TZV. KOSOVU ĆE OSTATI SAMO PUSTA ŽELJA: Stadion 974 putuje na drugi kraj sveta - mesto koje Srbija ne pamti po dobrom seli se OVDE
Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

KATAR 2022

TZV. KOSOVU ĆE OSTATI SAMO PUSTA ŽELJA: Stadion 974 putuje na drugi kraj sveta - mesto koje Srbija ne pamti po dobrom seli se OVDE

Mundijal 2022 -

Neverovatni stadion "974" na kojem je Srbija igrala protiv Švajcarske u fazi je demontiranja i biće poslat na drugi kraj sveta.

Stadion 974
foto: Profimedia

Rasklapanje ovog arhitektonskog čuda napravljenog od recikliranih brodskih kontejnera započeto je po okončanju grupne faze Mundijala i biće poslat kao poklon u neku od jednu zemalja koje su se prijavile za konkurs koji je ranije raspisala država Katar.

Kako prenose dobro obavešteni izvori velepni objekat na rasklapanje se seli u Tunis, a iako je tzv. Kosovo takođe želelo ovaj stadion - od toga nema ništa.

Predsednik tamošnjeg "saveza" želeo je da piše FIFA kako bi kontejneri za prenos robe brodovima stigli u južnu srpsku pokrajinu, ali će cela ta zamisao ostati samo pusta želja.

Zanimljivosti o stadionu 974

Dobio je ime po pozivnom broju za Katar - 974, a u isto vreme za njegovu izgradnju iskorišćena su tačno 974 kontejnera. Domaćin je posebno ponosan što je stadion ekološki daleko prihvatljiviji od svih ostalih, a uz to i do 20 odsto jeftiniji. A, u sve ostale, kao i u njega uloženo je na stotine miliona evra. Ima kapacitet od 44.089 sedećih mesta, za dizajn ovog zdanja bila je zadužena španska kompanija "Fenwick Iribarren Architects", a za izgradnju katarska građevinska firma "HBK Contracting". Montaža stadiona trajala je oko godinu i po dana.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track