DERBI NEMAČKE I ŠPANIJE U KATARU: Panceri u meč ulaze posle DEBAKLA od Japana, Furija osokoljena "sedmicom" nad Kostarikom
Foto: AP

KATAR 2022

DERBI NEMAČKE I ŠPANIJE U KATARU: Panceri u meč ulaze posle DEBAKLA od Japana, Furija osokoljena "sedmicom" nad Kostarikom

Mundijal 2022 -

Kada je u aprilu objavljen žreb za Svetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru, jedan od najvažnijih dogadjaja grupne faze bio je nedeljni meč Španije protiv Nemačke na stadionu Al Bajt.

Osam meseci kasnije, utakmica između dva bivša svetska šampiona i favorita pre turnira dobila je još veću važnost zahvaljujući iznenađujućem porazu Nemačke od Japana u prvom kolu Grupe E.

Još jedan neuspeh protiv Španije ovog vikenda i Nemačka će možda ranije krenuti kući na drugom uzastopnom Svetskom prvenstvu. Poraz - zajedno sa barem remijem Japana protiv Kostarike ranije u nedelju - značiće eliminaciju za četvorostrukog svetskog šampiona.

Španija
foto: EPA

Španije će, na drugoj strani, nastojati da obezbedi svoje mesto u narednoj fazi turnira i da učvrsti svoj status jednog od kandidata za titulu nakon ubedljive pobede protiv Kostarike sa 7:0 na otvaranju prvenstva.

Znaci nisu ohrabrujući za Nemačku. Njen poslednji meč protiv Španije bio je sraman poraz od 6:0 u Ligi nacija pre dve godine. Nemačka je poslednju pobedu protiv Španije upisala u prijateljskoj utakmici pre osam godina.

Nemačka je osvojila svoju četvrtu titulu an Svetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu, ali nije prošla grupu četiri godine kasnije u Rusiji posle poraza od Meksika i Južne Koreje. Novi neuspeh bi značio da Nemačka prvi put u istoriji neće proći grupnu fazu na dva uzastopna Svetska prvenstva.

Španija je svoje jedino Svetsko prvenstvo osvojila 2010. godine u Južnoj Africi, dok je u Rusiji eliminisana u osmini finala. Pobeda protiv Nemačke omogućiće Španiji da prodje medju 16 najboljih, ako Kostarika ne pobedi Japan.

Japan, Nemačka
foto: AP

Očekivanja u vezi sa mladom selekcijom Španije porasla su posle sjajne igre protiv Kostarike, kada je tim ponovo uveo "tika-taka" stil posedovanja lopte i kada je 18-godišnji Gavi postao najmladji strelac Svetskog prvenstva od Pelea 1958. godine.

Sedam golova koje je dala Kostariki jednak je ukupnom broju golova koje je Španija postigla na turniru u Rusiji 2018.

"Rezultat nam daje veliki podsticaj. Ali sada moramo da igramo protiv nemačkog tima kome je potrebna pobeda", rekao je selektor Španije Luis Enrike.

Luis Enrike
foto: EPA/Domenic Aquilina

Enrike je rekao da ga ne brine to što su njegovi mladi igrači preterano samouvereni i obećao je da će promeniti startnu postavu za nedeljni meč, ne navodeći detalje.

Krilo Leroj Sane bi mogao da se vrati u tim Nemačke nakon što je zbog povrede kolena propustio prvi meč protiv Japana.

Biće to peti susret ovih reprezentacija na svetskim prvenstvima, a Španija je pobedila na poslednjem sa 1:0, u polufinalu turnira 2010. godine.

Španije nije izgubila od Nemačke na zvaničnim utakmicama od Evropskog prvenstva 1988. godine i od tada je upisala tri pobede i dva remija.

Na drugoj strani, Nemci su izgubili tri od poslednja četiri meča na svetskim prvenstvima, računajući i turnir u Rusiji.

Fudbaleri Nemačke su dospeli na naslovne strane i pre početka meča protiv Japana tako što su prekrili usta u znak protesta zbog zabrane Fife da koriste kapitensku traku "One Love". Nije jasno da li će taj gest ponoviti i pred meč sa Španijom.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track