DRAMA, LUDNICA, PA AGONIJA AMERIKE! Kanađani stigli do BRONZE u meču za ANALE!
Foto: Nebojsa Parausic / imago stock&people / Profimedia

utešno "finale"

DRAMA, LUDNICA, PA AGONIJA AMERIKE! Kanađani stigli do BRONZE u meču za ANALE!

Mundobasket -

Košarkaška reprezentacija Kanade stigla je do prve bronzane medalje u svojoj istoriji pošto je u meču za treće mesto savladala Sjedinjene Američke Države posle produžetka rezultatom 127:118.

Krenula je Kanada furiozno u meč, te je posle prvih deset minuta igre imala devet poena prednosti (34:25). U jednom trenutku ova prednost je bila i dvocifrena, te je delovalo da će Kanađani furiozno stići do bronze.

Ipak, u drugoj deonici Amerikanci pale mašinu i serijom od 19:2 okreću rezultat i stižu do prednosti. Dilon Bruks odbija ovaj napad čete Stiva Kera, poluvreme završava sa pet pogođenih trojki i 21 ubačenim poenom, te se uz Gildžes-Aleksandera, koji se "upalio" u drugoj četvrtini, pobrinuo za to da Kanada na poluvreme ode uz prednost od 58:56.

Nastavio je Bruks u trećoj četvrtini u istom ritmu, Gildžes-Aleksander je takođe podigao nivo igre, te su Kanađani ovaj period dobili sa sedam poena razlike (33:26) i pred poslednju deonicu vodili su devet poena razlike (91:82). Nastavila se velika borba u poslednjoj deonici, Amerikanci su napravili seriju od 10:0 i stigli do izjednačenja, a prava drama usledila je u finišu.

Kanađani su imali plus četiri (111:107) na četiri sekunde do kraja, a Amerikanci bacanja. Bridžis je pogodio prvo, promašio drugo, ali i stigao do skoka u napadu, a zatim je pogodio nemoguću trojku iz okreta za izjednačenje na 0.6 sekundi do kraja meča.

Olinik je zatim promašio trojku sa distance, te se otišlo u produžetak.

Ovde je zablistao Gildžes-Aleksander koji je ušao u seriju kada je trebalo, a Amerikanci su počeli svoju agoniju. Četa Stiva Kera nije mogla da pogodi ništa, do prvih poena iz igre stigla je tek u poslednjem minutu produžetka i Kanada je slavila sa 127:118.

Najbolji pojedinac meča bio je Dilon Bruks sa 39 poena, pet asistencija i četiri skoka, a pratio ga je Šaj Gildžes-Aleksander koji je upisao dabl-dabl, uz 31 poen, imao je i 12 asistencija.

Dvocifreni kod Kanade bili su još i Beret (23) i Olinik (11).

Amerikance je predvodio Entoni Edvards sa 24 poena, dok je Ostin Rivs postigao poen manje.

Ovo je bila prva medalja u istoriji Kanade na Mundobasketu, a sada se pažnja seli na finalni meč koji je na programu u 14.40 i u kom će se sastati Srbija i Nemačka.

Prenos uživo:

Sjedinjene Američke Države - Kanada 118:127

Produžetak:

KRAJ MEČA - Drama, ludnica, pa agonija Amerike! Kanađani su stigli do prve istorijske bronze na Mundobasketu u meču za anale koji će se dugo prepričavati! Konačan rezultat bio je 127:118.

45. minut - Nesportska lična greška Amerikanaca koji ne mogu da se pomire sa porazom. Kanađani su stigli do 125:115. Rivs je pogodio trojku sa distance za 125:118 i nadu Amerikanaca, ali to je bilo sve što je četa Stiva Kera mogla da uradi.

44. minut - Agonija Amerikanaca u produžetku. Bez koša iz igre, izgubljene lopte, promašena bacanja... Portis pogađa za 124:115 i Kanada ima plus devet pred poslednji minut produžetka.

43. minut - Velika drama se nastavlja - Amerikanci pogađaju samo sa penala i to ih drži u igri, na 2:20 do kraja rezultat je 120:115.

