FIFA STAVILA VETO: Danskoj zabranjeno da trenira u dresovima koje nose poruke o ljudskim pravima
Foto: Profimedia

KATAR 2022

FIFA STAVILA VETO: Danskoj zabranjeno da trenira u dresovima koje nose poruke o ljudskim pravima

Mundijal 2022 -

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) zabranila je reprezentaciji Danske da na Svetskom prvenstvu u Kataru trenira u dresovima na kojima su ispisane poruke o poštovanju ljudskih prava.

Kako je za Frans pres rekao portparol Fudbalskog saveza Danske Jakob Hojer, svetska kuća fudbala odbila je zahtev Danaca da nose dresove na kojima je ispisana poruka: "Ljudska prava za sve".

Danska se dugo protivi organizaciji Mundijala u Kataru i brani poštovanja prava migrantskih radnika i LGBT populacije.

"Poslali smo zahtev Fifi, ali je odgovor bio negativan. Žalimo zbog toga, ali moramo to da uzmemo u obzir", rekao je generalni direktor Saveza Jakob Jensen za danske medije.

Savez je prethodno objavio da će dresovi za treninge nositi važne poruke i da su se glavni sponzori složili da tim porukama budu zamenjene njihove oznake.

Fifa zabranjuje sve političke poruke, a nedavno je pozvala sve učesnike da se koncentrišu na fudbal i da se ne uvlače u ideološke i političke borbe.

Fudbalski savez Danske ne slaže se da se radi o političkoj poruci, ali će poštovati odluku Fife, dodaje se u saopštenju.

Na dresovima u kojima će Danska igrati na Svetskom prvenstvu proizvođač opreme Humel zatamnio je svoj logo u znak protesta protiv katarskih vlasti.

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track