EVO KAKO JE MVP IZDAO NACIONALNI TIM: Dao OBEĆANJE da će igrati, a onda..
Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

olimpijske igre

EVO KAKO JE MVP IZDAO NACIONALNI TIM: Dao OBEĆANJE da će igrati, a onda..

Košarka -

Dugo je trajala saga oko izbora reprezentacije za koju će nastupati aktuelni MVP NBA lige Džoel Embid, a na kraju je odluka pala da će to biti SAD.

Rođen u Kamerunu, Džoel je imao tri izbora - Kamerun, Francusku i SAD, a odlučio je da se priključi drim-timu.

Njegova odluka je uzburkala javnost u Francuskoj, a prisetili su se tamošnji mediji obećanja koje je Džoel dao 2021. godine.

- Nakon razgovora sa ljudima iz Košarkaškog saveza Francuske, doneo sam odluku. Želim da preduzmem korake kako bih postao ‘naturalizovani’ igrač i tako budem u mogućnosti da budem član ‘plavaca’. Zato ne želim da igram ni za jednu drugu reprezentaciju. Nikada nisam nosio boje nijedne reprezentacije. Bila bi mi ogromna čast da se pridružim ovom francuskom timu za učešće na sledećim velikim takmičenjima, pre svega na Olimpijskim igrama 2024. godine - napisao je tada Embid u pismu adresiranom na Emanuela Makrona, predsednika Francuske.

Embid je postao član reprezentacije SAD, koju tamošnja javnost naziva "osvetnici"! Nakon nekoliko neuspeha na Mundobasketima, odlučili su se Amerikanci da na Olimpijske igre pošalju najbolje što imaju, pa će tako njihove boje braniti: Lebron Džejms, Stef Kari, Kevin Durent, Entoni Dejvis, Entoni Edvards, Kavaj Lenard, Devin Buker, Tajris Halibarton, Bem Adebajo, Džejson Tejtum, Džru Holidej i Džoel Embid.

SAD se nalaze u grupi sa Srbijom, Južnim Sudanom i pobednikom kvalifikacionog turnira u Portoriku (Litvanija i Italija su favoriti), tako da nas očekuju spektakli još od grupne faze.

Ostaje da se vidi da li će Embid uspeti da se domogne zlata sa nacionalnim timom, ili će ponovo naići na prepreku u vidu najboljeg igrača na svetu trenutno Nikole Jokića.

BONUS VIDEO:

00:18

Nikola Jokić stigao na žurku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track