42. minut - Ide trojka! Gildžes-Aleksander pogađa za 116:111! Amerikanci uzvraćaju - Hart je pogodio samo jedno bacanje za 116:112. Gildžes-Aleksander nastavlja sa poenima i sa linije penala donosi Kanadi plus šest (118:112).

41. minut - Gildžes-Aleksander otvara produžetak poenima i Kanada ponovo vodi (113:111)

Četvrta četvrtina:

40. minut - Nestvarno kako su se Amerikanci izvukli! Namerno su promašili bacanje, a Bridžis je iz okreta pogodio trojku za produžetak (111:111). Olinik je imao šut za pobedu, ali je na 0.6 sekundi do kraja promašio trojku sa distance.

39. minut - Sedma trojka Bruksa i Kanada ponovo vodi 106:105. Edvards uzvraća i pogađa za dva te vraća prednost Amerikancima (107:106), ali je Bruks fauliran. Ipak, promašio je jedno bacanje i u finiš se ušlo u egalu (107:107).

38. minut - Posle serije grešaka na obe strane Bridžis pogađa trojku uz faul, ali promašuje dodatno bacanje i donosi Amerikancima plus dva (105:103).

36. minut - Beret je promašio otvorenu trojku za Kanadu, ali je potom pogodio za dva i novo vođstvo svog tima - 100:98. Amerikanci su tražili tajm-aut.

35. minut - Gledaćemo veliku dramu u finišu ovog meča. U poslednjih pet minuta ulazimo uz rezultat SAD - Kanada 98:98!

34. minut - Potpuni preokret Amerikanaca koji sada vode sa 96:94!

33. minut - Serija grešaka Kanade i pogodaka Amerike koja smanjue prednost na samo tri poena (91:94). Halibarton pogađa još jednu trojku za seriju od 10:0 i izjednačenje (94:94)

32. minut - Dve trojke u jednom napadu promašili su Kanađani, ali je Olinik uspeo da pogodi iz reketa posle skoka i to uz faul, te je razlika ponovo plus deset (94:84).

31. minut - Četvrtinu je otvorio Edvards koji je sa dva pogođena slobodna bacanja smanjio na 91:84.

Treča četvrtina:

Kraj treće četvrtine - Kanađani na poslednji odmor odlaze sa plus devet (91:82) i daleko su bliži bronzi. Uskoro ćemo videti hoće li do nje i doći.

28. minut - Velika borba na terenu, niko ne želi da podigne gard, te gledamo još jedan meč sa velikim brojem poena. Trenutno se u ovoj igri bolje snalaze Kanađani koji u finišu treće četvrtine imaju plus devet (78:87).

27. minut - Nesportska greška Amerikanaca iz koje Kanađani stižu do samo dva poena i vode sa plus šest (79:73).

26. minut - Bridžis pogađa trojku i smanjuje zaostatak Amerike na minus jedan, ali Gildžes-Aleksander daje koš uz faul i vraća na plus četiri za Kanadu (77:73). Dok se Amerikanci i Kanađani bore za bronzu, jedan navijač na tribini zaprosio je svoju devojku.

24. minut - Nastavlja se revolveraški obračun, Kanađani pogađaju iz svih pozicija, ali ne daju se ni Amerikanci. Trenutno je plus pet za Kanadu.

23. minut - Amerikanci se drže i serijom 5:0 smanjuju zaostatak na dva poena - 65:63. Kanada će pokušati da iseče ovo tajm-autom.

22. minut - Kesler postiže prve poene za Amerikance u drugom poluvremenu, ali Dilon Bruks pogađa i šestu trojku za 65:58. Bruks je danas nezaustavljiv.

21. minut - Bruks nastavlja tamo gde je stao i postiže prve poene u drugom poluvremenu, zatim krade loptu Amerikancima i asistira Gildžes-Aleksanderu za 62:56.

