KADA LEDEJ IGRA, PARTIZAN NE GUBI: "Parni valjak" na Zekov pogon HVATA poslednji voz za plej-in!
Foto: @starsport

nedostajao je crno-belima

KADA LEDEJ IGRA, PARTIZAN NE GUBI: "Parni valjak" na Zekov pogon HVATA poslednji voz za plej-in!

Košarka -

Košarkaši Partizana pobedili su u Podgorici ekipu Budućnosti rezultatom 89:83 (23:21, 21:23, 26:19, 19:20), u meču pretposlednjeg, 25. kola regionalne ABA lige.

Partizan je upisao 19 pobeda i šest poraza i ovom pobedom je osigurao drugo mesto na tabeli pred start plej-ofa ABA lige.

Utakmica u Podgorici došla je crno-belima nakon dva teška poraza na domaćem terenu - od Real Madrida (88:76) i Olimpijakosa (74:69), tako da je trijumf u regionalnom takmičenju bio imperativ za izabranike Željka Obradovića.

"Parni valjak" ove godine ne blista na Jadranu, a pobeda na vrućem gostovanju može da im preokrene čitavu sezonu, makar što se "domaćeg" takmičenja tiče.

Daleko od toga da je sve bilo sjajno za crno-bele u "Morači". Junak trijumfa bio je fantastični Zek Ledej, koji je rešio utakmicu trojkom preko ruke, 29 sekundi do kraja susreta.

Ovaj pogodak je doneo crno-belima četiri poena prednosti, a dobrom odbranom Pi Džeja Doužera nad Brendonom Polom u poslednjem napadu Podgoričana, Partizan je i definitivno obezebedio trijumf.

Ledej je bio najefikasniji pojedinac utakmice sa 22 postignuta poena (pet u poslednjem minutu), a američki krilni centar još jednom je pokazao da je ključni igrač crno-belih ove sezone.

Zek je odsustvovao iz sastava Partizana prethodnih dve nedelje usled smrti oca, a njegov izostanak se itekako osetio u igri crno-belih.

Izabranici Željka Obradovića bez pomoći Ledeja savladali su Baskoniju u Evroligi rezultatom 87:83, a oružje pred "parnim valjkom" položio je i Studentski centar u ABA ligi 84:78.

Međutim, crno-beli su "pali" na najbitnijim ispitima u dosadašnjem toku sezone, savladani su u Beogradu od strane Real Madrida i Olimpijakosa.

Poraz od šampiona Evrope bio je sa mogućnošću popravnog, ali je Partizan podbacio i sedam dana kasnije protiv tima tima iz Pireja u utakmici koju je "morao" da pobedi.

Sve je bilo na strani crno-belih, vodili su tokom čitavog meča, a onda "hladan tuš" u poslednjoj deonici.

Olimpijakos je četvrti kvartal dobio rezultatom 28:10, a još jedan neobjašnjiv pad koštao je "parni valjak" trijumfa, te sada Partizan zavisi od drugih rezultata kada je plasman u plej-in Evrolige u pitanju.

Računica je jasna, crno-beli moraju da slave u poslednja dva meča elitnog takmičenja i da se nadaju makar jednom neuspehu Efesa, ili oba Baskonije.

Turski tim se nalazi na poziciji 10 Evrolige uz skor 15-17, dok Žalgiris, Armani, Partizan i Valensija imaju po trijumf manje.

Šampion ABA lige ima bolji međusobni skor sa svim navedenim ekipama, tako da bi u slučaju istog broja pobeda i poraza bili najbolje plasirani na tabeli.

Kombimnacija je previše, a Partizan mora da se fokusira na svoje partije i da trijumfuje u dva preostala kola.

Ono što sigurno raduje Željka Obradovića je povratak Ledeja, koji je ispostaviće se najbitniji igrač crno-belih ove sezone..

FAKTOR ZEK LEDEJ

Krilni centar Partizana ove sezone u Evroligi prosečno beleži 10.3 poena uz 4.4 skoka, ali je njegov uticaj na igru crno-belih nemerljiv.

Zek je uvek u službi tima, odrađuje prljav posao na parketu, nije mu strano ni da se posvađa sa protivničkim igračima, stane u zaštitu svojih saigrača, a spreman je na sve da bi obezbedio trijumf svom sastavu.

Zek Ledej
foto: Starsport©

Zbog beskompromisnog stila igre, Ledej je često na meti protivnika, mnogi smatraju da su neki njegovi prekršaji van granica sporta, ali to Zeka ne sprečava da igra u svom ritmu.

Svaki trener želi u svojoj ekipi ovakvog radnika, a iako se njegov doprinos ne meri samo brojevima i statistikom, čak i ona pokazuje koliko je Zek bitan za Partizan.

Ledej je u tri navrata ove sezone u elitnom takmičenju prebacio 20 poena (23 protiv Panatinaikosa, 21 Žalgiris, 21 Efes), a svaki put su crno-beli slavili.

Zek je imao odlične partije i u dva izuzetno važna "brejka" crno-belih u Valensiji i Kaunasu sa 13 odnosno 14 poena, a stiče se utisak da Partizan ne gubi kada on ima svoje veče.

Željko Obradović će imati na raspolaganju svog ključnog košarkaša u najvažnijim bitkama, a ostaje da se vidi da li će Zek pomoći crno-belima da se dokopaju plej-ina, a onda je sve moguće.

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO

01:37

Zek Ledej, Navijači, Partizan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track