"ORLOVI", OD NJEGA VAM PRETI VELIKA OPASNOST Bek Južnog Sudana ima samo 183 cm, a razbija na ovom Mundobasketu!
Foto: FIBA

Oprez na današnjem meču

"ORLOVI", OD NJEGA VAM PRETI VELIKA OPASNOST Bek Južnog Sudana ima samo 183 cm, a razbija na ovom Mundobasketu!

Mundobasket -
Mundobasket 2023, Dado Djilas, Predrag Gajić, M
foto: Kurir

Južni Sudan ne bi trebalo da predstavlja jako opasnog rivala Srbiji u današnjem meču, ali videlo se protiv Portorika da svako opuštanje može skupo da košta.

"Orlovi" su u svemu ispred Južnog Sudana, po individualnom kvalitetu, taktici, iskustvu... Ipak, u ekipi iz Afrike igra jedan momak o kome svi pričaju, visok je samo 183 centimetra, a statistički je među najboljima na Svetskom prvenstvu.

Karlik Džons
foto: FIBA

Radi se o Karliku Džonsu, naravno, naturalizavanom Amerikancu, koga je legendarni Luol Deng, predsednik košarkaškog saveza Južnog Sudana i doskorašnji selektor, nagovorio da igra za nacionalni tim te zemlje.

Džons je trenutno treći strelac šampionata sa 28 poena u proseku, a da se ne radi o sebičnom beku, govori podatak da ovaj momak, rođen u Sinsinatiju pre 25 godina, ima 8,5 asistencija po meču. Dakle oko njega se vrti igra današnjeg rivala Srbije i neće biti lako zaustaviti ga.

Manila, Mundobasket, Reprezentacija Srbije
foto: Dado Đilas

Dodatni problem po selektora Svetislava Pešića je povreda Alekse Avramovića, koji bi bio primarni defanzivac na Džonsu zbog brzine i sjajnih reakcija upravo protiv takve vrste bekova. Avramović srećom nije teže povređen, trenirao je, i prema rečima selektora biće u ekipi, ali videćemo koliko je spreman da igra na maksimalnom nivou.

Karlik Džons
foto: FIBA

Džons je opasan van linije za tri poena, procenti su mu izvanredni, pogađa svaki drugi dalekometni šut, a brzim prodorima i asistencijama ostavlja igrače same na ziceru ili šutu.

Minule sezone proglašen je najkorisnijim igračem G lige, u kojoj je igrao za Vindi siti Bulse, podružnicu Čikaga. Za njega nije bilo mnogo mesta u Bulsima koji nastupaju u NBA, odigrao je samo četiri utakmice, ali pokazao se u dobrom svetlu, posebno u asistencijama, imao ih je pet prosečno.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track