RONALDO I PORTUGAL U OSMINI FINALA: Urugvaj nesrećno poražen, u istoj situaciji kao Srbija, MORA da pobedi CRNE ZVEZDE (VIDEO)
Foto: Profimedia

katar 2022

RONALDO I PORTUGAL U OSMINI FINALA: Urugvaj nesrećno poražen, u istoj situaciji kao Srbija, MORA da pobedi CRNE ZVEZDE (VIDEO)

Mundijal 2022 -

Kristijano Ronaldo i Portugal, su posle Francuske i Brazila, takođe uspeli da obezbede plasman u osminu finala posle samo dva kola na šampionatu sveta u Kataru. Portugalci su golovima Bruna Fernandeša savladali Urugvaj sa 2:0.

Ofanzivni vezista Mančester junajteda je postigao golove u 54. i u trećem minutu sudijske nadoknade iz jedanaesterca. Šanse su imali i Urusi, Maksi Gomez je pogodio stativu i na kraju su nesrećno poraženi.

Portugal je od početka utakmice imao inicijativu, pokušao je prvo Kristijano Ronaldo pa Žoao Feliks, ali je najbolja šansa vidjena u 32. minutu kada je zapretio Urugvaj.

Rodrigo Bentankur je posle solo prodora prošao Dijasa i Pepea i izašao pred golmana Dijoga Koštu, koji je zaustavio šut.

Do kraja poluvremena, punog prekršaja i prekida nije bilo prilika, pa su ekipe izjednačene otišle na odmor.

U drugom poluvremenu, u 52. minutu, u teren je utrčao mušakrac koji je nosio zastavu duginih boja, ali ga je obezbedjenje brzo sustiglo i otpratilo sa terena. On je bio obučen u plavu majicu Supermena sa natpisom na grudima "Spasite Ukrajinu", a na ledjima je bila ispisana poruka "Poštovanje Irankama".

U 53. minutu Portugal je bio u šansi preko Feliksa, koji je šutirao pored gola.

Minut kasnije Portugal je poveo golom Fernandeša. On je uputio loptu ka golu, u skoku je bio Kristijano Ronaldo i mislilo se da je on postigao gol. Nekoliko minuta kasnije Fifa je navela da je gol ipak postigao Fernandeš.

Urugvaj je zapretio u 58. minutu kada je Darvin Nunjes dodao loptu do Edinsona Kavanija, ali je on šutirao pored gola.

Urugvaj je pojačao napade, u 75. minutu Maksimilijano Gomes je pogodio stativu, a tri minuta kasnije Luis Suares šutirao je pored gola. Samo minut kasnije novu šansu za Urugvaj sprečio je portugalski golman, kada je odbranio udarac Džordžijana de Araskete.

U 89. minutu rukom u šesnaestercu igrao je Hose Himenes, a posle upotrebe VAR tehnologije dosudjen je jedanaesterac za Portugal. Penal je iskoristio Fernandeš, poslao je golmana u suprotnu stranu i obezbedio svom timu pobedu i prolaz u osminu finala, kolo pre kraja grupne faze.

Portugal je prvi u Grupi H sa svih šest bodova, Gana ima tri boda, a Južna Koreja i Urugvaj po bod.

U poslednjem trećem kolu u petak od 16 časova igraju Južna Koreja - Portugal i Gana - Urugvaj.

Tok utakmice:

Drugo poluvreme:

90+3. minut - 2:0 za Portugal - Bruno Fernandeš iz penala! Sudija Fagani je posle VAR-a, na snimku video da je Himenez zaustavio loptu rukom nakon što mu je kroz noge proturio Bruno Fernandeš, koji je bio precizan i sa bele tačke.

82. minut - Strelac jedinog gola Kristijano Ronaldo je zamenjen, šansu je dobio Ramos!

78. minut - Nova prilika za Uruse, posle slobodnog udarca je odličnu priliku imao čuveni Luis Suarez, ali je iz blizine šutirao pored gola!

Luis Suarez
foto: Profimedia

75. minut - Tek što je ušao u igru, Maksi Gomez je pogodio stativu portugalskog gola!

73. minut - Izašao je napadač Urugvaja Edison Kavani, a ušao je Luis Suarez, poslednji adut južnoameričke selekcije!

54. minut - GOL - 1:0 za Portugal - Bruno Fernandeš! Deveti gol na šampionatima sveta postiže Kristijano Ronaldo, glavom nakon centaršuta doskorašnjeg saigrača iz Mančester junajteda Bruna Fernandeša! Međutim, ovaj pogodak je naknadno pripsan Brunu Fernandešu, jer se ispostavilo da Ronaldo nije glavom dodirnuo loptu.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme u Dohi

Prvo poluvreme:

Završeno je prvo poluvreme. Prštalo je na sve strane, ali nije bilo golova.

