VIŠE OD POLA VEKA MISTERIJE! U 101. minutu postigao FANTOMSKI GOL, kontroverzan koliko i Maradonina "Božja ruka" (VIDEO)
Foto: Profimedia

serijal kurira - lude mundijalske priče

VIŠE OD POLA VEKA MISTERIJE! U 101. minutu postigao FANTOMSKI GOL, kontroverzan koliko i Maradonina "Božja ruka" (VIDEO)

Mundijal 2022 -

U 92 godine dugoj istoriji nijedan Mundijal nije prošao bez skandala, raznih afera, spletki i kontroverznih sudijskih odluka koje su u par navrata odlučivale i ko će biti šampion planete.

Više od pola veka ozbiljno se polemiše o tome da li su Englezi 1966. zasluženo stigli do prve i jedine titule šampiona sveta.

Da li je čuveni gol Džefa Harsta u produžetku finalnog meča protiv Nemačke bio regularan, ili je domaćin uz pomoć "saveznika" stigli do trona?

FINALE ZA ANALE

Okoreli neprijatelji Nemci i Englezi sastali su se u velikom finalu Mundijala na Vembliju 1966. godine.

Nikada se nisu voleli, pogotovo kada se sretnu na fudbalskom terenu, a nakon ovog meča mržnja je dosegla vrhunac.

Regularni deo meča završen je rezultatom 2:2, pa je odluka šampionu pala posle produžetaka. U 101. minutu meča legendarni Džef Harst postigao je jedan od najspornijih golova u istoriji Mundijala. Posle njegovog šuta lopta je pogodila prečku i pala na liniju. Da li je prešla ili nije, teško da ćemo ikada saznati.

Glavni sudija iz Švajcarske Gofrid Dinst konsultovao se sa pomoćnikom Tofikom Behramovom iz SSSR-a i nakon toga priznao gol. Do kraja meča Harst je još jednom zatresao mrežu za 4:2 i Engleska je osvojila titulu. Sporna situacija analizirala se godinama, a rezultati su uvek bili različiti. Nemci i dalje tvrde da gol nije bio, a Englezi, naravno, suprotno.

NAPREDNA TEHNOLOGIJA

Povodom obeležavanja pola veka od godišnjice finala na Vembliju, Englezi su uz pomoć napredne tehnologije rekonstruisali kontroverzni gol Harsta i došli do zaključka da je lopta prešla crtu. Minimalno, ali gol je čist kao suza!

Englezi su u analizi koristili podatke agencije za naprednu statistiku OPTA, tačskrinove TV Skaja i tehnologiju EA Sportsa.

Zanimljivo, Nemci su preneli vest o otkriću Engleza uz ironičan komentar.

"Englezima je ta titula prvaka sveta prva i jedina u istoriji, a mi smo posle tog finala osvojili tri Mundijala i ukupno imamo četiri trofeja", napisao je novinar Bilda.

STALJINGRAD!

Pomoćni sudija Tofik Bahramov, inače Azerbejdžanac, ostao je obeležen za sva vremena kao sovjetski čovek koji je pogurao saveznike Engleze do titule.

Kada su pomoćnika Behramova na samrti upitali zašto je odlučio da prizna gol Englezima, navodno je odgovorio: „Staljingrad!“.

Aludirao je na najkrvaviju bitku u istoriji, u kojoj je ubijeno oko dva miliona ljudi tokom borbi Sovjeta i nacista u Drugom svetskom ratu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track