UKINUTA ZABRANA: Kubanski sportisti mogu u inostranstvo

Kraj emnarga

UKINUTA ZABRANA: Kubanski sportisti mogu u inostranstvo

Ostali sportovi -
Egzodus sportista iz ove ostrvske zemlje bio je prouzrokovan činjenicom da su mesečno dobijali 20 dolara

Kubanski sportisti će ubuduće moći da potpisuju ugovore u inostranstvu, saopštili su kubanski zvaničnici. Odluka kubanske vlade doneta je pošto su sportisti te zemlje, naročito u bejzbolu i odbojci, godinama unazad masovno ostajali u SAD, zbog neuporedivo veće zarade, čime je reprezentacija.

Ove nedelje talentovani mladi kubanski bacač Rasijel Iglesijas nije se pojavio na treningu i veruje se da je prebegao u MLB ligu.

Egzodus sportista iz ove ostrvske zemlje bio je prouzrokovan činjenicom da su mesečno dobijali 20 dolara.

Nova mera kubanskih vlasti plod je najnovije reforme sistema sovjetskog tipa, pod predsednikom Raulom Kastrom, koji je na mestu prvog čoveka 2008. zamenio svog brata legendarnog Fidela Kastra.

Kubanska vlada je uporno tvrdila da se godinama unazad "kralo njihovo sportsko blago", a za to su naročito bila optuživane SAD.

Nove mere omogućavaju kubanskim sportistima da potpisuju ugovore u profesionalnim ligama u inostranstvu, čime se raskinulo sa politikom koja je ustanovljena posle revolucije 1959, a po kojoj se profesionalni sport smatrao eksploatatorskim.

"Sportisti će i dalje morati da ispunjavaju svoje obaveze prema nacionalnoj reprezentaciji", navodi list Komunističke partije Kube "Granma".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track