SADA BIH MU ODUZEO DRŽAVLJANSTVO I ZABRANIO ULAZAK U ZEMLJU! Nisu mu oprostili IZDAJU! Embid dobio brutalnu poruku iz Francuske!
Foto: ELSA / Getty images / Profimedia

na udaru

SADA BIH MU ODUZEO DRŽAVLJANSTVO I ZABRANIO ULAZAK U ZEMLJU! Nisu mu oprostili IZDAJU! Embid dobio brutalnu poruku iz Francuske!

Košarka -

Bivši reprezentativac Francuske Frederik Vajs žestoko je isprozivao prvu zvezdu Filadelfije Džoela Embida jer je odlučio da na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu brani boje reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država.

On je podsetio da je Kamerunac pre dve godine tražio i dobio pasoš Francuske jer je želeo da predstavlja tu zemlju na OI, a onda je promenio odluku i naprasno postao reprezentativac SAD.

"Mislim da je taj dečko sjajan igrač onoliko koliko je 'prljav' tip. Mrzim ga zbog stvari koje je uradio. Mislim da nema poštovanje za Francusku i za ljude koji traže francuski pasoš, a ne dobiju ga. I dobio ga je, s obzirom na okolnost da je vrhunski sportista. Mislim da je to skandalozno i sramotno. Ne interesuju me izgovori, jer su to njegove reči, a njegove reči ne vrede ništa", kao je Vajs u jednoj radio-emisiji.

"Moramo da jednu stvar stavimo u kontekst: Žoel Embid je vrhunski košarkaš. Bio je MVP NBA lige prošle godine i zato je Francuska odlučila da mu da pasoš, jer je na sportskom nivou imao sjajna ostvarenja. Što se mene tiče, živimo u eri sportskog biznisa i sada biramo reprezentaciju prilično slično kako biramo i klub. Ko mi daje bolju ponudu? Ko mi daje najbolju šansu da pobedim? Tamo ću da idem. I nažalost, to je svuda prihvaćeno", dodao je Vajs.

Džoel Embid
foto: Profimedia

On je podsetio da je Embid počeo proces za dobijanje francuskog pasoša 2021. godine i naglasio da je centarf Filadelfije i tada znao da će Sjedinjene Države biti veliki favorit da osvoje zlato na Olimpijskim igrama 2024. godine.

"Pamtite šta se dogodilo 2021? Bili smo u finalu protiv SAD i konačna razlika bila je tesna. Francuska je uvek bila u ešalonu najboljih izazivača", rekao je Vejs podsećajući na finale Olimpijskih igara u Tokiju, u kojem je SAD tesno pobedio Francuze, 87:82.

"Sada bih mu oduzeo francusko državljanstvo i zabranio bih mu ulazak u zemlju. Nećeš igrati na Olimpijskim igrama. Doći ćeš na aerodrom sa reprezentacijom Sjedinjenih Država i reći ćemo ti: 'Nemaš pravo da uđeš na teritoriju, idi svojoj kući. Ti si Kamerunac, ti si Amerikanac, ti nisi Francuz, odlazi!'", poručio je bivši reprezentativac Embidu.

Kurir sport/J.M./Mondo

01:14

NESTVARAN PODATAK! Scene iz Arene PREPLAVILE INTERNET - Partizanu i Grobarima pošlo za rukom ONO što nije ni NBA klubovima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track