FINALNA BORBA ZA BOGINJU: Francuska se uzda u MBAPEA i iskustvo, a Argentina u MESIJA i armiju navijača (VIDEO)
Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

KATAR 2022

FINALNA BORBA ZA BOGINJU: Francuska se uzda u MBAPEA i iskustvo, a Argentina u MESIJA i armiju navijača (VIDEO)

Mundijal 2022 -

Još od 1962. godine nijedna reprezentacija nije uspela da odbrani titulu prvaka sveta.

Tada je to učinio Brazil, a u istoriji taj poduhvat je ostvarila još Italija daleke 1938. godine.

Veliku šansu da to uradi sada ima Francuska koja nakon titule u Rusiji za rivala u velikom finalu Mundijala u Kataru u nedelju igra protiv Argentine.

Najveća prednost Francuza definitivno je iskustvo, s obzirom na to da je čak 11 aktuelnih reprezentativaca učestvovalo u pohodu na svetski tron u Rusiji 2018. godine.

Selektor Didije Dešam, uspostavio je sistem koji daje odlične rezultate, a njegov tim je u Kataru na trenutke izgledao impresivno i nadmoćno u odnosu na protivnika. Sa Grizmanom na "neobičnoj" poziciji, odnosno u veznom redu, ubojitim napadom sa Mbapeom i Žiruom, a uz stamenu odbranu koja je na šest utakmica u Kataru primila samo četiri gola, jasno je da s razlogom navijači "trikolora" očekuju novom peharu.

Pariski okršaj Mesi vs Mbape

Zbog statusa fudbalskih superzvezda, čitav svet sa velikim nestrpljenjem čeka da vidi okršaj Lionela Mesija i Kilijana Mbapea. Do početka Mundijala su bili saigrači u PSŽ-u, biće u istom timu i nakon nedeljnog finala, ali od prvog do poslednjeg sudijskog zvižduka će voditi tešku borbu za, možda i najvažniji trofej u svetu sporta. Bez dileme su udarne igle svojih timova i od toga kako će oni izgledati na terenu zavisiće mnogo toga.

S druge strane, Argentina pamti finale iz 2014. godine, kada je Nemačka bila bolja nakon produžetaka. Iz tima koji se borio za "boginju" na tom Mundijalu u Brazilu, u Kataru igraju samo Lionel Mesi i Anhel di Marija.

Upravo će Mesi biti glavni adut "gaučosa" koji će probati da iskoriste činjenicu da Francuska, pored pomenutih briljantnih momenata ima i trenutke kada izgleda da igra koliko joj je potrebno. Te trenutke iskoristio je Tunis, tim koji je naneo jedini poraz evropskom finalisti na ovogodišnjem Mundijalu, a analiza polufinala protiv Maroka mogla bi Lionelu Skaloniju, selektoru Argentine da pruži odgovor na pitanje "kako protiv Francuske?".

Finale Svetskog prvenstva u Kataru između Argentine i Francuske na programu je od 16 časova na stadionu Lusail.

PREDNOSTI FRANCUSKE

Iskustvo

Od 11 fudbalera koji su pre četiri godine osvojili trofej, šestorica su u Kataru važni deo Dešamove mašinerije.

Napad

Napadački duo Francuske, Kilijan Mbape - Olivije Žiru, postigao je zajedno devet od ukupno 13 golova "trikolora" na turniru.

Grizman

Nekada centarfor, a sada ključni igrač Francuske, Antoan Grizman je prebačen u kao ofanzivni veznjak sa puno defanzivnih zadataka dominira na svakom delu terena.

PREDNOSTI ARGENTINE

Mesi

Sve oči biće uprte u Lionela koji ima učinak od pet golova i tri asistencije i od kojeg se očekuje da novim čudom reši utakmicu.

Kontrola

Bilo je i problematičnih minuta, ali Argentina u Kataru izgleda kao ekipa koja zna u svakom trenutku utakmice zna kako da dođe do željenog cilja.

Navijači

Sudeći po izveštajima, oko 50.000 Argentinaca je stiglo u Katar, a način na koji bodre svoje igrače je potpuno neverovatan.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track