogađa za dva, on već ima osam poena. Jago pogađa trojku u samom isteku prvog poluvremena 45:43 Samner poenima sa linije za slobodna bacanja stavlja tačku na prvo poluvreme 45:45

1 / 8 Foto: Petar Aleksić

19. minut - Ponovo loša odbrana crveno-belih, Dimša je iz ugla pogodio trojku za +4

18. minut - Jago 1/2 sa linije za slobodna bacanja 36:36

17. minut - Sjajan protok lopte gostujućih košarkaša, Evans je ostao sam na trojci i pogodio 33:34

16. minut - Smart je pogodio veoma bitnu trojku za crveno-bele, Zvezda ima +2

Crvena Zvezda, Zalgiris
foto: Petar Aleksić

15. minut - I pored tvrde odbrane Tobija, Samner je na čudesan način pogodio sa poludistance za 28:31

14. minut - Hanga je promašio šut ali se na pravom mestu našao Tobi lako poentira 26:26

Crvena Zvezda, Zalgiris
foto: Petar Aleksić

23. minut - Loše su i jedni i drugi ušli u rugu četvrtinu, premalo poena...

12. minut - Crveno-beli vode posle lakih poena Smarta 24:23

Prva četvrtina:

10. minut - Hejs monstruozno zakucava posle ofanzivnog skoka 20:23 Na drugoj strani Mitrović poentira posle asistencije Jaga

9. minut - Smart se izborio da dođe do lopte u protivničkom reketu i potom lako poentirao 18:19

8. minut - Luka Mitrović je pogodio trojku i "zapalio" atmosferu u Areni 16:17

7. minut - Lekavičijus je ostao sam na trojci, i pogodio 11:17 Loša odbrana crveno-belih za sada...

6. minut - Lako zakucavanje za Rokasa Giedraitisa 11:14

5. minut - Sjajno je Mitrović otvorio Jagu put do koša, koji rutinski polaže, a Evans na drugoj strani pogađa za tri poena 9:14

3. minut - Sjajna igra crveno-belih u tranziciji i novi, laki poeni za Nedovića 7:7

Crvena Zvezda, Zalgiris
foto: Petar Aleksić

2. minut - Birutis pogađa dva slobodna bacanja 2:4 Nemanja Nedović pogađa prvu trojku na meču 5:4

1. minut - Primili su crveno-beli lake poene na startu meča, ali na drugoj strani Luka Mitrović poentira za 2:2

- Večerašnju utakmicu gleda i mlađi brat Novaka Đoković, Đorđe!

1 / 1 Foto: Petar Aleksić

- Košarkaši Crvene zvezde izašli na zagrevanje!

1 / 4 Foto: Petar Aleksić

- Evo ko prenosi meč Crvene zvezde i Žalgirisa...

- Večerašnji meč propušta i Branko Lazić...

- Ne igra Teodosić!

Uoči meča:

Tim sa Malog Kalemegdana u ovu utakmicu ulazi nakon poraza u Podgorici koji nije kompromitovao poziciju na tabeli ABA lige. Sada će Zvezda sigurno maksimalno motivisano ući u meč u kome bi eventualnom pobedom i dalje bila u poziciji da se bori do samog kraja za što bolji plasman u Evroligi.

Veliki hendikep zadesio je crveno-bele pred večerašnji meč, pošto jedan od najboljih košarkaša Crvene zvezde, Miloš Teodosić, skoro sigurno će propustiti okršaj protiv Žalgirisa zbog povrede zgloba.

Teodosić će se posvetiti terapijama kako bi spremno dočekao izazove na Kupu Radivoja Koraća.

“Stiže nam Žalgiris koji je u odličnom raspoloženju i ritmu. Pobedili su tri od poslednje četiri utakmice, što se nas tiče moramo da budemo koncentrisani da pre svega igramo dobru odbranu i iz iste kontrolišemo utakmicu. U napadu moramo da čitamo šta će oni igrati u odbrani i budemo pametni. Učiniće sve da nam otežaju, dosta drugačije igraju nego u prvom delu sezone, zato mi moramo da budemo pametni i izvučemo maksimum. Kada dođe do promene trenera, uvek se igrači više potrude kako bi se dokazali. Verujem da Žalgiris sada igra sa više energije, defanzivno su čvršći, u napadu pokušavaju da igraju jednostavno, ali efikasno i sa dobrim protokom lopte“ rekao je trener Crvene zvezde, Joanis Sferopulos.

KK Partizan, KK Crvena zvezda, Joanis Sferopulos
foto: Stefan Stojanović/ Mondo

Žalgiris je nedavno dolazio u Srbiju, pošto je 26. januara igrao protiv Partizana, ekipe koju je Andrea Trinkijeri vodio od 2018. do 2020. godine.

- Prošlo je 15 dana od gostovanja u Beogradu. Barem znamo ili smo naučili koliko je teško igrati tamo. Postoje objektivni razlozi zašto mi i Crvena zvezda imamo isti broj pobeda. Verujem da nam je cilj da očvrsnemo za igru u neprijateljskom okruženju - rekao je Trinkijeri i potom se osvrnuo na večerašnju utakmicu:

- Biće utakmica u kojima ćemo morati da pronađemo sve moguće načine kako da se prilagodimo situacijama na terenu i pronaći prave alate za postavljanje temelja za pobedu. Možda ti treba velika odbrana, možda ti treba veliki napad, možda su potrebne posebne situacije, igrači koji ne igraju po sistemu na određenim mestima. Biće to vrlo teška utakmica, ali želim da vidim prilike koje će nam dati, a ne poteškoće. Igraćemo protiv jako dobre ekipe, s puno talenta, doveli su još jednog novog igrača. Crvena zvezda se ne predaje i nastavlja da sanja o Top 10.

Kurir sport

Bonus video:

00:56

Zvezda predstavila Topića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track