PUNOLETNO PROKLETSTVO HRVATA: Od silaska sa postolja u Atini bez medalje
Foto: Printskrin

18 godina tuge

PUNOLETNO PROKLETSTVO HRVATA: Od silaska sa postolja u Atini bez medalje

Košarka -
Hrvatska košarkaška reprezentacija ne zna za medalju od 1995. godine kada su u glavnom gradu Grčke osvojili bronzu a potom sišli sa postolja zbog bojkota tadašnje Jugoslavije

LJUBLJANA - Košarkaška reprezentacija Hrvatske ni posle 18 godina nije uspela da se okiti medaljom.

Prokletstvo koje prati "kockaste" počelo je u Atini, sada već daleke 1995. godine, kada su sišli sa bronzanog postolja jer nisu želeli da slušaju intoniranje himne "Hej Sloveni" u čast Saše Đorđevića i ekipe koja je u finalu savladala Litvaniju.

Od tada, pa do Slovenije, hrvatska košarkaška reprezentacija nije bila blizu pobedničkog postolja.

Na Olimpijskim igrama su 1996. godine bili sedmi, da bi potom propustili OI u Sidneju i Atini. Na Igrama u Pekingu 2008. su bili šesti, a potom se nisu kvalifikovali za London 2012.

Kada su Svetska prvenstva u pitanju, "kockasti" su od prethodnih pet Mundobasketa igrali samo na jednom, u Turskoj 2010. kada su bili 14. Nisu se kvalifikovali za Grčku 1998., Indijanapolis 2002., Japan 2006., a igraće u Španiji 2014. godine.

Hrvatska je igrala na svakom Evropskom prvenstvu od 1995. godine, ali najveći dometi pre Slovenije bili su dva šesta mesta, u Španiji 2007. i Poljskoj 2009. godine. Pre dve godine u Litvaniji su bili 13., dva puta su bili sedmi (Srbija i Turska), dva puta 11. (Španija i Švedska).

http://www.youtube.com/watch?v=KG7J_ap-QMI
http://www.youtube.com/watch?v=wzO8pFNk4Eg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track