SRBIJA SE KONAČNO NE IGRA S ŽIVCIMA NAVIJAČA! Pešićevi "Orlovi" dali primer kako treba da se pobeđuje u kvalifikacijama!
Foto: Starsport

"Orlovi" su ipak VICEšampioni sveta

SRBIJA SE KONAČNO NE IGRA S ŽIVCIMA NAVIJAČA! Pešićevi "Orlovi" dali primer kako treba da se pobeđuje u kvalifikacijama!

Košarka -

Neke košarkaške velesile su se okliznule u ovom FIBA prozoru - prvi mečevi kvalifikacija doneli su neke čudesne rezultate, a jedna od reprezentacija koje nisu dozvolile iznenađenje je Srbija.

"Orlovi" konačno nisu nervirali navijače, kako je to ranije bio slučaj u kvalifikacijama, a sećamo se bolnih poraza koji su nam i te kako zagorčali život. Najpre je u petak Pešićev tim savladao Finsku, koja se kao jedan od domaćina Evrobasketa već kvalifikovala, a onda je u ponedeljak napravljen dobar posao u Gruziji, pa se može reći da je Srbija jednom nogom na Evropskom prvenstvu.

Srbija, Finska
foto: Starsport©

Šta smo primetili u igri naše reprezentacije u odnosu na ranije prozore? Pre svega, posle Svetskog prvenstva u Manili i osvajanja srebrne medalje očigledno je da srpski tim igra sigurnije, ima više samopouzdanja i epitet vicešampiona sveta nosi onako kako bi trebalo. Povremeno štucanje u meču s Fincima nije moglo ništa značajno da poremeti, jer u drugom poluvremenu, kad je Aleksa Avramović pokrenuo mašinu, problemi su nestali.

Reprezentacija Srbije
foto: Tamuna Kulumbegashvili / imago sportfotodienst / Profimedia

Naši su najavili da će u Gruziji biti možda i lakše, što se ispostavilo kao tačno. Gruzini su tokom celog toka meča bili u podređenom položaju, uspevali su samo na momente da se rezultatski približe, ali četa Svetislava Pešića je malim dodavanjima gasa postavila stvari na svoje mesto.

Primetno je da većina igrača odlično zna svoje mesto u timu, ispunjava zadatke kako treba i bez previše filozofiranja. Aleksa Avramović, čini se, igra s više koncentracije u dresu Srbije nego što to ove sezone čini u Partizanu. Filip Petrušev se nameće kao izuzetna snaga u reketu i vidi se da je posle neslavne epizode u NBA željan dokazivanja, kako u Olimpijakosu, tako i u reprezentaciji.

Srbija
foto: Starsport

U ova dva meča postalo je jasno da Pešić i te kako može da računa na Luku Mitrovića, koji je uz Bolomboja glavna Zvezdina uzdanica pod samim košem. Nije još najjasnije da li će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama, a tek je o njegovom učešću na Evropskom prvenstvu suvišno govoriti. Zato Mitrovićevo iskustvo i kontinuitet u borbi s najboljim centrima Evrolige mogu biti dragoceni.

- Treba dobiti ovakvog protivnika kakav je Gruzija. Pre četiri godine smo u prozorima gubili i od ovakvih ekipa, od Švajcarske na primer. Austriju smo pobedili poslednjim šutem, koji je tada i proslavio Aleksu Avramovića. Tada je prvi put pokazao svoju vrednost i svoj potencijal. Ova ekipa ima hemiju, čvrstinu, trenutno ima jezgro od šestorice igrača koji su bili na Svetskom prvenstvu i uživaju ogromno poverenje. Ta hemija se ne zasniva na tome da se samo volimo, već i da verujemo - rekao je Marin Sedlaček, stručni konsultant Sport kluba.

Brukali se Amerikanci, Nemci, Španci, Argentinci...

Mnogi kladioci izgubili su silne pare prethodnih dana upravo na mečevima kvalifikacija. Jer ko je mogao da očekuje da će, recimo, Kuba deklasirati Amerikance u kvalifikacijama za FIBA Amerika kup. Senzacija kakva se ne pamti.

Iznenađenje je i poraz Argentine od Čilea. Kad se prebacimo na evropsko tlo, najviše je razočarao svetski šampion Nemačka, koja je pretrpela neuspeh u Bugarskoj. A šta tek reći za Špance, koji su se baš obrukali jer ih je savladala Letonija, potom i Belgija. Očigledno da je "furija" u ogromnoj krizi.

BONUS VIDEO:

00:14

Delije i Grobari navijaju zajedno: Kosovo - Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track