Druga četvrtina:

Kraj druge četvrtine - Revolveraški obračun u borbi za bronzu! Napadačka i atraktivna igra na obe strane, a za sada se bolje snalazi Kanada koja na krilima raspoloženog Bruksa (pogodio pet trojki) vodi sa 58:56. Pomenuti Bruks ubacio je ukupno 21 poen, a pratili su ga Gildžes-Aleksander (11) i Beret (osam). Sa druge strane, kod Amerikanaca su bolji od ostalih bili Portis i Rivs koji su ubacili po deset i Branson i Edvards sa po devet poena.

18. minut - I dalje se igra u "ol-star" modu. Odbrane ne mogu da zaustave skoro niti jedan napad, a meč je skoro u potpunom egalu. Ipak, mala prednost je na strani Amerike koja vodi sa 54:52.

17. minut - Totalni egal se nastavlja, Amerikanci vode sa 47:46 i Stiv Ker traži tajm-aut. Portis i Rivs trenutno su najefikasniji u ekipi Sjedinjenih Američkih Država sa po deset poena, dok kod Kanađana Bruks ima 13 poena.

15. minut - Deluje da će ovo biti neizvesna utakmica, Kanađani trenutno imaju dva poena prednosti - 44:42.

14. minut - Bruks i Gildžes-Aleksander prekidaju seriju Amerikanaca i vraćaju vođstvo Kanadi, trenutno je 42:40

13. minut - Totalni preokret Amerikanaca, serija se ne prekida i četa Stiva Kera stiže do prve prednosti na meču - 38:36.

12. minut - Rivs pogađa uz faul, a zatim realizuje i dodatno bacanje koje vraća Ameriku u igru - trenutno je 33:36.

11. minut - Vratili su se Amerikanci serijom od 5:2 i spustili su prednost na 36:30.

Prva četvrtina:

Kraj prve četvrtine - Igra spuštenih gardova, sa slabim odbranama i Kanađani posle prvih deset minuta imaju plus devet - 34:25. Beret, Bruks i Dort imaju po osam poena kod Kanade, dok je kod Amerikanaca najbolji Rivs sa sedam poena.

9. minut - Amerikanci igraju bez odbrane! Kanada je na plus 13 (34:21) i deluje da ova reprezentacija više želi bronzu.

8. minut - Kanađani se ne gase! Nova trojka, ovog puta Bereta, za najveću prednost do sada - plus 11! Uspeli su Amerikanci da vrate na minus devet, ali je Olinik pogodio uz faul i Kanađani su stigli do 31:19. Ovo preti da bude utakmica sa najvećim brojem poena u dosadašnjem toku šampionata.

7. minut - Edvards je posle tajm-auta pogodio za dva, ali Kanađani su momentalno uzvratili i ostali na plus deset.

6. minut - Kanađani imaju plus deset - 23:13 i Stiv Ker je prinuđen da traži tajm-aut!

5. minut - Pauel je povećao prednost Kanade na 14:8, ali se revolveraški obračun nastavio, te je trenutno 18:13. Igra se spuštenih gardova i očekuje se nova NBA utakmica sa velikim brojem poena.

3. minut - Amerikanci su serijom 6:1 stigli do tri poena zaostatka. Raspoloženi Bruks je pogodio trojku i vratio Kanadi šest poena prednosti (6:12).

2. minut - Nastavili su košarkaši Kanade u istom ritmu, te su posle dva minuta igre imali prednost od 8:2.

1. minut - Kanađani su bolje krenuli u meč i otvorili su ga serijom 5:0.

Uoči meča:

Košarkaške reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država i Kanade pokušaće da stignu do bronzane medalje na Mundobasketu i svoj meč za treće mesto počeće u 10.30.

Kanađani su u polufinalnom meču poraženi od Srbije (86:95), dok su Amerikanci izgubili od selekcije Nemačke (111:113), te će biti zanimljivo videti na koga je neuspeh više uticao.

Osim pomenutih mečeva, Sjedinjene Američke Države upisale su i pobede protiv Novog Zelanda, Grčke, Jordana, Crne Gore i Italije, dok su izgubile od Litvanije, dok su Kanađani savladali Francusku, Liban, Letoniju, Španiju i Sloveniju, a doživeli neuspeh u sudaru sa Brazilom.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track