PRIZNANJE: Moka najzad dobio ono što mu pripada!

Košarkaška legenda u Kući slavnih

PRIZNANJE: Moka najzad dobio ono što mu pripada!

Košarka -
Kolega- Slavnić je i ranije zaslužio da ga uvrste među svetske velikane, kaže Dražen Dalipagić

Ne mogu da verujem da sam u Kući slavnih!Ovo je je na prijemu u švajcarskom Mijesu rekao legendarni Zoran Moka Slavnić, koji je konačno dobio ovo prestižno priznanje. A zaslužio ga je mnogo ranije jer je još sedamdesetih osvojio sve što se osvojiti može i ostavio neizbrisiv trag u svetskoj košarci.- Bio sam plejmejker zlatne generacije jugoslovenske košarke, zajedno s Krešimirom Ćosićem, Draženom Dalipagićem, Mirzom Delibašićem, Draganom Kićanovićem i trenerom Mirkom Novoselom. Vrlo sam ponosan. Bio sam kratak i dobio veliki aplauz, što mi i nije bilo teško s obzirom na to da su bivše sudije Valentin Lazarov i Kostas Rigas debelo prekoračili vreme - pričao je Slavnić na igaunuraciji. Mokin saigrač iz tih slavnih dana Dražen Dalipagić Praja otkrio nam je najveću vrlinu legendarnog pleja.- Bio je ogroman autoritet na terenu. Zato je odlično vodio igru, nije imao neku visinu, ali za pleja je bilo dovoljno. Moka je i ranije zaslužio ovo priznanje jer je jedan od najboljih igrača tog vremena - kaže Dalipagić.Upitali smo ga da li pamti neko od mnogih anegdota s parketa, kao na primer onu kad je Moka selektoru Rusije rekao da ne zapisuje akcije Jugoslavije jer ni oni sami ne znaju šta rade:- Ma, bilo je hiljadu tih anegdota. On i pukovnik imali su specifičan odnos, to je bilo simpatično, ponekad za nas ostale i veoma smešno.

Probrano društvo... Slavnić na ceremoniji u Švajcarskoj
Probrano društvo... Slavnić na ceremoniji u Švajcarskoj

Zoran Slavnić♦ Rođen: 26. 10. 1949. u Beogradu♦ Igračka karijera: Crvena zvezda (1963-1977), Huventud (1977-1979), Šibenka (1979-1981), Partizan (1981-1982), Kazerta (1982-1983)♦ Trenerska karijera: Šibenka, Budućnost, Partizan, C. zvezda, Jugoplastika, Malaga, Dafni, Huventud, Iraklis, Beobanka, Atlas, Bamberg, selektor Srbije.♦ Klupski uspesi: šampion Jugoslavije, šampion Španije, Kup Jugoslavije, Kup Radivoja Koraća, Kup pobednika kupova.♦ Reprezentativni uspesi: OI - zlato 1980, srebro 1976, SP - zlato 1978, srebro 1974, EP - zlato 1973, 1975. i 1977, bronza 1979.

Ima nos za klinceSlavnić ima fantastičnu sposobnost da „nanjuši“ supertalenat. Tako je Dražena Petrovića izvukao iz juniorske ekipe Šibenke i omogućio mu da sa 14 i po godina igra za seniore. Takođe, u Jugoplastici je gurnuo u vatru klince Kukoča i Rađu, a u reprezentaciji Srbije većinu igrača koji danas čine okosnicu tima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track