NAPRAVILA POMETNJU U AMERICI Dresovi sa njenim imenom prodati za JEDAN SAT, popularnija od Lebrona i Jokića, a imaće SMEŠNU PLATU!
Foto: Sarah Stier / Getty images / Profimedia

fenomen

NAPRAVILA POMETNJU U AMERICI Dresovi sa njenim imenom prodati za JEDAN SAT, popularnija od Lebrona i Jokića, a imaće SMEŠNU PLATU!

Košarka -

Ženska košarka u Americi nikada nije imala veću popularnost nego sada, a glavni "krivac" za to je neverovatna mlada košarkašica Kejtlin Klark.

Ova supertalentovana 22-godišnja Amerikanka trenutno je ubedljivo najpopularnija sportiskinja "preko bare".

U noći između nedelje i ponedeljka Kejtlin je na svečanoj ceremoniji u dvorani Muzičke akademije u Bruklinu potpuno očekivano izabrana kao prvi pik na WNBA draftu od strane ekipe Indijana Fiver i u roku od sat vremena prodati su dresovi u svim veličinama sa njenim prezimenom na leđima.

Klark je najzaslužnija što je ženska košarka u Americi prosto "eksplodirala" i postala gledanija od NBA. Naime, mečevi koje je Kejtlin igrala za Ajovu oborili su sve rekorde gledanosti u Americi. Finalnu utakmicu NCAA košarke u ženskoj konkurenciji između Ajove i Južne Karoline pratilo je u proseku 18,7 miliona ljudi, što je najgledanija utakmica još od 2019. godine.

Poređenja radi, muško NCAA finale gledalo je 14,8 miliona, a najgledaniji meč u finalnoj seriji NBA između Denvera i Majamija 13,8 miliona ljudi. Koliko je Kejtlin zaludela Ameriku najbolje govori podatak da je otvorene treninge Ajove na završnom turniru u Klivlendu pratilo čak 17 hiljada gledalaca.

Kejtlin nije uspela da donese titulu svom timu, ali je oborila brojne rekorde i vinula u nebesa žensku košarku.

Kejtlin Klark
foto: Steph Chambers / Getty images / Profimedia

U poslednjoj sezoni na koledžu prosečno je beležila 31,6 poena, 8,9 asistencija i 7.4 skoka po utakmici. Svoju četvorogodišnju koledž karijeru završila je kao najbolja svih vremena u NCAA prvoj diviziji po broju postignutih poena - 3.951 i broju ubačenih trojki - 548. Ona je zvanično najbolji strelac u istoriji koledž košarke u obe konkurencije.

Mnogi je porede sa Stefom Karijem i drugim velikim NBA zvezdama i smatraju da bi se bez problema snašla i u muškoj konkurenciji. Čuveni reper Ajs Kjub nedavno joj je ponudio 5 miliona dolara da zaigra sa muškarcima u njegovoj BIG3 ligi, ali sjajna plejmejkerka je odlučila da karijeru nastavi u WNBA.

Ipak, ono što svima "bode oči" je prilično mizerna zarada koju će Kejtlin ostvariti u WNBA. Verovali ili ne, devojka koja je trenutno popularnija od Lebrona u svojoj ruki sezoni imaće platu svega 76.535 dolara, a za četiri sezone u Indijani zaradiće 338.056. Naime, prosečna plata u WNBA je sto puta manja nego u NBA i mnogi se nadaju će se stvari u budćnosti promeniti i veruju da bi upravo Kejtlin sa svojom neverovatnom popularnošću mogla da bude pokretač promena.

Ipak, Kejtlin ne mora da brine za novac. Već je postala medijski fenomen i mnogi brendovi bi voleli da upravo ona bude njihovo zaštitno lice. Modna kuća "Prada" pobrinula se za njen stajling na svečanoj ceremoniji drafta. Tako se prvi put u istoriji dogodilo da ovaj poznati brend odluči da se pozabavi autfitom nekog košarkaša ili košarkašice na draftu.

Kejtlin Klark
foto: Sarah Stier / Getty images / Profimedia

Kurir sport/J.M.

01:14

NESTVARAN PODATAK! Scene iz Arene PREPLAVILE INTERNET - Partizanu i Grobarima pošlo za rukom ONO što nije ni NBA klubovima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track