ORLOVI IGRAJU ZA PONOS, SLAVU, ALI I NEZAMISLIVO BOGATSTVO: Pobeda nad Švajcarskom donosi osminu finala i SILNE MILIONE!
Foto: EPA/Tolga Bozoglu, Shutterstock

MOTIV VIŠE

ORLOVI IGRAJU ZA PONOS, SLAVU, ALI I NEZAMISLIVO BOGATSTVO: Pobeda nad Švajcarskom donosi osminu finala i SILNE MILIONE!

Mundijal 2022 -

"Orlovi" imaju veliki motiv da savladaju "sajdžije", prvi je, naravno, prolaz u eliminacionu fazu Mundijala

Baš kao pre četiri godine na Mundijalu u Rusiji, Srbija i Švajcarska će u meču poslednjeg kola u Kataru odlučiti o tome koja reprezentacija će kao drugoplasirana iz grupe G u osminu finala.

Doduše, matematički postoji mogućnost da Kamerun pokvari planove ukoliko iznenadi Brazil, ali ko može da poveruje u to. "Orlovi", dakle, igraju za prolaz u drugu fazu, prvi put od 1998. godine.

Biće ovo i prilika da FSS zaradi veliki novac jer je FIFA za svakog učesnika osmine finala spremila nagradu od 13.000.000 dolara!

Luka Jović, Srbija
foto: Profimedia

U Rusiji Švajcarska je posle preokreta slavila sa 2:1, a ljubitelji fudbala i dalje pamte sramno i skandalozno suđenje Nemca Feliksa Briha. Sada je situacija takva da Srbija mora da ostvari pobedu. Uporednom analizom dve reprezentacije jasno je da je Srbija favorit. Tim selektora Murata Jakina vredi 281 milion evra. Najvredniji fudbaler je Manuel Akanži, štoper Mančester sitija, koji košta 30 miliona i bio je deo ekipe na prošlom Mundijalu, na kojem su Švajcarci stali u osmini finala, u porazu protiv Švedske (1:0). Snaga Švajcarske svakako je i u poznatom defanzivnom vezisti Arsenala Granitu Džaki, koji je i kapiten tima. Njegova vrednost je 28 miliona evra. Kada pričamo o narednom rivalu Srbije, ne možemo zapostaviti ni centralnog vezistu Ajntrahta Đibrila Soa (22) ni centarfora Monaka Brila Emboloa (20). Uz Džaku, glavni provokator i strelac gola u Kalinjingradu Đerdan Šaćiri, koji je slavio prekrštanjem ruku u "orla", što je simbol takozvane velike Albanije, sada daleko manje vredi, svega četiri miliona evra. Njegova karijera je u padu i trenutno je član Čikago fajera.

S druge strane, tim selektora Dragana Stojkovića ima ukupnu vrednost od 359,5 miliona evra. Iako je povređen i zbog toga je protiv Brazila u igru ušao a klupe, a protiv Kameruna nije dobio priliku, napadač Juventusa Dušan Vlahović je sa 80 miliona evra na vrhu liste vrednosti naših. Iza njega je strelac drugog gola u remiju protiv Kameruna Sergej Milinković-Savić - 60 miliona. Kada pričamo o Srbiji, svakako da ne možemo preskočiti napadača Fulama Aleksandra Mitrovića. Zbog povrede nije neko vreme bio u takmičarskom pogonu, a prema Transfermarketu, on vredi 28 miliona evra, dok je četiri miliona evra manje vrednost fudbalera Juventusa Filipa Kostića.

Bilo kako bilo, cene će sutra uveče, kada reprezentacije istrče na teren, svi zaboraviti. Biće važni samo trijumf i plasman u osminu finala. Ako Srbija potvrdi da je kvalitetnija, priče o povredama, porazu u Rusiji, političkoj konotaciji i provokacijama švajcarskih Albanaca biće u drugom planu.

Nagradni fond

Nagrada za pobedu na Mundijalu u Kataru iznosi 42 miliona dolara. Na ovu sumu dodaje se i 1,5 miliona dolara koje svaka reprezentacija dobija za pripreme, ali i još devet miliona za učešće u grupnoj fazi.

Osvajač Svetskog prvenstva u Kataru će na kraju ukupno dobiti 52,5 miliona dolara.

Poraženi finalista dobiće ukupno 40,5 miliona. Treće mesto donosi 27 miliona, a četvrto 25 miliona dolara.

Ekipe od 5. do 8, mesta će, osim sledovanja za pripreme i grupu, dobiti po još 17 miliona dolara.

FIFA će 104 miliona dolara podeliti ekipama od devetog do 16. mesta, što znači da samo prolaz grupe donosi 13 miliona dolara.

FIFA je planirala da izdvoji 209 milona dolara kao kompenzaciju klubovima za učešće fudbalera na Mundijalu u Kataru.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track