LINTA OSUDIO SKANDALOZNO VELIČANJE NDH: Nisam iznenađen! Videli ste ih u Rusiji, slavili su sa poznatim zagovornikom ustaštva!
Foto: Kurir Televizija, Reuters, Printscreen

OSUDA

LINTA OSUDIO SKANDALOZNO VELIČANJE NDH: Nisam iznenađen! Videli ste ih u Rusiji, slavili su sa poznatim zagovornikom ustaštva!

Mundijal 2022 -

Skandaloznom naslovnicom "Hrvatski tjednik" je obeležio uspeh hrvatske reprezentacije na Svetskom prvenstvu u fudbalu.

Nisu se čak ni potrudili sa prikriju veličanje fašističke NDH, a ovaj put su to uradili preko fudbala. Time su šokirali i medije u Hrvatskoj koji su pisali o ispadu ovog nedeljnika.

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba u regionu i narodni poslanik, u izjavi za Kurir kaže da uopšte nije iznenađen ovakvim potezom Hrvatskog tjednika.

- Nisam, nažalost. Taj list je odranije poznat po proustaškim stavovima. Radi se samo o jednom primeru koji pokazuje da je veliki deo hrvatskog društva ostao zaglavljen u Drugom svetskom ratu i ratovima devedesetih. Znatan broj tamošnjih intelektualaca iz svih sfera društva smatra da NDH nije bila ustaška genocidna tvorevina, već prava hrvatska država, pa tako su za njih ustaše nekakvi borci za slobodu. Jasenovac smatraju sabirnim radnim logorom, a ne jednim od najvećih logora smrti u Evropi - kaže Linta.

Miodrag Linta
foto: Aleksandar Jovanović Cile

Na pitanje da li očekuje neku reakciju hrvatske države ili nekog drugog, odgovara:

- Ne. Mislim da se radi o nejednakim standardima. Umesto da Hrvatskoj pošalju jasnu poruku da je tako nešto krajnje neprihvatljivo, Brisel, Berlin i Vašington ćute. Videli ste i ponašanje njihovih fudbalera i selektora Dalića posle Mundijala u Rusiji, gde su slavili s poznatim zagovornikom ustaštva, pevačem Markom Perkovićem Tompsonom, koji je jedini imao pristup njihovom autobusu.

Tompson na proslavi hrvatskih fudbalera 2018. godine
Tompson na proslavi hrvatskih fudbalera 2018. godinefoto: Printskrin

Veličanje ustaške tvorevine iz Drugog svetskog rata i njeno poređenje sa uspehom reprezentacije Hrvatske je samo kap u moru skandala koji su obeležili Mundijal.

U Kataru su hrvatski navijači počeli svoje skandalozne akcije na utakmici protiv Kanade vređanjem golmana Milana Borjana, koji je sa osam godina proteran iz rodnog Knina, nastavilo se sa isticanjem ustaških simbola, zastava sa grbom NDH na utakmicama reprezentacije.

Na sve se nadovezao i ispad selektora, koji pobede posvećuje "hrvatskim braniteljima", a kao šlag na torti usledila je ova naslovnica.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track