RUŠIO PARTIZAN I ZVEZDU, NAPRAVIO ČUDO SA "KLINCIMA", PA OSTAO BEZ NAGRADE! Evo kako se ABA liga ŽESTOKO OGREŠILA o Marka Baraća!
Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

čudan izbor

RUŠIO PARTIZAN I ZVEZDU, NAPRAVIO ČUDO SA "KLINCIMA", PA OSTAO BEZ NAGRADE! Evo kako se ABA liga ŽESTOKO OGREŠILA o Marka Baraća!

Košarka -

Pre nedelju dana ABA liga proglasila je najboljeg trenera u regularnom delu sezone, a priznanje je na opšte iznenađenje javnosti pripalo Danijelu Jusupu, strategu KK Zadar.

Marko Barać
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Neverovatna vest zaista. Da prodrma svakog u košarkaškom svetu, posebno u Srbiji i regionu. Koji su bili kriterijumi da Danijel Jusup ponese ovo priznanje, nije poznato. Navodno, njega su izabrali glasovi prvih trenera abaligaških klubova, košarkaških novinara i košarkaških fanova?! Trener Zadra dobio je čak 53,8 odsto glasova?!

Ne želimo da umanjimo učinak i znanje Danijela Jusupa (62), ali ruku na srce ova nagrada ABA lige trebalo je da bude dodeljena Marku Baraću (35), treneru Mege s obzirom na učinak u ligi, rezultate, afirmaciju mladih košarkaša, pobede nad najboljim klubovima ABA lige, te direktnim konkurentima za visok plasman.

Danijel Jusup
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Srpski trener bio je drugi u anketi sa 25,1 odsto glasova, a treći Željko Obradović sa 12,5 procenata. Bez mesta u prva tri ostao je trener lidera ABA lige Crvene zvezde Janis Sferopulos i još jedan mladi stručnjak Dejan Jakara iz Slovenije, koji je napravio sjajan rezultat sa Studentskim centrom, koji kao i Mega ima tim sastavljen od mladih i perspektivnih košarkaša.

Sve činjenice, argumenti i brojke su na strani trenera beogradskog kluba. Marko Barać je sa Megom u tekućoj sezoni ABA lige tukao Crvenu zvezdu i Partizan, dva evroligaša, sa ozbiljnim i skupocenim igračkim kadrom. Crveno-bele je Marko Barać pobedio u gostima, a crno-bele na domaćem parketu. Ostvario je niz od osam pobeda zaredom u ABA ligi. Podatak za poštovanje. Danijel Jusup je pobedio samo Partizan Željka Obradovića i to u Zadru, rezultatom 84:68. Od Crvene zvezde je dva puta ubedljivo izgubio.

Marko Barać, Mega, Uroš Plavšić
foto: Mega MIS

Ako se zadržimo još na brojkama, odnosno na činjeničnom stanju. Marko Barać je sa Megom završio regularni deo sezone u ABA ligi na četvrtom mestu, a Danijel Jusup sa Zadrom na šestoj poziciji. Mega je u ligi imala skor od 16 pobeda i 10 poraza, a Zadar učinak od 14 dobijenih i 12 izgubljenih utakmica.

U međusobnim okršajima dva kluba, Zadar je kod kuće pobedio Megu rezultatom 74:71, dok je klub iz Beograda u drugoj utakmici bio ubedljiviji pobedivši Dalmatince rezultatom 91:81. I u direktnom okršaju Marko Barać je bio uspešniji od Danijela Jusupa.

Nikola Đurišić
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Ono što posebno u prvi plan stavlja Marka Baraća jeste afirmacija mladih košarkaša. Mega je ove sezone na velikoj sceni predstavila srpske košarkaše Nikolu Đurišića (20), Petra Kovačevića (22), Filipa Jovića (19), Stefana Miljenovića (23). Priliku su dobili Bogoljub Marković (19), Ilija Milijašević (20), Nemanja Popović (23) i od njih tek treba očekivati ono najbolje.

Barać je afirmisao i mlade košarkaške internacionalce, Hrvate Andriju Jelavića (20) i Lovra Gnjidića (23), Turčina Omera Džana Iljasolua (23), Slovaka Timoteja Maloveca (20), Ukrajinca Aleksandra Kobzistija (21). Uz samo jednog zrelog košarkaša, ali bez iskustva igranja u Evropi, dominantnog srpskog centra Uroša Plavšića (26).

Nikola Topić, Mega
foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanovic

I najvažnija stvar. U prvom delu sezone član Mege bio je najtalentovaniji srpski plejmejker Nikola Topić, košarkaš Crvene zvezde. Pružio je Marko Barać mlađanom pleju svu slobodu u igri, dozvolio mu kreativnost i dao minutažu. Nikola Topić mu je to vratio na izuzetan način, jer je bio najbolji igrač Mege. Po povratku u Crvenu zvezdu u drugom delu sezone, Nikola Topić je povredio koleno u derbiju protiv Partizana i otada traje njegov oporavak.

Sa druge strane, Danijel Jusup na raspolaganju je imao iskusnu, da ne kažemo matoru ekipu, koja je na kraju bila slabije plasirana od Mege. Zadar je u sastavu imao prekaljene igrače poput Luke Božića (28), Lovra Mazalina (27), Karla Žganeca (29), Darija Drežnjaka (26), Marka Ramljaka (31). Nije afirmisao nijednog mladog košarkaša, a jedini nešto mlađi igrač sa bitnom ulogom u timu bio je Srbin Arijan Lakić (24).

Marko Barać je već nekoliko godina u sistemu Mege. Rođen je 18. marta 1989. godine u Beogradu. Trenerskom karijerom je počeo da se bavi 2009. godine kao pomoćni trener u mlađim selekcijama Superfunda, a potom i Crvene zvezde.

Marko Barać
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Na veliku scenu stupio je 2013. godine kada je postao glavni trener italijanske ekipe Ortona, posle koje je bio pomoćni trener u poljskom timu Čarni Slupsk. Od decembra 2016. godine do juna 2018. je bio glavni trener Torlaka, a potom jednu sezonu i trener Mladosti Zemun.

U prethodne tri godine Barać je bio pomoćni trener Igokee, radeći sa Aleksandrom Trifunovićem i Draganom Bajićem. Isto tako, u više navrata bio je pomoćni trener mlađih nacionalnih selekcija Srbije sa kojima je osvojio bronzu na U18 Evropskom prvenstvu 2012. godine, srebro na U19 Svetskom kupu 2013. godine i bronzu na U20 Evrobasketu 2014. godine.

Na mesto glavnog trenera Mege došao je u leto 2022. godine.

Kurir sport

00:14

Delije i Grobari navijaju zajedno: Kosovo - Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track