OPASNA ZAVERA: Konobar PIVOM otrovao legendarnog golmana! Noć pred četvrtfinale Mundijala proveo na KLOZETSKOJ ŠOLJI!
Foto: Profimedia

serijal kurira - lude mundijalske priče (3)

OPASNA ZAVERA: Konobar PIVOM otrovao legendarnog golmana! Noć pred četvrtfinale Mundijala proveo na KLOZETSKOJ ŠOLJI!

Mundijal 2022 -

Kako se Mundijal bliži, euforija među navijačim raste - svi sa nestrpljenjem 20. novembar kada će konačno startovati najveća fudbalska smotra na svetu!

Za ove 92 godine održan je ukupno 21 Mundijal i mi vam donosimo najzanimljivije priče koje su ih obeležile.

Ne morate da volite fudbal da biste se oduševili dobrom mundijalskom pričom, a ova je upravo takva.

Reprezentacija Engleske na Mundijal u Meksiku 1970. godine stigla je kao branilac titule i jedan od glavnih favorita za podizanje pehara, ali doživla je neuspeh već u četvrtfinalu turinira.

Poraženi su u četvrtfinalu od ljutog rivala Zapadne Nemačke, a čitava javnost na Ostrvu bila je ubeđena da je njihova reprezentacija bila žrtva jedne velike zavere.

Meksiko 1970.
foto: Profimedia

Englezi se nisu proslavili u grupnoj fazi, u poslednjem kolu su teškom mukom savladali Čehoslovačku i kao drugoplasirani, iza Brazila, prošli u četvrtfinale gde ih je čekao okršaj sa Zapadnom Nemačkom.

Igrači su pred meč sa Nemcima imali dva dana odmora, pa je slektor Alf Ramzi odlučio da opusti fudbalere i dozvoli im da posete luksuzni kantri klub "Gvadalahara" koji se nalazio u blizini njihovg hotela.

Igrači su poneli svoju hranu, ali ne i piće, što je bila velika greška. Legenda engleske reprezentacije, golman svih golmana, Gordon Benks, popio je pivo i gorko se pokajao zbog toga.

Gordon Benks
foto: Profimedia

"Ne sećam se da li je boca bila otvorena kada su mi je poslužili, ili ju je konobar otvarao u mom prisustvu, ali znam da sam se pola sata kasnije osećao jako loše" otkrio je kasnije Benks u svojoj autobiografiji.

Benks se otrovao i čitavu noć mučili su ga povraćanje i dijareja. Proveo je noć uz WC šolju.

Međutim, tu nije bio kraj mukama Engleza. Tada je važilo pravilo da pobednici grupa ostaju u istom gradu, dok drugoplasirani putuju njima na noge. Tako su Englezi morali da se sele u Leon, koji je bio nekoliko stotina kilometara udaljen od Gvadalahare. Zanimljivo, u zadnji čas im je zabranjeno da putuju avionom, sa objašnjenjem da je pista premala, pa su morali da se truckaju pet sati u autobusu bez klime. Da stvar bude još čudnija, Nemci su došli avionom u Leon. Težak put najteže je pao Benksu, koji se nije oporavio od trovanja. Strašno ga je boleo stomak i imao je nepodnošljivu mučninu.

"To nije bio normalan bol u stomaku, osećao sam se jako slabo. Nastavio sam da se znojim i tresem kao da sam izbačen napolje po zimi bez ičega na sebi", otkrio je Benks.

Kada su stigli u Leon usledio je novi šok. Smestili su ih u katastrofalan motel na koji su se već ranije žalili reprezentativci Bugarske, a kada su tražili da ih premeste u hotel u kom je bio Peru, njihov zahtev je odbijen.

Jutro na dan utakmice sa Zapadnom Nemačkom Benks se osećao malo bolje i verovao je da će moći da izađe na teren. Međutim, tokom sastanka mu je ponovo pozlilo i lekari su rekli da ne može da igra.

"Dok je Alf govorio, počeo sam da stenjem, bolovi su se vratili. Osetio sam se užasno, košulja mi se zalepila za telo od znoja i onesvestio sam se", ispričao je kasnije slavni golman.

Tako je, potpuno nespreman, šansu da brani dobio tadašnji golman Čelsija Piter Boneti. Nesrećni Boneti imao je samo pola sata da se spremi za meč i bio je izuzetno nervozan.

Englezi su dobro počeli meč i delovalo je izostanak Benksa neće uticati toliko na rezultat. Vodili su sa 2:0, a onda je usledio neverovatan preokret Nemaca. Boneti je slabo reagovao, pa je Bekenbauer smanjio na 2:1 u 68. minutu. Osam minuta pre kraja golman Engleske pravi novu grešku i nemci golom Zelera dolaze do izjednačenja. U produžecima Gerd Miler je zapečatio sudbinu aktulenih šampiona sveta.

Nesrećni golman Čelsija našao se na brutalnom udaru kritika javnosti u Engleskoj. Napadi su bili toliko surovi da je njegova majka morala da uputi pismo jednom listu i moli ih da prestanu. Boneti nakon toga nikada više nije branio za Englesku.

Englezi i dan danas tvrde da su bili žrtva velike zavere na Mundijalu u Meksiku.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track