JUČE KORAK DO F4, DANAS NI MEĐU DESET! Ko je KRIV što je Partizan postao "kralj poraza u finišu" i može li se sezona SPASITI?
Foto: Starsport

rezime učinjenog

JUČE KORAK DO F4, DANAS NI MEĐU DESET! Ko je KRIV što je Partizan postao "kralj poraza u finišu" i može li se sezona SPASITI?

Košarka -

Velike ambicije, zasnovane na sjajnoj sezoni u kojoj je Partizan stigao na korak od fajnal-fora Evrolige i nade navijača, koji su još jednom pomerili sve granice kada je poseta u pitanju, srušili su se kao kula od karata i crno-beli nisu uspeli da se plasiraju u plej-in Evrolige.

Pored toga, četa Željka Obradovića ostala je i bez trofeja u ABA Superkupu, zatim i Kupu Radivoja Koraća, te se dosadašnji tok sezone može i mora smatrati neuspešnim! Ruku na srce, ostavio je Partizan bolji utisak od Crvene zvezde u Evroligi, ali ko će pamtiti 11. mesto...? Apsolutno niko! Umesto toga, pamtiće se porazi u poslednjim sekundama kojih je bilo previše, pričaće se bajke o faulovima koji se nisu napravili kada je to trebalo i loptama koje su završavale na obruču, te će ostati večito pitanje - šta bi bilo, kad bi bilo...

KK Partizan, Partizan, Željko Obradović
foto: Starsport

Na to pitanje se odgovor teško može dobiti, ali ono možda i nije bitno. Daleko bitnije je - ko je kriv za neuspehe Partizana ove sezone?!

Krenimo redom...

Početak prelaznog roka bio je prilično buran kada je Partizan u pitanju. Saga oko dolaska Nikole Mirotića u klub trajala je predugo i završila se katastrofalno! Košarkaš oko kog su crno-beli želeli da grade igru promenio je pravac i umesto u Beograd sleteo je u Milano i Partizan je morao da pribegne rezervnim rešenjima.

Nikola Mirotić
foto: Fabrizio Carabelli / Zuma Press / Profimedia

Prelazni rok se ne može okarakterisati kao dobar, te su crno-beli od tima koji se borio za fajnal-for Evrolige stigli do ekipe kojoj je i plej-in ostao misaona imenica. Dakle, deo krivice za loše rezultate definitivno se mora pripisati sportskom sektoru uprave crno-belih, kao i čelnicima kluba.

I pored toga što prelazni rok nije odrađen kako je planirano, Partizan je na terenu delovao više nego korektno. Sve do samog finiša utakmica! A onda - zona sumraka i horor fimovi na kojima bi pozavideo i Alfred Hičkok.

Crno-beli su ove sezone stekli titulu "šampiona poraza u finišu" i čak 11 utakmica izgubili su posle neizvesnih završnica. Delovalo je kao da sve drže pod kontrolom 30 i više minuta, a onda poput NBA zvezda u prvom delu kultnog filma "Spejs džem" naprasno izgube talenat i "zaborave" da igraju košarku.

Kevin Panter
foto: Starsport©

Sve je počelo u finalu ABA Superkupa protiv Studentskog Centra (81:83), a onda se prenelo i na ostala takmičenja, pa će tako porazi od Mege (88:86), Igokee (89:90), i Zvezde (88:86) u ABA ligi, odnosno Baskonije (84:83), dva puta Olimpijakosa (98:94 i 69:74), dva puta Virtusa (75:77 i 88:84), Bajerna (78:79) i Olimpije iz Milana (85:83) još dugo boleti sve kojima je crno-bela boja u srcu.

Kako su crno-beli postali "šampioni poraza u finišu"?

Superkup ABA lige

Partizan - S. centar 81:83

Kapusta daje trojku, Kaminski promašuje

ABA liga

Mega - Partizan 88:86

Uroš Trifunović postiže autokoš

Partizan - Igokea 89:90

Stefan Mudi prodorom rešava pitanje pobednika

C. zvezda - Partizan 88:86

Jago poentira iz prodora, Avramović promašuje trojku

Evroliga

Baskonija - Partizan 84:83

Moneke skokom u napadu i bacanjem obezbeđuje trijumf

Olimpijakos - Partizan 98:94

Panter gubi loptu, Vilijams-Gos poentira za pobedu

Partizan - Virtus 75:77

Lundberg pogađa trojku, a Kaminski je promašuje

Virtus - Partizan 88:84

Lundberg trojka, crno-beli izgubili loptu

Partizan - Bajern 78:79

Panter promašuje trojku, Fransisko pogađa

Armani - Partizan 85:83

Šabaz za tri poena, Ledejev šut završava na obruču

Partizan - Olimpijakos 69:74

Crno-beli su imali veliku prednost sve do poslednje deonice koju su izgubili rezultatom 10:28!

Sportski sektor uprave ne može da odgovara za ono što se dešava na samom terenu, tako da za pogrešne poteze u neizvesnim završnicama krivce treba tražiti u treneru Željku Obradoviću i igračima. Da li su igrači odbili da urade ono što je trener zamislio, da li je trener pogrešio sa taktikom, da li je u pitanju pad koncentracije, umor ili nešto treće...

KK Partizan, Partizan, Željko Obradović, Danilo Anđušić, Aleksa Avramović
foto: Starsport

Sve su ovo pitanja na koja nemamo konkretne odgovore i problemi koji se moraju rešiti kako Partizan ne bi ostao bez trofeja u ABA ligi i domaćoj Košarkaškoj ligi Srbije koju će posle pauze ponovo igrati.

Crno-beli su prošli put od šampiona ABA lige i tima koji je samo splet jako nesrećnih okolnosti, uz neprofesionalnu reakciju kapitena Kevina Pantera na sramnu provokaciju Serhija Ljulja, odvojio od fajnal-fora Evrolige, stigli do ekipe koja nije među deset najboljih u Evropi, ostali su bez dva trofeja, a borba za još dva im tek sledi. Kao i kod Crvene zvezde, sezona može biti donekle uspešna, ali i kompletna katastrofa, a krajnji utisci sumiraće se posle završnice ABA lige i Košarkaške lige Srbije.

Na sve ovo, na zvanični potpis novog ugovora sa Željkom Obradovićem se i dalje čeka, te su navijači nestrpljivi. Spekuliše se da će Obradović potpisati, ali negde, očigledno, i dalje zapinje. Da li se čeka sam finiš sezone i da li bi pesma "i kada ne budeš prvi ti" mogla da pokvari onu "čekam tebe da ostvarim jedan davni san" ostaje da se vidi...

KK Partizan, Partizan, Željko Obradović
foto: Starsport

Podsetimo, u četvrtfinalu ABA lige Partizan će u sredu od 18.30 odigrati prvi meč serije protiv Igokee u Beogradu.

Šta vi mislite, ko je krivac za rezultate Partizana ove sezone? Pišite nam u komentarima...

Kurir sport / Žarko Sokić

BONUS VIDEO:

00:49

Željko Obradović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track