Kristijano Ronaldo
foto: Profimedia

36. minut - Urugvajac Bentankur se ističe sjanim potezima. On i Olivera su organizovali novi opasan napad Urugvaja, na kraju se nije snašao Nunjez.

32. minut - Povukao je loptu sa sredine sjajni Betankur, prošao kroz srce odbrane Portugala, ali je njegov udarac sjajno odbranio golman Kosta.

16. minut - Portugalci su imali nešto više prostora, tukao je Žoao Feliks, ali je njegov udarac izblokiran. Biće samo korner za Portugalce.

1. minut - Počela je utakmica na stadionu "Lusail" u Dohi

Kristijano Ronaldo
foto: Profimedia

Bivši prvak Evrope Portugal i dvostruki svetski šampion Urugvaj, odmeriće snage u drugom kolu Mundijala u Kataru. Početak utakmice je u 20 časova. U centru pažnje je jedan od najvećih fudbalera u istoriji Kristijano Ronaldo!

Portugal - Urugvaj 2:0

Stadion: "Lusail" u Dohi. Sudija: Alireza Fagani (Iran). Strelac: 1:0 Bruno Fernandeš (54), 2:0 Bruno Fernandeš (90+3, penal).

PORTUGALIJA (4-2-3-1): Kosta – Kanselo, Dijas, Pepe, Mendeš – Neves, Karvaljo – B. Silva, Fernandes, Feliks – Kristijano Ronaldo. Selektor: Fernando Santoš.

URUGVAJ (5-3-2): Ročet – Varela, Godin, Himenez, Koates, Olivera – Valverde, Vesino, Bentankur – Nunjez, Kavani. Selektor: Alonso.

Selekcija koju sa klupe predvodi iskusni selektor Fernando Santos je u prvom kolu savladala Ganu rezultatom 3:2. U prvom poluvremenu tog meča bukvalno nismo videli ništa, tačnije bila je to jedna dosadna utakmica bez pravih prilika sve do sumnjivo dosuđenog jedanaesterca.

Navodni prekršaj Mohameda Salisua nad Kristijanom Ronaldom verujemo da ne bi bio sankcionisan nikada da je u pitanju bio neki drugi igrač, a ne čuveni Portugalac koji ima ogroman autoritet i uticaj na sudije.

Kapiten portugalske reprezentacije je bio siguran sa bele tačke, a nakon toga se igra rasplamsala i moglo je da se uživa u gledanju poslednje trećine utakmice.

Gana je stigla do izjednačenja samo osam minuta kasnije, a strelac je bio iskusni Andre Ajuv koji nastupa za katarski Al Sad. Radost "crnih zvezda" zbog izjednačujućeg pogotka nije dugo trajala jer su Portugalci u 78. i 80. minutu postigli dva gola iz kontranapada u kojima je fantastični Bruno Fernandes asistirao za pogotke Žoao Feliksu i Rafaelu Leaou.

Nakon trećeg pogotka svi su mislili da je pitanje pobednika rešeno i selektor Santos je zamenio neke od najboljih igrača, ali je nadu Gani doneo u 89. minutu fudbaler Crvene zvezde Osman Bukari.

Mogli su Afrikanci i do izjednačenja u sudijskoj nadoknadi, ali neopreznost golmana Dioga Koste nije uspeo da kazni Injaki Vilijams koji se nakon oduzete lopte sapleo i nije uspeo da sprovede loptu u mrežu bivšeg evropskog šampiona.

Sa druge strane Urugvajci su odigrali jedan jako dosadan meč sa Južnom Korejom. Utakmica je završena najnepopularnijim rezultatom 0:0, a u meču smo videli svega tri prilike za gol.

Prvu priliku na meču imala je Južna Koreja kada je napadač Ui DŽo Hvang u 34. minutu poslao loptu preko gola protivnika. Sledeće dve prilike za promenu rezultata propustio je Urugvaj.

U oba slučaja stativa je sačuvala mrežu reprezentacije sa dalekog istoka, a potencijalni strelci bili su Dijego Godin, glavom nakon kornera i Fede Valverde koji je uputio sjajan udarac sa oko 25 metara u 89. minutu meča.

Ove dve reprezentacije su do sada odigrale samo jedan međusobni susret i to na poslednjem Mundijalu u Rusiji kada su Urugvajci u osmini finala slavili sa 2:1 golovima Edinsona Kavanija.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track